Νότια Αφρική: Το ANC που ίδρυσε ο Νέλσον Μαντέλα έχασε την κυριαρχία του μετά από δεκαετίες

Κοινοποίηση:
AP24153596753215

Έπειτα από τριάντα χρόνια κυριαρχίας στη Νότια Αφρική, το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο (ANC), που βρισκόταν στην εξουσία μετά την απελευθέρωση της χώρας από το απαρτχάιντ και την εκλογή του Νέλσον Μαντέλα το 1994, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα χθεσινά αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής και έπειτα από την καταμέτρηση του 99,85% των ψήφων, το κόμμα του προέδρου Σίριλ Ραμαφόζα συγκέντρωσε το 40,21% των ψήφων στις εκλογές της Τετάρτης και υπέστη βαριά ήττα, πέφτοντας πολύ κάτω από το κρίσιμο όριο του 50%.

Η Δημοκρατική Συμμαχία (DA), το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε το 21,79%. Το κόμμα uMkhonto weSizwe (MK) του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα το οποίο δημιουργήθηκε λίγους μήνες πριν τις εκλογές εξασφάλισε το 14,6%, ενώ το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Μαχητές για την Οικονομική Ελευθερία (EFF) παρέμεινε στο 9,48%.

To ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα EFF απέσπασε περίπου 10% των ψήφων

 

Τα οριστικά αποτελέσματα των πιο αμφίρροπων εκλογών στη δημοκρατική ιστορία της Νότιας Αφρικής αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, αλλά ήδη κάποιοι υποψήφιοι, κυρίως ο Ζούμα, τα αμφισβητούν.

«Κανείς δεν θα πρέπει να ανακοινώσει (τα αποτελέσματα) αύριο. Αν αυτό γίνει, θα μας προκαλέσετε», προειδοποίησε ο 82χρονος πρώην πρόεδρος. Η σύντομη φυλάκισή του τον Ιούλιο του 2021 προκάλεσε σοβαρές ταραχές, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 350 άνθρωποι.

Μέχρι στιγμής το πανίσχυρο ANC κέρδισε όλες τις εθνικές εκλογές με μεγάλη πλειοψηφία. Όμως αυτή τη φορά νίκησε η απογοήτευση μεταξύ των Νοτιοαφρικανών.

Στη χώρα με τη δεύτερη ισχυρότερη βιομηχανία στην Αφρική, η ανεργία πλήττει το ένα τρίτο όσων είναι σε ηλικία εργασίας και κυρίως τους νέους. Η φτώχεια επιδεινώνεται όπως και οι ανισότητες, ενώ η εγκληματικότητα σπάει ρεκόρ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: