«Ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία θέτει μια σημαντική δοκιμασία διακυβέρνησης για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα Νew York Times, στο απόηχο των φονικών σεισμών σε Τουρκία και Συρία που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.
«Ο Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία μετά από μια ανεπαρκή κυβερνητική απάντηση στον σεισμό του 1999 που άφησε πίσω του περισσότερους από 17.000 νεκρούς και μια οικονομική κρίση δύο χρόνια αργότερα. Κυριάρχησε στην τουρκική πολιτική για τις δύο δεκαετίες έκτοτε — αλλά η υποστήριξή του έχει αποδυναμωθεί πρόσφατα από τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό που έπληξε τη φήμη του ως ικανού, αν και αμφιλεγόμενου, διαχειριστή» επισημαίνει στο ίδιο δημοσίευμα η αμερικανική εφημερίδα τονίζοντας ότι ο 68χρονος τούρκος πρόεδρος αγωνίζεται για το πολιτικό του μέλλον.
Αναλογίες βρίσκουν οι New York Times και στην επιβολή έκτακτης ανάγκης με εκείνη που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Υπενθυμίζεται πως ο τούρκος πρόεδρος, ανακοίνωσε την Τρίτη πως δέκα επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας που επλήγησαν από τη φονική σεισμική δραστηριότητα τη Δευτέρα.
Η κίνηση προκάλεσε άμεσες ανησυχίες, δεδομένων των μέτρων που έκανε ο κ. Ερντογάν το 2016 μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα επρόκειτο αρχικά να διαρκέσει τρεις μήνες, αλλά παρατάθηκε για συνολικά δύο χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι κρατήθηκαν και 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι απομακρύνθηκαν από τις δουλειές τους.
«Μέχρι στιγμής, η αντιπολίτευση απέφυγε να επικρίνει την απάντηση στον σεισμό, με όλα τα πολιτικά κόμματα την Τρίτη να εκδίδουν μια σπάνια κοινή δήλωση ενότητας απέναντι στον σεισμό», καταλήγει στο δημοσίευμα της η αμερικανική εφημερίδα, προσθέτοντας πως τούρκοι πολιτικοί και δυτικοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τον κ. Ερντογάν ότι ωθεί τη χώρα προς την απολυταρχία.