ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΤΕ ΣΥΡΙΖΑ, ΝΗΣΙΩΤΕΣ! Μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά: Ο Τσίπρας τον καταργεί ενώ υπάρχει ακόμη και στη Γερμανία-Τι ισχύει στην Ευρώπη

Κοινοποίηση:
fpa

Παράθυρο αποκατάστασης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, τουλάχιστον σε κάποια νησιά, επιχείρησε να αφήσει ανοικτό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ωστόσο με τα έως τώρα δεδομένα στις 31 Δεκεμβρίου πέφτουν τίτλοι τέλους στους χαμηλούς συντελεστές στα τελευταία πέντε νησιά του Αιγαίου. Κι αυτό, χωρίς να είναι ακόμα σαφές πώς θα λειτουργήσει το Μεταφορικό Ισοδύναμο και αν μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες των νησιωτών.

 

Λέρος, Λέσβος, Κως, Σάμος και Χίος, όπου τα κύματα των μεταναστών είναι έντονα, θα βρεθούν εν μία νυκτί με αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ. Ο υψηλός συντελεστής θα ανέβει από το 19% στο 24%, ο μεσαίος- όπου υπάγονται βασικά είδη διατροφής- από το 9% στο 13% κι ο χαμηλός από το 4% στο 6%. Ποιο είναι το δημοσιονομικό όφελος; Μόλις 25 εκατ. ευρώ, για τα οποία το Βερολίνο είχε κάνει καψώνι το καλοκαίρι στον Ευκλ. Τσακαλώτο, καλώντας τον να βρει ισοδύναμα για να παραταθεί ως το τέλος του έτους το ειδικό καθεστώς.

«Δώσαμε μεγάλη μάχη για τον ΦΠΑ στο νησί και θα συνεχίσουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Λέσβο, ωστόσο το εγχείρημα κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο.

Αυτό που προκαλεί, ωστόσο, ερωτήματα είναι γιατί οι Βρυξέλλες επέμειναν στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στο Αιγαίο, από τη στιγμή που παραμένουν ανάλογες περιπτώσεις σε άλλα κράτη- μέλη. Η Πορτογαλία, για παράδειγμα, που έχει συντελεστές ΦΠΑ 6% – 13% – 23%, εφαρμόζει ειδικούς συντελεστές στις Αζόρες (4% – 9% – 18%) και στη Μαδέιρα (5% – 12% – 22%), η Ισπανία εξαιρεί τελείως από το ΦΠΑ τα Κανάρια νησιά, η Γαλλία έχει σε ειδικό καθεστώς την Κορσική, η Φινλανδία εξαιρεί τελείως τα νησιά Άλαντ, ενώ ακόμα και η Γερμανία έχει προβλέπει καθεστώς εξαίρεσης για τη νήσο Ελιγολάνδη!

Πέρα από το θέμα των νησιών του Αιγαίου, ο βασικός συντελεστής 24% στην Ελλάδα παραμένει -μαζί με τη Φινλανδία- στο υψηλότερο σκαλοπάτι της Ευρωζώνης, καθώς παρά τα υπερπλεονάσματα των τελευταίων ετών, η άμεση μείωση των συντελεστών δεν συμπεριλήφθηκε στο σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Το 2017 οι εισπράξεις από ΦΠΑ έφτασαν στα 16,659 δισ. ευρώ, το 2018 εκτιμάται ότι θα ανέβουν στα 17,043 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης 16,431 δισ. ευρώ, ενώ για το 2019, αναμένεται να φτάσουν στα 17,210 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 565 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου, κυρίως λόγω αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: