ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΟΥ “ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΡΠΟΥ”! ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΛΕΝΕ ΤΟ ΛΑΔΙ… ΛΑΔΑΚΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΤΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΘΡΑΥΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ! – ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ, ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΚΛΟΠΕΣ!(ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
dixti-araxni

Σε συνθήκες κρίσης πολλοί επιστρέφουν στα πατρογονικά εδάφη τους για να μαζέψουν τον πολύτιμο καρπό από τα λίγα ελαιόδεντρα που διαθέτουν

Ξεκίνησε το μάζεμα της ελιάς και οι ελαιοπαραγωγοί αγωνιούν… Η έλλειψη εργατών γης για την συγκομιδή του «χρυσού καρπού», οι κλοπές και οι τιμές του ελαιολάδου που έχουν εκτοξευτεί διαμορφώνουν ένα σκηνικό πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, κατά τα δύο τρίτα.

Έτσι, μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας όπου οι καταναλωτές λένε το λάδι-λάδακι και θα πρέπει να πουλήσουν… οικόπεδο στην Ηρώδου Αττικού (!) για να καλύψουν τις ετήσιες ανάγκες σε ελαιόλαδο το διαδίκτυο έχει γεμίσει πατέντες για το το μάζεμα των ελιών που το κάνει… «παιχνίδι»!

Μια επίπονη δουλειά με ατέλειωτες ώρες στο χωράφι
Σε συνθήκες κρίσης πολλοί επιστρέφουν στα πατρογονικά εδάφη τους για να μαζέψουν τον πολύτιμο καρπό από τα λίγα ελαιόδεντρα που διαθέτουν εξοικονομώντας κάποια χρήματα για να στηρίξουν τα νοικοκυριά τους. Πρόκειται όμως για μια επίπονη δουλειά με ατέλειωτες ώρες στο χωράφι.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; 
Για όσους πιστεύουν ότι το μάζεμα της ελιάς παραμένει μέχρι και σήμερα μια ιδιαίτερα κοπιαστική εργασία ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουν…


Το διαδίκτυο έχει τη λύση και εδώ και μερικά χρόνια το «δίχτυ αράχνη» έχει γίνει viral. Στα βασικά του πλεονεκτήματα, διαβάζουμε, πως δεν χρειάζεται δεύτερο άτομο για το άπλωμα, δεν επηρεάζεται από χόρτα ή τον αέρα και συνδυάζεται άψογα με δονητικά ελαιοραβδιστικά, χτένια ή μάζεμα παραδοσιακά με το χέρι.

Γνώστες του μαζέματος ελιάς δεν είμαστε όμως μια γρήγορη αναζήτηση στα σχόλια των χρηστών του διαδικτύου φανερώνει πως η πατέντα δεν μπορεί να εκπληρώσει όλες τις προσδοκίες. Αν λοιπόν βρεθείτε μπροστά σε τίτλους που εκθειάζουν το μηχάνημα ψάξτε το καλά γιατί υπάρχουν ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες δεν πάντα ίδιες.

Αυξήθηκε η τιμή σε μια βδομάδα
Αγανακτισμένοι εμφανίζονται οι καταναλωτές από την ακρίβεια και τις συνεχείς ανατιμήσεις που αντικρίζουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Πλέον, μάλιστα, οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί με τις προσφορές.

«Ακριβές είναι οι τιμές», λένε οι καταναλωτές, καταγγέλλοντας όμως και παιχνίδια αισχροκέρδειας, γι’ αυτό και ζητούν ελέγχους.

Τι ισχύει με τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ
Παραπλανητικές προσφορές όπως αυτή που δείχνει επώνυμο αλεύρι για όλες τις χρήσεις (δύο + ένα) να κοστίζει 4 ευρώ. Αν κάποιος κοιτάξει προσεκτικά στα ράφια θα δει ότι η μία συσκευασία κοστίζει 1,28 ευρώ. Κι αυτό σημαίνει ότι οι τρεις συσκευασίες θα κόστιζαν 3,84 ευρώ, δηλαδή μόλις 0,16 ευρώ πιο φθηνά από την προσφορά.

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στη Βουλή, δήλωσε: «Έχουμε πάρει μέτρα κατά της ακρίβειας. Κανένα μέτρο από μόνο του δεν είναι αρκετό, όλα μαζί όμως συμβάλλουν στο να διατηρήσουμε τις τιμές».

Στη χώρα μας πάντως επώνυμο ελαιόλαδο ενός λίτρου κόστιζε την περασμένη εβδομάδα 13,19 ευρώ και μία εβδομάδα αργότερα σε άλλο κατάστημα εμφανίζεται 14,3 ευρώ.

Σεκιούριτι, περιπολίες και δραστικά μέτρα για να σταματήσουν οι κλοπές
Στην Αχαΐα οι ελαιοπαραγωγοί έχουν φτάσει στο σημείο ακόμη και να πληρώνουν εταιρείες σεκιούριτι, να προσλαμβάνουν φύλακες αλλά και να κάνουν περιπολίες ακόμη και με όπλα για να γλιτώσουν τα ελαιουργεία και τις ελιές τους. Άλλωστε, όπως λένε οι ίδιοι, οι συμμορίες κόβουν ακόμη και ολόκληρα δέντρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: