Με τα μελανότερα χρώματα στιγματίστηκε η θητεία της απερχόμενης εισαγγελέως Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, στη διάρκεια της οποίας ζήσαμε έναν από τους πιο θυελλώδεις «γάμους» της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με την Κυβέρνηση, και όχι μόνο! Πρόκειται για τρία χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η κα Δημητρίου κρατούσε το τιμόνι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αλλά η πορεία της Δικαιοσύνης είχε απανωτά ναυάγια, με κορυφαίο την υπόθεση της Novartis, που εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον ίδιο τον θεσμό.
Εισαγγελέας (Σκεπτόμενος)
Την ημέρα, που η κα Δημητρίου διαδεχόταν στον… θρόνο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου την προκάτοχό της Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, τον Ιούλιο του 2016, κανένας δεν φανταζόταν ότι η έμπειρη εισαγγελική λειτουργός, η οποία στο Ειδικό Δικαστήριο ζήτησε να καταδικαστεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για δύο κακουργήματα, τρία χρόνια αργότερα θα κατέληγε σε «δεκανίκι» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η προσπάθεια της ανωτάτης εισαγγελικής λειτουργού να «κουκουλώσει» τις καταγγελίες του αντιεισαγγελέα ΑΠ, Γιάννη Αγγελή, για το κορυφαίο των σκανδάλων, την υπόθεση Novartis, διενεργώντας έρευνα για τη διαρροή τους και όχι για την ουσία τους;
Η κα Δημητρίου, που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «ιπτάμενη εισαγγελέας», λόγω της συχνότητας που ταξίδευε για υπηρεσιακούς λόγους, θα μείνει στην ιστορία της Δικαιοσύνης και ως η ανώτατη εισαγγελέας με τις πιο στενές σχέσεις με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ξαφνική παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, την ώρα που η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης παρέδιδαν το πρώτο μέρος της δικογραφίας, για την υπόθεση Novartis, στην κα Ξένη Δημητρίου, προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών;
Η κα Δημητρίου εισήλθε στο δικαστικό Σώμα στις 3 Νοεμβρίου του 1978, ανήλθε στο ανώτατο αξίωμα της εισαγγελέως ΑΠ τον Ιούλιο του 2016 και αποχωρεί στις 30 Ιουνίου, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας. Στην τριετία που διοικούσε την Εισαγγελία του ΑΠ, μετατράπηκε πολλές φορές σε… Αλέξη-κέραυνο της Κυβέρνησης, καθώς πολλές φορές επικρίθηκε ότι προσπάθησε με τις εκάστοτε παρεμβάσεις της, να εξυπηρετήσει τις επιλογές κυβερνητικών παραγόντων.
H μεταμόρφωση της Ξένης Δημητρίου ξεκίνησε όταν προσπάθησε να ανατρέψει τρεις φορές αντίστοιχες αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών, που ισάριθμες φορές προχώρησαν σε απαλλαγή του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, απορρίπτοντας τις καταγγελίες πρώην μελών της Αρχής ότι διογκώθηκε τεχνηέντως το έλλειμμα του 2009. Η υπόθεση Γεωργίου και η σκανδαλώδης «υποταγή» της εισαγγελέως ΑΠ σε ό,τι ήταν επιθυμητό για την κυβέρνηση Τσίπρα, ήταν η αρχή στη διαδρομή της κας Δημητρίου, όπου το πλοίο της Δικαιοσύνης έγειρε επικίνδυνα, μέχρι που με προορισμό τη Novartis κατέληξε σε… ναυάγιο!
ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ:
«Ταλέντο» στις αναιρέσεις
Η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ ήταν από τις πρώτες, όπου η κα Δημητρίου άρχισε να αποκαλύπτει το… ταλέντο της στις αναιρέσεις.
Στην υπόθεση του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, πάντως το εξάντλησε, καθώς άσκησε αναίρεση τρεις φορές, εναντίον των απαλλακτικών αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών, που απέρριψαν τις καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του έλλειμμα του 2009, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, και τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων εταίρων και των εκπροσώπων των θεσμών.
Τρία δικαστικά συμβούλια οδηγήθηκαν σε απαλλαγή του Ανδ. Γεωργίου από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης και κατά τους καταγγέλλοντες διευκόλυνε την είσοδο της χώρας σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ ο Ανδ. Γεωργίου ανέλαβε τα ηνία της Αρχής, όταν ήταν πλέον δρομολογημένη η πρώτη σύμβαση με τους δανειστές της χώρας.
Οι συνεχείς αναιρέσεις ήταν σωσίβιο για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για τα μεγάλα ελλείμματα κατά τη θητεία του, και λαμβανομένων υπ’ όψιν και των «καλών» σχέσεών του με τον Αλέξη Τσίπρα –οι επιλογές Προκόπη Παυλόπουλου και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου δεν έγιναν τυχαία από τον πρωθυπουργό– επί περίπου 4 χρόνια ήταν στο απυρόβλητο, αφού υπήρχε δικαστική εκκρεμότητα με τον Ανδρέα Γεωργίου!!! Ο δε ΣΥΡΙΖΑ είχε το θράσος να ταΐζει συνεχώς κουτόχορτο τους ψηφοφόρους του, όταν δημόσια προέβαινε σε καταγγελίες ότι το έλλειμμα ξεκίνησε το 2012(!!!) επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.
ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΤΙ
Απόπειρα φρένου στην κλήση Δούρου
Η φιλοκυβερνητική διάθεση της Ξένης Δημητρίου έλαμψε περίτρανα για ακόμη μία φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν άπλωσε δίχτυ προστασίας σε κυβερνητικά στελέχη, όπως η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, που αντιμετωπίζει ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά με τους 102 νεκρούς στο Μάτι. Την ίδια ημέρα που έφτασε στα χέρια του πρώην προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίου, το πόρισμα του ανεξάρτητου πυραγού, έφτασε και η παραγγελία της κας Δημητρίου, με την οποία ζητούσε να ενταχθεί στην ογκώδη δικογραφία και το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, μετά από εντολή της γενικής διευθύντριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαίρης Παπασπύρου, για διοικητικό έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και πειθαρχικές ευθύνες. Έτσι, έγινε προσπάθεια να φρεναριστεί κλήση των υπόπτων, μεταξύ των οποίων ήταν τότε και η Ρ. Δούρου.
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι σε παρόμοια έρευνα για τις πλημμύρες στη Μάνδρα, το πόρισμα των ελεγκτών χρειάστηκε περίπου 8 μήνες πριν παραδοθεί στα χέρια των εισαγγελέων, οι φόβοι για παρελκυστική τακτική της κας Δημητρίου φάνταζαν βάσιμοι, παρά το γεγονός ότι η εισαγγελική έρευνα για τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018 είχε ξεκινήσει την επομένη της καταστροφής με παραγγελία της Ξ. Δημητρίου. Μάλιστα, η δυναμική της έρευνας ήταν τέτοια, που δικαστικές πηγές μιλούσαν για άσκηση προσωποποιημένων ποινικών διώξεων από τον Σεπτέμβριο 2018, κάτι που τελικά δεν έγινε τότε, αλλά τον Μάρτιο του 2019!
Η κατακραυγή που είχε προκαλέσει τότε η ενέργεια της εισαγγελέως ΑΠ την είχε υποχρεώσει σε αναδίπλωση, καθώς την επομένη κυκλοφόρησε από το περιβάλλον της ότι «σε καμία περίπτωση, το έγγραφο της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου δεν σηματοδοτεί και το “πάγωμα” της εισαγγελικής έρευνας για τις φονικές πυρκαγιές». Και αυτό διότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι στην κρίση του εισαγγελέα να προχωρήσει στο επόμενο κομβικό σημείο της έρευνας, που είναι να αποστείλει τις πρώτες κλήσεις σε υπόπτους!
Τη στάση της κας Δημητρίου είχε σχολιάσει εύστοχα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κάνοντας λόγο για «ξετσιπωσιά»: «Υπάρχει μία ακραία παρέμβαση από την κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη. Δεν είναι πρωτοφανές το φαινόμενο, αλλά είναι σε πρωτοφανή ξετσιπωσιά. O βίος και η πολιτεία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, της κας Δημητρίου, είναι αδιανόητος. Τέτοια εξυπηρέτηση της κυβέρνησης από εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ακόμα και σε υποθέσεις σοβαρές όπως το Μάτι, ανθρωποκτονίες δηλαδή, να παρεμβαίνει η εισαγγελέας για να πέσει στα μαλακά η κυβέρνηση και η Δούρου, (είναι) αδιανόητο».
ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ
Οι κραυγαλέες άδειες στον πιστολέρο «Λουκά» της 17Ν
Ένα σκαλί παρακάτω ήταν η κραυγαλέα περίπτωση του πολυισοβίτη της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα, για τον οποίο η εισαγγελέας ΑΠ προέταξε τα… στήθη της, όταν το δικαστικό συμβούλιο Βόλου είχε απορρίψει την αίτησή του για χορήγηση άδειας από τις φυλακές. Η ανώτατη εισαγγελέας, η οποία, ένα χρόνο πριν, είχε ζητήσει να τιμωρηθούν πειθαρχικά οι εισαγγελείς, που –εφαρμόζοντας τον νόμο– είχαν δώσει άδεια στον Δ. Κουφοντίνα, σε μια κρίση… ταυτότητας άσκησε η ίδια αναίρεση εν μία νυκτί και ήταν έτοιμη να ανέβει ακόμη στην έδρα του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, όπου συζητήθηκε η υπόθεση, για να υποστηρίξει την άποψή της υπέρ της αναίρεσης του βουλεύματος των δικαστών Βόλου, που ομόφωνα απέρριψαν για δεύτερη φορά το αίτημα του «Λουκά» της 17Ν.
Αντί της κας Δημητρίου, η οποία ασκώντας την αναίρεση τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι και οι πολυισοβίτες μπορούν να πάρουν άδεια εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο ποινής, στην έδρα του Δικαστικού Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν ο αντιεισαγγελέας ΑΠ Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση αναφέρθηκε στην αναίρεση Δημητρίου.
Η άσκηση αναίρεσης δέχτηκε σωρεία επικρίσεων και προκάλεσε αντιδράσεις αλλά και ερωτηματικά στον πολιτικό και τον δικαστικό κόσμο.
Σημειώνεται ότι η παραπάνω ενέργεια της ανωτάτης εισαγγελικής λειτουργού ήρθε διαρκούσης της πολυήμερης απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα, που εν μέσω προεκλογικής περιόδου πίεσε για να ικανοποιηθεί το αίτημά του.
Τελικά, η ανώτατη εισαγγελέας δεν ανέβηκε στην έδρα του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου για να υποστηρίξει την άποψή της υπέρ της αναίρεσης.
Οι κατ’ εξακολούθηση ήττες Δημητρίου
Η κα Δημητρίου προσπάθησε κατ’ επανάληψη, με την εξουσία που της παρείχε το αξίωμά της, να ελέγξει τους υφισταμένους της εισαγγελείς, αλλά κυρίως τους γραμματείς, που όπως ψιθυρίζεται «την τρέμουν»!
Οι ασκήσεις φιλοκυβερνητικής κυριαρχίας της κας Δημητρίου εκδηλώθηκαν με τις περιπτώσεις των εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου και Ισίδωρου Ντογιάκου, που προήχθησαν σε εισαγγελέα Εφετών ο πρώτος και σε αντιεισαγγελέα ΑΠ ο δεύτερος, παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες του κυβερνητικού περιβάλλοντος.
Η απόφαση της Ολομέλειας του ΑΠ, για τον Παναγιώτη Αθανασίου, που με συντριπτική πλειοψηφία 55 υπέρ και 8 κατά αγνόησε την άποψη περί παράλειψής του, της εισαγγελέως του ΑΠ Ξένης Δημητρίου, και τον προήγαγε σε εισαγγελέα Εφετών, δείχνει την εναντίον της πορεία, που είχε αρχίσει να εκδηλώνεται στη Δικαιοσύνη πριν από περίπου ένα χρόνο.
Στην περίπτωση της προαγωγής Ντογιάκου, οι φιλοσυριζαίικες εφημερίδες ξεσπάθωσαν και καλούσαν τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να κάνει διαφωνία.
Όμως, ο Ζακυνθινός πολιτικός, επειδή έβλεπε ενδεχομένως πού οδηγείται η κατάσταση, δεν έκανε διαφωνία, φοβούμενος ενδεχομένως μήπως εισπράξει μια νέα ήττα, όπως στην περίπτωση του εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος ήδη είχε δικαιωθεί πανηγυρικά από την Ολομέλεια του ΑΠ.
Η απόφαση του ανώτατου δικαστικού οργάνου, που με συντριπτική πλειοψηφία 13 υπέρ, έναντι 2 κατά, άναψε το πράσινο φως για την είσοδο του πρώην προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών στην Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θεωρήθηκε ήττα της εισαγγελέως του ΑΠ Ξένης Δημητρίου, η οποία με σύμμαχο τον πρόεδρο του ΑΠ Βασίλη Πέππα ήταν οι μοναδικοί από τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, που προσπάθησαν να ανακόψουν τον δρόμο στον Ισίδωρο Ντογιάκο.
Μάλιστα, η κα Δημητρίου δεν συγκρατήθηκε και επιτέθηκε τότε στον κ. Ντογιάκο, λέγοντάς του: «Δεν έπρεπε να γίνεις εισαγγελέας ΑΠ».
Ένα άλλο περιστατικό ήταν η άσκηση πειθαρχικής δίωξης εις βάρος του Ισίδωρου Ντογιάκου, με το αιτιολογικό ότι δεν είχε φροντίσει να μεταφράσει το βούλευμα για την υπόθεση Siemens, κατηγορία η οποία μπήκε στον κάλαθο των αχρήστων, αφού η πειθαρχική έρευνα απέδειξε ότι ουδεμία σχέση είχε με την υπόθεση αυτή.
Μία ακόμη ήττα για την εισαγγελέα ΑΠ Ξένη Δημητρίου, που είχε πει «ΟΧΙ» στην προαγωγή του εισαγγελέα Εφετών Γιώργου Γεράκη σε αντιεισαγγελέα ΑΠ, ήταν η τελευταία απόφαση της Ολομέλειας του ΑΠ, που με συντριπτική πλειοψηφία, 56 υπέρ και 6 κατά, έκανε δεκτή την αίτηση του εισαγγελέα Εφετών Γιώργου Γεράκη, ο οποίος προήχθη σε αντιεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου.
Ο κ. Γεράκης είχε παραλειφθεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, με ψήφους 10-5.
Αξιοσημείωτο το παρακάτω: Από τους 10 ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, που είχαν πει «όχι», τότε, στην προαγωγή του, μόνον οι δύο απέμειναν σήμερα.
Μία εξ αυτών ήταν η εισαγγελέας ΑΠ Ξένη Δημητρίου!
ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS
Το «διαζύγιο» Αγγελή – Δημητρίου
Οι χειρισμοί της εισαγγελέως ΑΠ Ξένης Δημητρίου στην υπόθεση της Novartιs έφεραν και το… διαζύγιο με το μέχρι τότε «αγαπημένο και υπάκουο παιδί της», τον αντιεισαγγελέα ΑΠ Γιάννη Αγγελή, ο οποίος υπήρξε ο πιο στενός συνεργάτης της, καθώς τον έχρισε και επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, που διενεργούσε τη σημαντικότερη έρευνα: την υπόθεση Novartis!
Aναλογιζόμενος πού οδηγείται η κατάσταση και πώς ο ίδιος κινδύνευε να χρεωθεί το σκάνδαλο της Novartis, ο κ. Αγγελής ενημέρωσε εγκαίρως την εισαγγελέα ΑΠ από τον περασμένο Νοέμβριο, άμα τη επιστροφή του από το ταξίδι στη Βιέννη, όπου συμμετείχε ως επόπτης των εισαγγελέων Διαφθοράς.
Ο κίνδυνος να βρεθεί κατηγορούμενος, για μια έρευνα χωρίς στοιχεία, στην οποία το ζητούμενο ήταν η άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος πολιτικών προσώπων της αντιπολίτευσης, τρόμαξαν τον κ. Αγγελή, που όταν είδε πως οι προειδοποιήσεις και οι αντιρρήσεις του δεν εισακούστηκαν από την κα Δημητρίου, προχώρησε σε παραίτηση, αφού κατήγγειλε το τι συνέβαινε με πεντασέλιδη έγγραφη αναφορά.
H αρχή του τέλους…
Η δημοσιοποίηση των αναφορών του αντιεισαγγελέα ΑΠ Γιάννη Αγγελή, που υπήρξε επόπτης της ανάκρισης, στην υπόθεση της Novartis, την οποία διενεργεί η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, προκάλεσαν σεισμό στο δικαστικό και πολιτικό σκηνικό, καθώς αποκαλύφτηκε η γύμνια της έρευνας από στοιχεία, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να στηρίξουν τις ποινικές διώξεις τύπου… Πολάκη, τις οποίες διακαώς επιθυμούσε η κυβέρνηση.
Οι αναφορές του αντιεισαγγελέα κ. Αγγελή, που παραιτήθηκε από την εποπτεία της έρευνας από τον περασμένο Ιανουάριο, κραυγάζοντας σε όλους τους τόνους «εγώ δεν θα πάω φυλακή για τη Novartis», καταγγέλλοντας την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, και όσα έγιναν στη συνάντηση με τους Αμερικανούς εισαγγελείς στη Βιέννη, τον Νοέμβριο του 2018, τα οποία είχε αποκαλύψει αποκλειστικά η «Α», λειτούργησαν σαν βόμβα, με τις συνέπειες από την έκρηξή της να είναι ακόμη ανυπολόγιστες.
Στις αναφορές του ο κ. Αγγελής κατήγγειλε σωρεία παραλείψεων και μεθοδεύσεων, όπως και ανικανότητα στον χειρισμό της έρευνας για τη Νovartis, από τους εισαγγελείς Διαφθοράς Τουλουπάκη – Μανώλη -Ντζούρα, κάνοντας λόγο για «σχετική βιασύνη απο πλευράς τους, για να ασκηθεί κάποια ποινική δίωξη, για κάποιους πολιτικούς».
Με πλήρη επίγνωση της βαρύτητας των καταγγελιών του ο αντιεισαγγελέας ΑΠ Γιάννης Αγγελής, στις αναφορές του, των οποίων ήταν γνώστης πρώτη από όλους η εισαγγελέας ΑΠ Ξένη Δημητρίου, έκανε λόγο για «επιλεκτική έρευνα» από την κα Τουλουπάκη και τους συνεργάτες της, ενώ καθιστούσε σαφές ότι υπάρχουν «πειθαρχικώς ελεγκτέες ενέργειες κατά τον χειρισμό της υπόθεσης από τους εισαγγελείς».
Ο κ. Αγγελής κατακεραύνωνε τους χειρισμούς της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και όσα έγιναν στο περίφημο ραντεβού των εισαγγελέων Διαφθοράς στη Βιέννη με τους Αμερικανούς. Μπροστά στο βάρος των αποκαλύψεων Αγγελή, η εισαγγελέας ΑΠ Ξένη Δημητρίου αναγκάστηκε τότε να ζητήσει την πειθαρχική διερεύνηση των καταγγελιών του, την οποία ανέθεσε στον γνωστό ως «αδιάφθορο» αντιεισαγγελέα ΑΠ Γρηγόρη Πεπόνη.
Η αναφορά Αγγελή, η οποία κατατέθηκε στην εισαγγελέα του ΑΠ Ξένη Δημητρίου, μαζί με την παραίτησή του από την εποπτεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς, δεν μπορούσε να μείνει στα συρτάρια του δρύινου γραφείου της.
Η κα Δημητρίου, όπως είναι γνωστό, διέταξε τη διερεύνηση των καταγγελιών του αντιεισαγγελέα Γιάννη Αγγελή, που είχε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν συμφωνούσε με τους χειρισμούς της κα Τουλουπάκη στο θέμα της Novartis. Στο πλαίσιο της διερεύνησης των καταγγελιών του, ο κ. Αγγελής, ο οποίος ήταν παρών σε όλες τις διαδικασίες της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης, που διενεργεί το τρίο των εισαγγελέων Διαφθοράς Τουλουπάκη – Ντζούρας – Μανώλης, είχε υποβάλει νέα, 25σέλιδη αυτήν τη φορά, αναφορά στον αντιεισαγγελέα ΑΠ Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος είχε αναλάβει να διερευνήσει πειθαρχικά το σύνολο των καταγγελιών του, οι οποίες –στη νέα εκδοχή τους– ήταν ακόμη σκληρότερες!
Οι αποκαλύψεις του αντιεισαγγελέα ΑΠ Γιάννη Αγγελή, ο οποίος είχε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι «εγώ δεν θα πάω φυλακή για την Τουλουπάκη», στη δεύτερη αναφορά του δεν περιορίζονταν μόνον σε όσα έγιναν στο περίφημο ραντεβού της Βιέννης, με το τρίο των εισαγγελέων Τουλουπάκη – Ντζούρα και Μανώλη και τους Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά εξηγούσε με συγκλονιστικές λεπτομέρειες γιατί δεν συμφωνούσε με τους χειρισμούς της κας Τουλουπάκη στο θέμα της Novartis.
Και ενώ η έρευνα Πεπόνη, την οποία και τότε αποκλειστικά είχε αποκαλύψει η «Α», είχε μόλις ξεκινήσει, με διαδικασίες fast truck αρχειοθετήθηκε.
Στην πρώτη πεντασέλιδη αναφορά του, την οποία είχε αποκαλύψει αποκλειστικά η «Α», ο κ. Αγγελής είχε καταγγείλει στην ανώτατη εισαγγελέα ΑΠ όλα όσα έγιναν στη Βιέννη, που τον ανάγκασαν να αποχωρήσει από την εποπτεία της έρευνας, καταγγέλλοντας την εισαγγελέα Διαφθοράς ότι: «Αμφισβητεί τις οδηγίες και συστάσεις, που της απευθύνω ως επόπτης, όπως π.χ. να περαιώσει το ταχύτερο δυνατόν την εκκρεμότητα που υπάρχει από συστάσεως της υπηρεσίας το 2013 στην οποία προΐσταται ή να καλεί σε εξηγήσεις μετά το πέρας των δικογραφιών, αμφισβητεί το δικαίωμά μου να λαμβάνω γνώση των ουσιαστικών στοιχείων των υπό έρευνα δικογραφιών…» και κατέληγε ότι «επειδή εξ όλων των ανωτέρω θίγεται η αξιοπιστία μου ως εισαγγελικού λειτουργού… παρακαλώ να με απαλλάξετε για λόγους ευθιξίας»…
Το… μυστικό της κυρίας Ξένης
Το μυστικό της τόσο γρήγορης αρχειοθέτησης των αναφορών Αγγελή βρίσκεται στην παραγγελία που έδωσε η Ξ. Δημητρίου στον αντιεισαγγελέα ΑΠ Γρηγόρη Πεπόνη, στον οποίο ανέθεσε τη διερεύνησή τους. Το κλου; Αυτή η ανάθεση δεν αφορούσε τα καταγγελλόμενα Αγγελή, αλλά το πώς διέρρευσαν οι πληροφορίες για τη συνάντηση των εισαγγελέων στη Βιέννη και για όσα έγιναν εκεί…
Στο πλαίσιο της έρευνας Πεπόνη, ο κ. Αγγελής κατέθεσε 25σέλιδη αναφορά, φωτιά και λαύρα για Τουλουπάκη – Ντζούρα – Μανώλη, στην οποία περιγράφει με συγκλονιστικές λεπτομέρειες όσα έγιναν και δεν έγιναν το διάστημα που ο ίδιος ήταν επόπτης της ανάκρισης, ενώ καταγγέλλει σωρεία μεθοδεύσεων από τους τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς, χαρακτηρίζοντάς τους «ανεπαρκείς (κατά την έννοια του Ν. 1756/1998)», «αδυνατούν να διεξάγουν επιτυχώς την σχετική ποινική έρευνα, γι’ αυτό θα πρέπει να αντικατασταθούν το ταχύτερο δυνατόν, όπως από αρχές Δεκεμβρίου (αμέσως μετά την επιστροφή μου από τη Βιέννη είχα καταστήσει γνωστό)».
Ο αντιεισαγγελέας Πεπόνης έβαλε τις αναφορές Αγγελή στο αρχείο, κρίνοντας ότι δεν μπορούσε να επεκταθεί στη διερεύνησή τους, πέρα από το όριο της παραγγελίας της Ξ. Δημητρίου, που όπως προαναφέρθηκε ήταν αυστηρά περιορισμένο στη διαρροή και όχι στην ουσία.
Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την Τουλουπάκη
Με την αρχειοθέτηση των καταγγελιών Αγγελή, άνοιξε ο δρόμος για την παράταση της θητείας της κας Τουλουπάκη στη θέση τής επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι τα εξής:
-Γνώριζαν οι ανώτατοι δικαστές, που αποφάσισαν να παραμείνει η κα Τουλουπάκη στη θέση τής επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, όσα είχε καταγγείλει ο αντιεισαγγελέας Αγγελής σε βάρος της, για τους χειρισμούς της στην έρευνα της Novartis;
-Η εισαγγελέας ΑΠ Ξ. Δημητρίου, που τις γνώριζε, δεν όφειλε να τους ενημερώσει;
Γιατί, εάν όφειλε και δεν το έκανε, τότε υπάρχει τεράστιο ζήτημα που εγείρει ευθύνες ακόμη και ποινικές σε βάρος της, η οποία δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον… φερετζέ μιας κατ’ επίφαση διερεύνησης των καταγγελιών Αγγελή, που έμεινε στον αφρό και δεν μπήκε ποτέ σε βάθος.
Και κάτι τελευταίο: Ο κ. Αγγελής, όπως και ο προκάτοχός του, επίσης επόπτης της ανάκρισης της Novartis, αντιεισαγγελέας ΑΠ κ. Παπαγεωργίου, γνώριζαν από πρώτο χέρι τους χειρισμούς της κας Τουλουπάκη στην υπόθεση.
Κι όμως, όταν κρίθηκε η παράταση της θητείας της κας Τουλουπάκη στη θέση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, στις 11 Απριλίου, ούτε ο κ. Αγγελής, αλλά ούτε και ο έτερος πρώην επόπτης της έρευνας, ορίστηκαν εισηγητές στο Δικαστικό Συμβούλιο του ΑΠ, το οποίο αποφάσισε θετικά. Αντίθετα, ορίστηκε εισηγητής ο αρεοπαγίτης Σαλίχος, ο οποίος δεν γνώριζε την υπόθεση, όπως οι συνάδελφοί του. Γιατί;
Η «αλήθεια» του Αγγελή
Η δημοσιοποίηση των καταγγελιών Αγγελή άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για την κα Δημητρίου και τους συν αυτώ… Ο αντιεισαγγελέας Αγγελής, μετά την πειθαρχική έρευνα που κίνησε εναντίον του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, για τα τεκταινόμενα στην υπόθεση Novartis, εξήγησε ότι ενημέρωνε σε καθημερινή βάση την κα Δημητρίου για κάθε ενέργειά του, ενώ γνώριζε τα πάντα και ο υπουργός Δικαιοσύνης, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους!
Το πλήρες κείμενο των καταγγελιών Αγγελή έχει δημοσιευθεί στον ιστότοπο της «Α» στις 12/6 με το τίτλο «Παραίτηση Καλογήρου-Παπαγγελόπουλου ζήτησε η Γεννηματά μετά τις βόμβες Αγγελή»
Κομβικά σημεία της Novartis
(που… ξέχασε η κα Δημητρίου)
Πέραν του γεγονότος ότι απέκρυψε τις καταγγελίες Αγγελή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να ανανεωθεί η θητεία της κας Τουλουπάκη, εντύπωση προκαλούν και δύο άλλα σημεία στην υπόθεση Novartis, που όχι απλά προκαλούν απορίες για τη στάση της κας Δημητρίου, αλλά την εμπλέκουν ευθέως ως «συνεργαζόμενη» με την κυβέρνηση, στην προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών των εισαγγελέως Διαφθοράς.
Σημείο πρώτο
Ως γνωστόν –όπως έχει δημοσιοποιήσει αποκλειστικά η «Α»–, οι καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων με συμμετοχή της κας Τοουλουπάκη είναι εκ προοιμίου άκυρες και δεν μπορούν να εμφανισθούν σε κανένα δικαστήριο. Η κα Δημητρίου, όταν έλαβε στις 5/2/2018 τον φάκελο της Novartis για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, δεν είδε ως έμπειρη εισαγγελέας το νομικό σφάλμα της εισαγγελέως Διαφθοράς; Αν δεν το εντόπισε, τότε είναι ακατάλληλη για τη θέση που κατείχε. Αν το ήξερε, τότε είναι συνένοχος στην προσπάθεια σπίλωσης των 10 πολιτικών προσώπων που η κα Τουλουπάκη ενέπλεξε στην υπόθεση.
Σημείο δεύτερο
Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης με δικόγραφό του, αλλά και με δημόσιες καταγγελίες του στα ΜΜΕ, έχει καταγγείλει ότι οι εισαγγελείς Διαφθοράς τον εκβίαζαν να καταθέσει ψευδώς ότι ο ίδιος χρημάτισε πολιτικά πρόσωπα.
Τι έπραξε η κα Δημητρίου για την καταγγελία αυτή; Την ερεύνησε ή την άφησε στο κάτω συρτάρι του γραφείου της; Αν ισχύει το δεύτερο, τότε επαξίως πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ σε προσεχή εκλογική αναμέτρηση να την «αποζημιώσει», θέτοντάς την ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας…
Η ανάσυρση των μηνύσεων Σαμαρά – Βενιζέλου – Αβραμόπουλου
Ο κ. Αγγελής προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και ζήτησε να ανασυρθούν από το αρχείο οι μηνύσεις για την υπόθεση της Novartis, που είχαν υποβάλει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μπροστά στο βάρος των εξελίξεων η (απερχόμενη) Ξένη Δημητρίου αναγκάστηκε να χρεώσει στην αντιεισαγγελέα ΑΠ κ. Θεοδώρου, την ανάσυρση των μηνύσεων από το αρχείο. Παράλληλα, ζήτησε να διερευνηθούν οι καταγγελίες Αγγελή από τον αντιεισαγγελέα ΑΠ Δημήτρη Δασούλα, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ενστάσεις για την ανάθεση της έρευνας στην εν λόγω εισαγγελέα, δεδομένου ότι ως μέλος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου είχε ψηφίσει υπέρ της ανανέωσης της θητείας της κας Τουλουπάκη και επιπλέον υπήρχε και κάποιο πρόβλημα προσωπικής μορφής.
Ο κ. Αγγελής ζήτησε την εξαίρεση του κ. Δασούλα και η υπόθεση θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη 2 Ιουλίου.
Ξεσκονίζει συρτάρια…
Μαθαίνουμε ότι η απερχόμενη εισαγγελέας ΑΠ Ξένη Δημητρίου «ξεσκονίζει» τα συρτάρια του πελώριου δρύινου γραφείου της, πριν αποχωρήσει από τη Δικαιοσύνη.
Με δεδομένο ότι οι εκκρεμότητες που αφήνει πίσω της είναι σημαντικές και εμπεριέχουν ακόμη και την εμπλοκή της σε ποινικές διαδικασίες, κάνει πολύ καλά που «ψάχνει» τους φακέλους της, για να έχει αν χρειαστεί επαρκή υπεράσπιση.
Τελειώνοντας, θα μπορούσαμε να αποτυπώσουμε τη θητεία της κας Ξένης Δημητρίου, παραφράζοντας τη ρήση «τα στενά τιμούν τα πρώτα», σε «όταν τα στερνά ξεχνούν τα πρώτα».
Πηγή: iapopsi.gr