Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σε ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, τόνισε ότι η δύσκολη κατάσταση που ζούμε στα ελληνοτουρκικά δεν είναι πρωτόγνωρη, αλλά η Ελλάδα την διαχειρίζεται σωστά.
Η Ελλάδα είναι μια δυτική δημοκρατία και θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με κλιμακούμενα διπλωματικά και στρατιωτικά μέτρα, σημείωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρόσθεσε ότι μπορεί οι Ένοπλες Δυνάμεις να μην έχουν όλα όσα θα θέλαμε, αλλά δεν είναι ούτε παραστρατιωτικές οργανώσεις, ούτε διαλυμένα κράτη, αλλά άριστες συγκροτημένες δυνάμεις. Όποιος τα βάλει μαζί μας θα έχει πολύ μεγάλο κόστος, υπογράμμισε ο κ. Φλώρος. Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μέλος συμμαχιών και οργανώσεων, αλλά σε περίπτωση που φτάσουμε σε στρατιωτική σύγκρουση, τότε, πολύ πιθανόν να είμαστε μόνοι μας και συμπλήρωσε ότι «δεν θα περιμένουμε να μας βγάλουν άλλοι από τη δύσκολη θέση».
Παράλληλα, ο κ. Φλώρος τόνισε ότι έχουν τεθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ τόσο οι προκλήσεις της Τουρκίας όσο και το θέμα του ατυχήματος, για το οποίο ξεκάθαρα υπαίτιος θα είναι η γειτονική χώρα, όπως υποστήριξε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Αναφορικά με την αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ, ο κ. Φλώρος δήλωσε ότι «οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές σε αμυντικό επίπεδο και έχω μιλήσει και εγώ ο ίδιος με τον Ισραηλινό ομόλογο μου. Τα τριμερή σχήματα που υπάρχουν στην περιοχή, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, είναι πολύ σημαντικά και προχωρούν. Φέτος, για πρώτη φορά, αποφασίστηκε να στείλουμε εμείς ένα συνταγματάρχη στην Σχολή Εθνικής ‘Αμυνας (ΣΕΘΑ) του Ισραήλ και εκείνοι έναν στην δική μας. Πρόκειται για μια συμβολική αλλά και ουσιαστική ενέργεια, που δείχνει το επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων».
Σχετικά με την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είπε πως γίνονται συνεχείς ασκήσεις, δεσμεύσεις περιοχών, δοκιμάζονται και επαναξιολογούνται τα σχέδια. «Ξέρουμε ακριβώς τι θα γίνει και πώς θα γίνει» διαβεβαίωσε, προσθέτοντας όμως, ότι όλα τα σχέδια υπάρχουν για τα πρώτα 5 λεπτά. Μετά δεν υπάρχουν σχέδια, όπως είπε, αλλά υπάρχουν δυνάμεις και αποφάσεις.
Τέλος, αναφερόμενος στα γεγονότα του Έβρου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε ότι η αντίδραση της Ελλάδας ήταν άμεση. «Σε μια μέρα στείλαμε 1.300 επιπλέον άτομα και θα μπορούσαμε να στείλουμε άλλες 4.000. Αλλά δεν χρειάστηκε, ελήφθησαν ακαριαίες αποφάσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλώρος.