Όσοι παρακολούθησαν πριν από λίγες ημέρες τον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision, που διεξήχθη στο Τελ Αβίβ, ίσως εξεπλάγησαν καθώς είδαν να συμμετέχει και η Αυστραλία.
Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Κέιτ Μίλερ – Χάιντκε, την κατέταξε στην 9η θέση, με 285 βαθμούς. Η Αυστραλία, συμμετείχε στη Eurovision για πρώτη φορά το 2015, στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας. Τότε, τερμάτισε στην 5η θέση, συγκεντρώνοντας 196 βαθμούς.
Στην πραγματικότητα, η Αυστραλία είχε κάνει την πρώτη της εμφάνιση στη Eurovision του 2014, στην Κοπεγχάγη της Δανίας, αλλά αυτό ήταν απλά το κλείσιμο του διαγωνιστικού μέρους, με την Jessica Mauboy.
Παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή της Αυστραλίας ορίστηκε να είναι μόνο μία (εάν κέρδιζε το διαγωνισμό θα μπορούσε να συμμετέχει και δεύτερη χρονιά), το Νοέμβριο του 2015, η STV ανακοίνωσε ότι η Αυστραλία θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό του 2016.
Όπως ήταν φυσικό, η συμμετοχή στη Eurovision, προκάλεσε αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, διαμάχη ξέσπασε λίγο πριν από τον 64ο διαγωνισμό της Eurovision, μεταξύ Καναδά και Ευρώπης για τα… «μάτια» της Αυστραλίας και το ερώτημα «γιατί η Αυστραλία συμμετέχει στην Eurovision;» επανήλθε ξανά στο προσκήνιο.
Τη διαμάχη την ξεκίνησε ο χολιγουντιανός ηθοποιός, καναδικής καταγωγής, Ράιαν Ρέινολντς, ο οποίος αναρωτήθηκε: «γιατί η Αυστραλία και όχι ο Καναδάς;».
Για αρχή θα πρέπει να ειπωθεί ότι η Αυστραλία πάντα ήταν από τις εκτός Ευρώπης χώρες που λάτρευαν τον διαγωνισμό. Σχεδόν σε κάθε διοργάνωση έκαναν ζωντανή σύνδεση μέσω του τηλεοπτικού δικτύου SBS.
Το 2015 λοιπόν, αποφασίστηκε, η Αυστραλία να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για πρώτη φορά ως ένα once-off event. Τότε ήταν η 60η επέτειος της Eurovision με μήνυμα το «Building bridges», οπότε προσκάλεσαν τους Αυστραλούς να συμμετάσχουν.
Οι όροι για τη συμμετοχή τους τότε έλεγαν πως θα συμμετάσχουν μόνο για εκείνη τη χρονιά, εκτός και αν κερδίσουν. Η Αυστραλία όμως δεν κέρδισε τον διαγωνισμό αλλά το 2016 συμμετείχε ξανά και έκτοτε συμμετέχει κανονικά κάθε χρόνο.
Αυτό συνέβη γιατί τον Νοέμβριο του 2015 είχε ήδη ανακοινωθεί ότι η Αυστραλία μπορεί να συμμετέχει κανονικά σε κάθε Eurovision. Ο λόγος; Σύμφωνα με το BBC Eurovision, το αυστραλιανό κανάλι SBS είναι μέλος του European Broadcasting Union (EBU), πράγμα που της επιτρέπει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό! Με λίγα λόγια το SBS πληρώνει στην EBU το ποσό που απαιτείται για τη συμμετοχή στην Eurovision και γι’ αυτό αποφασίστηκε η χώρα να παίρνει μέρος κανονικά, κάθε χρόνο, στον διαγωνισμό.
Εξάλλου, η Αυστραλία δεν είναι η μοναδική χώρα εκτός Ευρώπης που συμμετέχει στην Eurovision. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Ισραήλ, που συμμετέχει κανονικότατα από το 1973 και έχει κερδίσει 3 φορές και διοργάνωσε το φετινό διαγωνισμό όπου πρώτευσε η Ολλανδία. Εξάλλου στον διαγωνισμό συμμετέχουν και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, παρότι δεν είναι σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Ράιαν Ρέινολντς: Γιατί όχι και ο Καναδάς;
Για όλα αυτά λοιπόν αναρωτήθηκε και ο σούπερ σταρ Ράιαν Ρέινολντς, ο οποίος απαίτησε απαντήσεις από τους ανθρώπους της Eurovision και όσους κάνουν τους κανόνες του διαγωνισμού τραγουδιού της Ευρώπης. «Αν μπορεί να συμμετέχει η Αυστραλία γιατί όχι και ο Καναδάς;» αναρωτιέται.
Ο Ρέινολντς ως Καναδός, αισθάνεται ότι η χώρα του είναι θύμα μποϊκοτάζ και αυτό είναι αδικία. Αν και πατρίδα πολλών διεθνών ποπ αστέρων -Bryan Adams, Shawn Mendes και Celine Dion- η χώρα δεν έχει ποτέ προσκληθεί για συμμετοχή. Και αν υπάρχει κάτι που οι Καναδοί μισούν περισσότερο από όλα είναι να νιώθουν ότι τους έχει κάποιος έξω από το παιχνίδι. Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε έναν Καναδό, σημειώνει το BBC.
Το BBC κατονομάζει μια σειρά από λόγους που δικαιολογούν την απουσία του Καναδά από τη Eurovision.
Ο Καναδάς δεν είναι ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικών Οργανώσεων (EBU), η οποία διοργανώνει τον διαγωνισμό και δημιουργεί τους κανόνες.
Μέχρι το 2015, οι συμμετέχοντες έπρεπε να είναι ενεργά μέλη της EBU, η οποία περιλαμβάνει την Ευρώπη και αρκετές χώρες στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Αλλά το 2015, η EBU έκανε μια εξαίρεση καλώντας την Αυστραλία στον διαγωνισμό. Γιατί λοιπόν όχι και ο Καναδάς;
Απαντήσεις επιχειρεί να δώσει ο δημοσιογράφος του BBC και ιδρυτής του ειδησεογραφικού χώρου Eurovision Wiwibloggs, William Lee Adams.
Ο Adams λέει ότι όπως η Αυστραλία έτσι και ο Καναδάς είναι μέλος της Κοινοπολιτείας. Ωστόσο, οι δεσμοί της χώρας με την Ευρώπη ενδέχεται να επισκιάζονται από τη σχέση της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, υποθέτει.
«Νομίζω ότι ο Καναδάς θεωρείται συχνά ως επέκταση των Ηνωμένων Πολιτειών», λέει.
Ένας άλλος πιθανός λόγος για τον οποίο ο Καναδάς δεν κλήθηκε είναι, ίσως, ότι επί της ουσίας ο Καναδάς απλά δεν ενδιαφέρεται.
Οι Αυστραλοί έχουν εμμονή με την Eurovision, είναι ένας διαγωνισμός που αναμεταδίδεται στη χώρα εδώ και δεκαετίες. «Η Αυστραλία είναι μια χώρα γεωγραφικά απομονωμένη και πραγματικά λατρεύει να συμμετέχει σε διεθνείς εκδηλώσεις για να αισθάνεται τους δεσμούς με τις ρίζες της» λέει ο Adams.
Στον Καναδά ο διαγωνισμός μεταδόθηκε στην τηλεόραση μόνο δύο φορές, το 2014 και το 2015, σε ειδικό κανάλι.
Αλλά ίσως ο πραγματικός λόγος που δεν έχει προσκληθεί ποτέ ο Καναδάς, λένε κάποιοι συνωμοσιολόγοι, είναι ότι η Ευρώπη τον φοβάται.
Με τους Shawn Mendes, Alessia Cara, Τζάστιν Μπίμπερ, Drake, Weeknd και αναρίθμητους άλλους πρωταθλητές των charts από τον Καναδά να κερδίζουν την πίτα της μουσικής βιομηχανίας ολοένα και περισσότερο, ο Καναδάς θα είναι ένας σίγουρος μεγάλος αντίπαλος για όλους και αυτό η Ευρώπη, λένε κάποιοι, το φοβάται.
Ωστόσο μέχρι σήμερα έχουν διεκδικήσει το τρόπαιο στη Eurovision πέντε Καναδοί εκπροσωπώντας άλλες χώρες. Ανάμεσα τους και η Σελίν Ντιόν που νίκησε το 1988 για την Ελβετία με το τραγούδι της «Ne Partez Pas Sans Moi».