Τα τελευταία χρόνια, πολλά νέα ζευγάρια επιλέγουν τον πολιτικό γάμο αντί του θρησκευτικού, εξαιτίας του κόστους. Ένα από τα έξοδα που πρέπει να πληρώσουν είναι η χρηματική αμοιβή προς τον ιερό ναό όπου θα κάνουν το Μυστήριο. Βέβαια, στην περίπτωση της βάφτισης η εκκλησία είναι μονόδρομος.
Πολλοί είναι οι παπάδες που στο τέλος ενός Μυστηρίου λένε στους πιστούς που τελούν ένα από τα Μυστήρια να δώσουν ως αμοιβή «ό,τι έχουν ευχαρίστηση», αν και σπανίζει πλέον αυτό. Τις περισσότερες φορές η εκκλησία ζητάει ένα αρκετά μεγάλο ποσό, το οποίο πολλές φορές αποτελεί αντικείμενο διένεξης μεταξύ πιστών και ιερέων. Τα χρηματικά ποσά ποικίλλουν ανάλογα με την εκκλησία που θα επιλέξουν οι πιστοί να τελέσουν το Μυστήριο που επιθυμούν. Για μία βάφτιση η χρηματική αμοιβή που ζητάνε οι ιερείς ξεκινάει από 100 ευρώ και φτάνει έως τα 250 ευρώ, ενώ για έναν γάμο η τιμή ανεβαίνει κατακόρυφα, αφού οι τιμές κυμαίνονται από 200 έως 450 ευρώ.
Ωστόσο, οι πιστοί έχουν την εναλλακτική επιλογή να τελέσουν ένα Μυστήριο μια καθημερινή, το οποίο σημαίνει μικρότερο κόστος. Παρ’ όλα αυτά, όσο κι αν ψάξει κάποιος, δεν υπάρχει κάποιος όρος ή κάποια νομοθεσία που να υποχρεώνει τους πιστούς να πληρώνουν μετά την τέλεση ενός Μυστηρίου, παρότι οι παπάδες το θεωρούν δεδομένο. Είναι λογικό αν κάποιος πιστός θέλει να αφήσει από μόνος του ένα ποσό για την εκκλησία. Αυτό που δεν είναι καθόλου λογικό είναι οι ιερείς να απαιτούν να καταβάλλουν οι πιστοί συγκεκριμένα ποσά που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα, ειδικά τη σημερινή εποχή που τα περισσότερα νοικοκυριά στερούνται ακόμη και τα βασικά αγαθά. Τα Μυστήρια θα έπρεπε να τελούνται δωρεάν και, φυσικά, οι ιερείς να μη φέρνουν σε δύσκολη θέση τους πιστούς.
Όταν λοιπόν οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας αποζητούν τη νεολαία να βρίσκεται κοντά στην Εκκλησία, όταν στέκονται ενάντια στον πολιτικό γάμο ή στο σύμφωνο συμβίωσης, θα πρέπει να σκεφτούν ότι όλα τα παραπάνω οδηγούν τους νέους στο να μην επιλέξουν να τελέσουν ένα Μυστήριο στην εκκλησία. Και, φυσικά, δεν είναι μόνο το χρηματικό αντίτιμο, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο στην ουσία οι ιερείς το «απαιτούν». Να μην ξεχνάμε ότι αλλιώς ακούγεται το «ό,τι έχετε ευχαρίστηση» και αλλιώς «η βάφτιση ή ο γάμος κοστίζει 180 ευρώ». Θα έπρεπε, λοιπόν, οι ιερείς να σκέφτονται λίγο παραπάνω προτού ζητήσουν χρηματική αμοιβή, τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι που στερούνται βασικά αγαθά και σκέφτονται ακόμα και το πού θα ξοδέψουν έστω 1 ευρώ. Η Εκκλησία δεν κάνει διακρίσεις, οπότε θα πρέπει να μπορούν να τελέσουν κάποιο Μυστήριο και οι πιστοί που δεν διαθέτουν χρήματα χωρίς να το σκεφτούν.
Και ολοι αυτοι οι καρμιριδες αμεσως μετα πηγαν στο καλυτερο κεντρο διασκεδασης και εσκασαν 2.000 και 3.000 ευρω, μια φορα παντρευεις και βαφτιζεις αλλωστε!!!! Εκει δεν μιλησαν ομως, πληρωσαν και ειπαν μονοοοο… Η εκκλησια τα εξοδα απο που θα τα πληρωσει ρευμα ,θερμανση, επιτροποι ,νεοκοροι, καθαριστριες δεν ειναι δημοσιοι υπαλληλοι η εκκλησια απο τις εισπραξεις της τους πληρωνει .Φυσικα δεν θελω να δικαιολογησω τους ιερεις που το εκαναν επαγγελμα και οχι λειτούργημα ουτε την γυφτια καποιων .