Ειδικότερα, μπορεί να έχουμε καλοκαιρινές θερμοκρασίες, αλλά το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει ραγδαία, την επόμενη εβδομάδα.
Ήδη, απομακρύνεται η αφρικανική σκόνη, βελτιώνεται αισθητά η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, ενώ έχει μπει ένας δυτικός – βορειοδυτικός άνεμος, με τοπικά ισχυρές εντάσεις, που δίνει μια αίσθηση δροσιάς.
Εμφάνιση βροχών μετά το καλοκαίρι
Τις επόμενες μέρες, υπογραμμίζει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, η καλοκαιρία και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα συνεχίσουν, δημιουργώντας ένα πρώιμο καλοκαιρινό σκηνικό, με θερμοκρασίες που θα φτάνουν μέχρι τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, 26 με 27 βαθμούς.
Πότε να περιμένουμε τις βροχές
Οι βροχές, όμως, που είναι τόσο αναγκαίες, θα εμφανιστούν μετά το πρώτο δεκαήμερο του μήνα.
«Επειδή δεν είχαμε κρύο χειμώνα…»: Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης για το πως θα είναι το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε τις προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες και είχε πολλά να αναλύσει, εκτός από το γεγονός ότι αυτή την περίοδο βιώνουμε μια… μικρή περίοδο καλοκαιριού.
Ο μετεωρολόγος του Open, σε μια ανάρτηση που έκανε, περιγράφει τις συνθήκες αυτές ως όχι και τόσο ασυνήθιστες, καθώς αναφέρει: «και στο παρελθόν έχουμε αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις, μη φυσιολογικό όμως σαφώς και είναι πόσο μάλλον όταν αποτελεί και συνέχεια μιας διαρκούς μη φυσιολογικής κατάστασης που ζούμε καιρικά εδώ και αρκετούς μήνες».
Ενώ συνεχίζει τονίζοντας: ««Τι να πρώτο – θυμηθούμε τα πασχούγεννα, τους εκατοντάδες τόνους νερού με το καλημέρα του Φθινοπώρου, τις κατά μέσο όρο πάνω από τα φυσιολογικά μέγιστες θερμοκρασίες εδώ και αρκετούς συνεχόμενους μήνες, τη με διάρκεια ξηρασία σε πολλές περιοχές….».
Ωστόσο, από την Τετάρτη (3/4), αναμένεται να παρουσιαστεί μια σταθεροποίηση των καιρικών συνθηκών, με την κατάσταση να επανέρχεται σε συνήθη επίπεδα για την εποχή.
Τα ενδεχόμενα ενός καυτού καλοκαιριού
Ταυτόχρονα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης διαβεβαίωσε όσους ανησυχούσαν για την πιθανότητα “καυτών καλοκαιριών” λόγω του… ήπιου φετινού χειμώνα. Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του: «Μην συνεπαίρνουν οι ακρότητες του καιρού και φτιάχνουμε σενάρια για καυτά καλοκαίρια και πύρινες κολάσεις, αξίζει να επισημάνουμε ότι η πορεία του χειμώνα ή του φθινοπώρου κτλ δεν συνδέονται με την πορεία των εποχών που θα ακολουθήσουν. Δηλαδή ήπιος χειμώνας δε σημαίνει βαρύ καλοκαίρι ή το αντίστροφο. Τουλάχιστον επιστημονικά δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν σε κάτι τέτοιο».
Ενώ προσθέτει: «Να θυμίσουμε τον βαρύ Μάρτιο του 1987 και τους φονικούς καύσωνες που ακολούθησαν. Άρα γιατί ο ανύπαρκτος φέτος χειμώνας να αποτελεί στοιχείο για κάποιους ότι έρχεται βαρύ καλοκαίρι; Και αυτό ως απάντηση στον ισχυρισμό κάποιων που λένε από τον χειμώνα που βιώσαμε φέτος καταλαβαίνουμε πόσο βαρύ θα είναι το φετινό καλοκαίρι».