Ξεκίνημα με ανατροπές στη δίκη για τον ξυλοδαρμό των Γερμανών στον Μυλοπόταμο και το διεθνές ρεζιλίκι της Κρήτης

Κοινοποίηση:
germanoi_diki4

Ήθελαν να ζητήσουν εξηγήσεις για ένα τροχαίο που ποτέ δεν συνέβη οι τέσσερις Γερμανοί τουρίστες που έπεσαν θύματα επίθεσης από δύο Κρητικούς, στο Πέραμα Μυλοποτάμου, τον Αύγουστου 2022.

Η αναίτια επίθεση των δύο νταήδων στους ανυποψίαστους τουρίστες, είχε προκαλέσει σοκ στο πανελλήνιο, παίρνοντας και διεθνείς διαστάσεις ενώ ο υπουργός προστασίας του πολίτη παρενέβη τότε προσωπικά για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Μνήμες από το πρωτοφανές περιστατικό ξύπνησαν την Δευτέρα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων όπου ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης με την εξέταση των τριών εκ των τεσσάρων Γερμανών που δέχτηκαν την επίθεση, όταν, ενώ κινούνταν με το ενοικιαστικό τους ΙΧ αυτοκίνητο προς το ξενοδοχείο τους στην Σταλίδα, διασταυρώθηκαν με το αγροτικό όχημα όπου επέβαιναν οι δύο Μυλοποταμίτες.

Στο εδώλιο κάθισαν ο οδηγός του αγροτικού, ένας 41χρονος που κατηγορείται για επικίνδυνη οδήγηση, απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης  και ο 39χρονος συνοδηγός που κατηγορείται για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης κατά συρροή.

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της δίκης, η αιτία του άγριου επεισοδίου ήταν η εντύπωση των Γερμανών ότι το αγροτικό τους είχε χτυπήσει κάτι που τελικά δεν είχε συμβεί! Τότε, όπως ανέφεραν στις μαρτυρίες τους, φοβούμενοι ότι θα χρειαστεί οι ίδιοι να καλύψουν το κόστος της ζημιάς, έκαναν αναστροφή και καταδίωξαν το αγροτικό για να ανταλλάξουν στοιχεία «όπως κάνουν στην Γερμανία» όπως χαρακτηριστικά είπε η πρώτη μάρτυρας, αστυνομικός στο επάγγελμα.

Όταν τελικά έκαναν σήμα στο αγροτικό και ακινητοποιήθηκε, «Ο οδηγός άνοιξε την πόρτα βίαια και κατέβηκε κι εμείς τρομάξαμε. Άρχισε να ρίχνει γροθιές στον αδερφό μου από το ανοιχτό παράθυρο» κατέθεσε.

Στην κατάθεσή του ο δεύτερος μάρτυρας, ο πατριός της κοπέλας, υποστήριξε πως «ναι, ήταν μια σωστή απόφαση να κάνουμε αναστροφή και να τους αναζητήσουμε αφού θεωρήσαμε ότι μας είχαν τρακάρει. Δεν φοβηθήκαμε, δεν εκνευριστήκαμε, σκεφτήκαμε τα έξοδα. Το αυτοκίνητο δεν ήταν δικό μας» τόνισε ενώ εξιστόρησε την επίθεση σε βάρος τους.

Και ο τρίτος μάρτυρας, οδηγός του οχήματος και αδερφός της κοπέλας, εξιστόρησε τα ίδια γεγονότα για το πώς κινδύνευσαν από τους δύο κατηγορούμενους. Και οι τρεις πάντως σχετικά με το γιατί δεν ειδοποίησαν την αστυνομία, τόνισαν πως δεν ήξεραν τον αριθμό όταν όταν κάλεσαν στον αριθμό που βρήκαν στο ίντερνετ, δεν τους καταλάβαιναν, όπως υποστήριξαν. Γι’ αυτό και επέστρεψαν στο ξενοδοχείο, το μόνο μέρος που είπαν ότι αισθάνονταν ασφαλείς.

O ίδιος πάντως, ακινητοποίησε και έριξε κάτω τον συνοδηγό του οχήματος.

Σε δηλώσεις του μετά τη διακοπή, τόνισε: «Χαίρομαι που πραγματοποιείται η δίκη μετά από δύο χρόνια. Για μας ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος με πολύ στρες, ενώ είναι σημαντικό εμπόδιο είναι η γλώσσα καθώς δεν είμαστε σίγουροι πως όσα λέγονται μεταφράζονται σωστά. Ελπίζουμε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και ότι αυτοί οι άνθρωποι θα λογοδοτήσουν και θα πληρώσουν για αυτό που έκαναν» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε αναφερόμενος στους συγγενείς των δύο κατηγορουμένων:

«Μετά τη σημερινή μου εμπειρία, βλέποντας όλη αυτή τη ομάδα των ανθρώπων που συνόδευσαν στο δικαστήριο τους δύο κατηγορούμενους, οι οποίοι με κοίταζαν με τέτοιο τρόπο προσπαθώντας να με φοβίσουν, θα έλεγα ότι δεν αισθάνομαι άνετα να ξαναπερπατήσω στην πόλη των Χανίων ή στο μέρος που έγινε το περιστατικό»

Χαμένοι στη μετάφραση

Πάντως, η διεξαγωγή της δίκης έγινε με πάρα πολλά προβλήματα κατανόησης,  με τους γερμανομαθείς δικηγόρους και από τις δύο πλευρές να παρεμβαίνουν διαρκώς με παρατηρήσεις ως προς  την ποιότητα της διερμηνείας και με αποτέλεσμα οι μάρτυρες να χρειάζεται να επαναλαμβάνουν τα ίδια αρκετές φορές.
Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 22 Οκτωβρίου.

«Προσδοκούν μία ηθική δικαίωση» ανέφερε ο δικηγόρος των Γερμανών, Αλέξανδρος Παπαστερόπουλος και συνέχισε: «Θέλουν να μπορούν στο μέλλον να μην χρειάζεται να μιλούν με άσχημα λόγια για την εμπειρία αυτή, να μη χρειάζεται να ξαναμιλήσουν άσχημα για την Ελλάδα»:

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response