Ξεπέρασαν τα 106 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη το 2023, με 26,3 δισ. ευρώ ανεπίδεκτα είσπραξης

Κοινοποίηση:
29c55f78cffd6db5bef7e2c45bdb3b20_XL

Στα 6,276 δισ. ευρώ έφθασαν οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2023 με τον αριθμό των οφειλετών να ανέρχεται σε 3.873.487 φυσικά και νομικά πρόσωπα και το συνολικό ύψος των χρεών να ξεπερνά το φράγμα των 106 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

– Το 12μηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2023 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έφθασαν συνολικά σε 7,63 δισ. ευρώ από 6,548 δισ. ευρώ που ήταν στο 11μηνο. Τα «κόκκινα» φορολογικά χρέη ανήλθαν σε 6,276 δισ. ευρώ από 5,642 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου.

– Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος έχει ανέλθει σε 106,302 δισ. ευρώ εκ των οποίων 26,320 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης με το καθαρό ληξιπρόθεσμο χρέος να διαμορφώνεται στα 79,982 δισ. ευρώ.

– Το Δεκέμβριο του 2023 οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην εφορία ανήλθαν σε 3.873.487 φυσικά και νομικά πρόσωπα από 3.979.795 που ήταν μέχρι τον Νοέμβριο του 2023. Από τους οφειλέτες αυτούς, 2.090.103 απειλούνται με κατασχέσεις ενώ σε 1.490.677 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Όπως έγραφε στις 24/1 το ΒΝ:
Σχέδιο με προσωποποιημένες ρυθμίσεις για χιλιάδες οφειλέτες με μεσαία και μεγάλα χρέη από 100.000 έως 1 εκατ. ευρώ βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου με στόχο την αύξηση των εισπράξεων από τα ληξιπρόθεσμα που φθάνουν τα 106 δις. ευρώ.
Παράλληλα προωθείται εκκαθάριση της λίστας με τις «κόκκινες» φορολογικές οφειλές με οριστική διαγραφή όσων μετά από αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης χαρακτηρισθούν ανεπίδεκτες είσπραξης
Το σχέδιο δράσης του υπουργείου Οικονομικών για το 2024 προβλέπει την καθιέρωση προσωποποιημένων βιώσιμων ρυθμίσεων κατά προτεραιότητα για 43.125 φυσικά και νομικά πρόσωπα με «κόκκινα» χρέη από φόρους πάνω από 270.000 ευρώ ο καθένας.
Παράλληλα θα εξεταστεί το σενάριο για την εφαρμογή ενός ευνοϊκού πλαισίου αποπληρωμής σε 9.198 οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 1εκατ. ευρώ ο καθένας και συνολικά 81,9 δισ. ευρώ καθώς σε αυτή την κατηγορία της οφειλής, δηλαδή από 1 εκατ. έως 100 εκατ. ευρώ παρατηρείται σημαντική αύξηση χρεών κατά 1,1 δισ. ευρώ και υπάρχει ήδη συναγερμός από την ΑΑΔΕ.
Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τα προγράμματα διακανονισμού των χρεών θα είναι προσαρμοσμένα στο οικονομικό προφίλ και τη δυναμική της επιχείρησης και θα σπάνε σε περισσότερες δόσεις την αποπληρωμή ενώ δεν αποκλείεται να «κουρευτούν» και οι προσαυξήσεις.
Ωστόσο οι ίδιοι παράγοντες σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντιες ρυθμίσεις.
Παράλληλα ο σχεδιασμός προβλέπει εκκαθάριση της λίστας με τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία με διαγραφή αυτών που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης προκειμένου να υπάρχει πλήρης και πραγματική εικόνα για τον όγκο των κόκκινων χρεών και τον αριθμό των οφειλετών.
Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις συνολικές οφειλές των 105,7 δισ. ευρώ από φόρους και πρόστιμα τα 26,3 δις. ευρώ δεν μπορούν να εισπραχθούν καθώς προέρχονται από χρεοκοπημένες εταιρείες και οφειλέτες χωρίς εισόδημα ή κινητή και ακίνητη περιουσία.
Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν προκειμένου ένα χρέος να χαρακτηριστεί οριστικά ως ανεπίδεκτο είσπραξης θα είναι αυστηρές και σύμφωνες με το Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Ειδικότερα για να διαγραφεί μία οφειλή από το κατάλογο της ΑΑΔΕ θα πρέπει:

– Να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της φορολογικής διοίκησης, προκειμένου να διαπιστωθεί η μη ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων ή απαιτήσεων αυτών έναντι τρίτων.
– Να έχει διαπιστωθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή με διαδικασία εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον πρόκειται για πτωχό.
– Να έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας φορολογικής ή τελωνειακής αρχής, ο οποίος να πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.
– Να έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης, σε όσες περιπτώσεις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν είναι δυνατή η υποβολή αυτής.
– Για χρέη εταιρειών που τελούν υπό κρατικό έλεγχο και οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση ή πτώχευση, απαιτείται η αναγγελία του Δημοσίου στις διαδικασίες αυτές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ας πληρωσει πρωτα η ΝΔ να δωσει το καλο παραδειγμα, και πληρωνουμε κι εμεις μετα, αλλά ξεχασα, η ΝΔ δεν ειναι καν στις λιστες της Α.Α.Δ.Ε με τα Α.Φ.Μ που χρωστανε εκατομμυρια, μαλλον τα πληρωσαν και δεν μας το ειπανε γιατι δεν γουσταρουν να κορδόνονται στα καναλια σαν επιτυχημενοι

Comments are closed.