Πριν από πέντε χρόνια ο 11χρονος Μάριος έπεφτε νεκρός από αδέσποτη σφαίρα στο σχολείο του στο Μενίδι. Έκτοτε η οικογένεια του ζητά «ηθική δικαίωση» για το θάνατο του. Το Ελληνικό Δημόσιο όμως στέκεται εμπόδιο και είχε προσφύγει κατά της απόφασης για αποζημίωση με 490.000 ευρώ στην οικογένεια του αδικοχαμένου παιδιού.
Το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο, ωστόσο, με την απόφαση του, απέρριψε ομοφώνως την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου, επικυρώνοντας την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου για αποζημίωση 490.000 ευρώ στην οικογένεια του Μάριου.
Μάλιστα, το δικαστήριο επιρρίπτει ξεκάθαρα ευθύνες τόσο στο Δημόσιο όσο και στην Ελληνική Αστυνομία, διότι δεν είχε λάβει απαραίτητα μέτρα σε μια περιοχή που μαστίζεται από την εγκληματικότητα. Το Δικαστήριο αποφάσισε πως δεν είναι βάσιμοι οι ισχυρισμοί του Δημοσίου «ότι δεν συνέτρεχε καμία παρανομία του Δημοσίου» και ότι «σκοπός της αποζημίωσης είναι η ηθική παρηγοριά και όχι ο πλουτισμός του παθόντος».
«Το Δημόσιο μας έδειξε το πιο σκληρό του πρόσωπο»
Αγανακτισμένη με το Ελληνικό Δημόσιο εμφανίστηκε η μητέρα του άτυχου Μάριου, Διονυσία Σουλούκου. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» επεσήμανε πως «το Διοικητικό Εφετείο μας δικαίωσε, αναγνώρισε την ευθύνη του Δημοσίου και την εγκατάλειψη του Δήμου μας. Το Ελληνικό Δημόσιο δείχνει το πιο σκληρό του πρόσωπο σε εμάς. Βγήκε η πρώτη δικαστική απόφαση υπέρ μας. Ασκούν έφεση. Συνεχίζουν να μας πολεμούν. Έχουμε δύο καταδικαστικές αποφάσεις».
«Οι σφαίρες συνεχίζουν να πέφτουν στην αυλή μας. Ζητάμε περισσότερη αστυνόμευση και γενικότερα να ασχοληθούν με τον Δήμου μας», ανέφερε η μητέρα του άτυχου 11χρονου.
Στο μεταξύ, σε παρέμβαση του στην εκπομπή, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος επεσήμανε πως θα ασκήσει κάθε ένδικο μέσο, ώστε να μην υπάρχει νομική αντιπαράθεση του Δημοσίου με την οικογένεια του Μάριου Σουλούκου.
Η κ. Σουλούκου χαρακτήρισε ως «ευχάριστη έκπληξη» την εξέλιξη με την παρέμβαση του Τάκη Θεοδωρικάκου, ενώ παράλληλα τόνισε ότι ευχαριστεί την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Ο 11χρονος Μάριος Σουλούκος έχασε την ζωή του από αδέσποτη σφαίρα, ενώ βρισκόταν στο προαύλιο του σχολείου του, στις 8 Ιουνίου του 2017. Παρούσα στην σκηνή ήταν η μητέρα του παιδιού, που ήταν δασκάλα στο εν λόγω σχολείο, όπου γύρισε από φέτος και συνεχίζει να διδάσκει. Όπως λέει αυτό «είναι πάρα πολύ δύσκολο, είναι καθημερινά ένας αγώνας. Είναι κάτι ευχάριστο από την μια, γιατί αγαπάω πολύ την δουλειά μου, αλλά οι σκέψεις στον χώρο αυτό…».
Ο συνήγορος της οικογένειας του 11χρονου Μάριου, Θεόδωρος Μαντάς, αναφορικά με την επιμονή του Δημοσίου να μην καταβληθεί αποζημίωση είπε πως «ενώ ο κ. Σταϊκούρας και η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παρέπεμψαν την υπόθεση υπέρ της παραίτησης του Ελληνικού Δημοσίου, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με οριακή πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση των οργάνων της Πολιτείας, συνεχίζοντας να αντιμετωπίζει με άκαμπτο τρόπο τέτοιες υποθέσεις».
Στη συνέχεια ο κ. Μαντάς, είπε ότι τόσα χρόνια δεν έχει βρεθεί ο δράστης του μοιραίου πυροβολισμού, ενώ πλέον σκέλη της υπόθεσης πλησιάζουν το όριο της παραγραφής αδικημάτων. Επισήμανε δε ότι στην περιοχή συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη εγκληματικότητα και να καταγράφονται συχνά άσκοποι πυροβολισμοί.
Τέλος, ο ποινικολόγος σχολίασε δηκτικά τις αναφορές στο σκεπτικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ότι «σκοπός της αποζημίωσης είναι η ηθική παρηγοριά και όχι ο πλουτισμός του παθόντος» και ότι «η δημοσιονομική πολιτική της χώρας δεν επιτρέπει την καταβολή της αποζημίωσης», λέγοντας ότι «η αποζημίωση είναι αναγνωρισμένη με δικαστική απόφαση. Κάπου υπάρχει ένα όριο. Δύο δικαστήρια δικαιώνουν ομόφωνα την ευθύνη του Δημοσίου».