Ξεφτιλίστηκαν άγρια οι δημοσκοπήσεις στην Πορτογαλία – Προέβλεπαν μάχη και η Δεξιά έχασε με 13 μονάδες!

Κοινοποίηση:
Καταγραφή1

Μεγάλη συζήτηση για τις δημοσκοπήσεις και την παταγώδη αποτυχία τους να προβλέψουν έστω κατά προσέγγιση το αποτέλεσμα των εκλογών έχει ανοίξει στην Πορτογαλία ο θρίαμβος του σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα στις κάλπες της περασμένης Κυριακής.

Μετά από έξι χρόνια θητείας στον πρωθυπουργικό θώκο, ο σοσιαλιστής Κόστα αναλαμβάνει εκ νέου τα ηνία της χώρας, αυτή τη φορά με αυτοδύναμη κυβέρνηση, μετά και την απόφαση των μέχρι πρότινος κυβερνητικών του εταίρων από το Μπλόκο και το ΚΚ Πορτογαλίας να καταψηφίσουν τον Προϋπολογισμό που κατέθεσε για το 2022 πριν δύο μήνες.

Η εξέλιξη αυτή ωστόσο μόνο σίγουρη δεν φάνταζε τον τελευταίο μήνα στη Λισαβόνα, αφού οι δημοσκοπήσεις έδιναν μία εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτήν που τελικά καταγράφηκε στην κάλπη.
Σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, η διαφορά μεταξύ των δυο μεγαλύτερων κομμάτων, 2 μέρες πριν τις εκλογές, κινείτο στα όρια του στατιστικού σφάλματος προεξοφλώντας εκλογές θρίλερ, ενώ υπήρχαν και κάποιες δημοσκοπήσεις που έδιναν την πρωτιά στο κόμμα της κεντροδεξιάς.

Ενδεικτικά:
Δημοσκόπηση της εταιρείας Aximage, μια βδομάδα πριν τις εκλογές, για λογαριασμό των εφημερίδων Jornal de Noticias, Diario de Noticias και του ραδιοφωνικού σταθμού TSF παρουσίαζε το κεντροδεξιό κόμμα να προηγείται με μικρή διαφορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (34,4 έναντι 33,8%).

Στις 28 Ιανουαρίου, τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας, δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο εβδομαδιαίο Expresso έδινε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Αντόνιο Κόστα 35%, και στο κεντροδεξιό Κόμμα (PSD), 33%.

Την ίδια μέρα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εφημερίδας Publico, το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξασφάλιζε 36%, έναντι 33% της κεντροδεξιάς.

Αλλά ακόμα και πιο «ευνοϊκές» δημοσκοπήσεις για το κόμμα του Αντόνιο Κόστα, όπως αυτής της εταιρίας Pitagórica, έδειχναν μια διαφορά 6 μονάδων (Σοσιαλιστικό Κόμμα 37%, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 31%).

Τελικά η ιστορία έγραψε ότι στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, οι Σοσιαλιστές του Αντόνιο Κόστα πήραν 41,68% κατακτώντας την αυτοδυναμία και αφήνοντας τα σενάρια περί «ντέρμπι» στη σφαίρα της φαντασίας, αφού το κεντροδεξιό PSD έλαβε μόλις 27,8% κατακτώντας τη δεύτερη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντί δηλαδή για εκλογικό θρίλερ στη χώρα της Ιβηρικής, όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, δημιουργώντας κλίμα υπέρ της κεντροδεξιάς, καταγράφηκε ευρύτατη νίκη του Κόστα με 13 μονάδες διαφορά από το κεντροδεξιό PSD.

Επικοινωνία Τσίπρα – Κόστα για τη νίκη στις εκλογές

Εν τω μεταξύ, επικοινωνία με τον Αντόνιο Κόστα για να τον συγχαρεί είχε χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. Κατά την επικοινωνία που είχαν ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η νίκη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό θετικό μήνυμα για τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Αντόνιο Κόστα ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για τη δήλωση στήριξης που του έστειλε πριν τις εκλογές στην Πορτογαλία και τόνισε πως ελπίζει η νίκη αυτή να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και κόμματα της Ευρώπης, ώστε να προχωρήσουμε μπροστά και να χτίσουμε μία Ευρώπη της προόδου και της αλληλεγγύης.

Σημειώνεται ότι κατόπιν αιτήματος του κ. Κόστα, ο κ. Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα απέστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στήριξης των προοδευτικών δυνάμεων και επανεκλογής του Αντόνιο Κόστα στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Πορτογαλία, το οποίο και προβλήθηκε σε προεκλογικές εκδηλώσεις.

Στην τελευταία συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στην Διάσκεψη των Ευρωσοσιαλιστών, ο Α. Κόστα προσκάλεσε τον Α. Τσίπρα σε προεκλογική του εκδήλωση, με την πανδημία να ανατρέπει τον αρχικό σχεδιασμό για επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Πορτογαλία.

Στο μήνυμά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθύμισε τους κοινούς αγώνες που έδωσαν οι δύο ηγέτες τα προηγούμενα χρόνια απέναντι στις πολιτικές λιτότητας, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία των σημερινών αγώνων για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, τη στήριξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Κλείνοντας το μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε η Πορτογαλία να συνεχίσει να έχει μια προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα εφαρμόζοντας πολιτικές που συνδυάζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο μήνυμα προς τον Α. Κόστα είχε αποστείλει ο Α. Τσίπρας και στις προηγούμενες εθνικές εκλογές της Πορτογαλίας, στο πλαίσιο και της ευρύτερης στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μια πανευρωπαϊκή συμμαχία των αριστερών, σοσιαλιστικών και πράσινων δυνάμεων στην Ευρώπη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Μαϊμού δημοσκοπήσεις βγάζανε, σαν τις δικές μας.

Comments are closed.