Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications από ερευνητές της Σχολής Life Course & Population Sciences του King’s College Λονδίνου, εξετάζει την επίδραση μιας απλής και οικονομικής διατροφικής παρέμβασης στη μνήμη ατόμων που παρουσιάζουν πρώιμα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στη χρήση καθημερινών προβιοτικών συμπληρωμάτων φυτικών ινών, συγκεκριμένα ινουλίνης και φρουκτοολιγοσακχαριτών. Αυτές οι φυτικές ίνες είναι γνωστό ότι προάγουν την υγεία του εντέρου και ενδέχεται να έχουν θετική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, τα οποία παρουσίαζαν ήπια γνωστική εξασθένηση.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η καθημερινή λήψη αυτών των προβιοτικών συμπληρωμάτων είχε σημαντική θετική επίδραση στη μνήμη και τη γενική εγκεφαλική λειτουργία των συμμετεχόντων μέσα σε μόλις τρεις μήνες. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η παρέμβαση δεν είχε καμία αξιοσημείωτη επίδραση στη μυϊκή δύναμη των συμμετεχόντων, υποδεικνύοντας ότι οι επιδράσεις των προβιοτικών μπορεί να είναι πιο συγκεκριμένες για τις γνωστικές λειτουργίες παρά για τη σωματική δύναμη.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε τέτοιες αλλαγές σε 12 μόλις εβδομάδες. Τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου και της μνήμης στον γηράσκοντα πληθυσμό μας. Η αποκρυπτογράφηση των μυστικών του άξονα εντέρου-εγκεφάλου θα μπορούσε να προσφέρει νέες προσεγγίσεις για μια πιο υγιή και μακροχρόνια ζωή» ανέφερε στο δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου η επικεφαλής συγγραφέας, Mary Ni Lochlainn από το Τμήμα Έρευνας σε διδύμους (TwinsUK).
Δεδομένου του ολοένα αυξανόμενου γηράσκοντος πληθυσμού, οι ερευνητές από το TwinsUK, με το μεγαλύτερο μητρώο ενήλικων διδύμων του Ηνωμένου Βασιλείου που εδρεύει στο King’s College, αναζήτησαν πιθανές λύσεις για τα προβλήματα της γνωστικής και μυϊκής εξασθένησης στην επίδραση δύο φθηνών συμπληρωμάτων φυτικών ινών που κυκλοφορούν στο εμπόριο στο μικροβίωμα.
Στο πλαίσιο της μελέτηες, 36 ζεύγη διδύμων – 72 άτομα – ηλικίας άνω των 60 ετών έπρεπε να λαμβάνουν το συμπλήρωμα είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo) κάθε μέρα για 12 εβδομάδες, χωρίς να γνωρίζουν σε ποια ομάδα ανήκουν (διπλά τυφλή μελέτη). Πράλληλα, όλοι οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα με ασκήσεις αντιστάσεων (μυϊκής ενδυνάμωσης) και λάμβαναν ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης με στόχο τη βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας. Η παρακολούθηση γινόταν εξ αποστάσεως μέσω βίντεο, διαδικτυακών ερωτηματολογίων και γνωστικών τεστ.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το συμπλήρωμα φυτικών ινών οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος των συμμετεχόντων, αυξάνοντας κυρίως τον πληθυσμό των ωφέλιμων βακτηρίων, όπως το Bifidobacterium.
Ενώ δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στη μυϊκή δύναμη μεταξύ των ομάδων, η ομάδα που λάμβανε το συμπλήρωμα ινών είχε καλύτερες επιδόσεις στα τεστ αξιολόγησης της εγκεφαλικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένου του τεστ Συνδυαστικής-Συσχετιστικής Μάθησης (Paired Associate Learning – PAL), ενός πρώιμου δείκτη για τη νόσο Αλτσχάιμερ, μαζί με τις δοκιμασίες χρόνου αντίδρασης και ταχύτητας επεξεργασίας.
«Αυτές οι φυτικές ίνες, θα μπορούσαν να ωφελήσουν μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων σε αυτούς τους οικονομικά δύσκολους καιρούς. Είναι επίσης ασφαλείς και ανεκτές. Επόμενη εργασία μας είναι να δούμε κατά πόσο τα αποτελέσματα αυτά διατηρούνται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και σε μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων» δήλωσε η κύρια συγγραφέας Claire Steves, Καθηγήτρια Γηριατρικής και Υγείας.