Μια ομάδα από χάκερς που φέρεται να συνδέεται με το Υπουργείο Μυστικών Υπηρεσιών του Ιράν ισχυρίζεται ότι διείσδυσε στα συστήματα της Ισραηλινής Αστυνομίας και απέσπασε 2,1 terabytes ευαίσθητων δεδομένων, σύμφωνα με δήλωση που αναρτήθηκε στο κανάλι της στο Telegram.
Η ομάδα που ονομάζεται Handala, αναφέρει ότι οι κλεμμένες πληροφορίες περιλαμβάνουν αρχεία του προσωπικού, απογραφές όπλων, ιατρικά και ψυχολογικά προφίλ ατόμων, νομικές υποθέσεις, άδειες οπλοφορίας και έγγραφα ταυτότητας. Ισχυρίζεται επίσης ότι έχει αποσπάσει 350.000 έγγραφα και τα έχει καταστήσει δημοσίως προσβάσιμα, όπως αναφέρει το Iran International.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν εκδώσει επίσημη απάντηση στον ισχυρισμό.
Τον περασμένο μήνα, η ίδια ομάδα είχε βάλει στο στόχαστρο παιδικούς σταθμούς στο Ισραήλ, διακόπτοντας τα συστήματα δημόσιων ομιλιών (PA) και διεισδύοντας σε συστήματα έκτακτης ανάγκης σε τουλάχιστον 20 τοποθεσίες, εκμεταλλευόμενη αδυναμίες στην υποδομή μιας ιδιωτικής εταιρείας.
Επιπλέον, η ομάδα χρησιμοποίησε ένα άλλο σύστημα που ανήκε στην ίδια εταιρεία για να στείλει δεκάδες χιλιάδες απειλητικά γραπτά μηνύματα σε ισραηλινούς πολίτες.
Τότε, η Εθνική Διεύθυνση Κυβερνοχώρου του Ισραήλ επιβεβαίωσε την παραβίαση και δήλωσε ότι συνεργάζεται με την πληγείσα εταιρεία και το Υπουργείο Παιδείας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Πέρυσι τον Σεπτέμβριο, η ομάδα ισχυρίστηκε ότι είχε παραβιάσει με επιτυχία το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Soreq, ισχυριζόμενη ότι έκλεψε 197 gigabytes δεδομένων.
Οι χάκερς δημοσίευσαν επίσης περίπου 30 φωτογραφίες που ισχυρίστηκαν ότι τραβήχτηκαν μέσα από το κέντρο, μαζί με screenshots που υποτίθεται ότι έδειχναν τα ονόματα των πυρηνικών επιστημόνων που συμμετείχαν στο έργο του επιταχυντή σωματιδίων της εγκατάστασης.
Σε απάντηση, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, μιλώντας εκ μέρους της Ισραηλινής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, αρνήθηκε τη γνησιότητα των εικόνων. «Μετά από ενδελεχή εξέταση, οι εικόνες και το σχέδιο δεν ανήκουν σε καμία από τις εγκαταστάσεις της», ανέφερε η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τη Microsoft, το Ισραήλ έχει γίνει ο κορυφαίος στόχος των ιρανικών κυβερνοεπιθέσεων από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, αντικαθιστώντας τις ΗΠΑ.
«Από τις 7 Οκτωβρίου 2023 έως τον Ιούλιο του 2024, σχεδόν οι μισές από τις ιρανικές επιχειρήσεις που παρατήρησε η Microsoft στόχευαν ισραηλινές εταιρείες», αναφέρει η έκθεση ψηφιακής άμυνας της Microsoft.