Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα οργανώσει την 1η και 2η Μαΐου στη Ντόχα διεθνή σύνοδο για το Αφγανιστάν για να «αποσαφηνιστούν οι προσδοκίες» για συγκεκριμένα ζητήματα, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες.
«Θα γίνει σύνοδος στη Ντόχα την 1η και τη 2η Μαΐου, που θα οργανωθεί από τον Γενικό Γραμματέα με (συμμετέχοντες) τους ειδικούς επιτετραμμένους για το Αφγανιστάν διαφόρων χωρών», είπε ο Στεφάν Ντουζαρίκ στον Τύπο, καθώς η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (MANUA) έχει αρχίσει διαδικασία επανεκτίμησης του τρόπου λειτουργίας της μετά την απαγόρευση στις Αφγανές να εργάζονται για λογαριασμό του διεθνούς οργανισμού.
«Όπως έχει πει ο Γενικός Γραμματέας, είναι προτεραιότητα να διαμορφώσουμε προσέγγιση βασισμένη στον πραγματισμό και σε αρχές», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι συνομιλίες, που θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών, θα επιτρέψουν να υπάρξει «συναίνεση» για την αντιμετώπιση «των προκλήσεων που έρχονται».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παρουσίας αντιπροσώπων των Ταλιμπάν στη σύνοδο, ο κ. Ντουζαρίκ περιορίστηκε να πει «σε αυτό το στάδιο, στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι αντιπρόσωποι διαφόρων χωρών που είναι αρμόδιοι για το ζήτημα του Αφγανιστάν».
Η οργάνωση της συνόδου ακολουθεί τις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα στο πανεπιστήμιο Πρίνστον η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ, η Αμίνα Μοχάμεντ.
Αναφέρθηκε ιδίως στην πιθανότητα συνομιλιών και «μικρών βημάτων» προς την ενδεχόμενη «αναγνώριση καταρχήν» της de facto κυβέρνησης των Ταλιμπάν, αλλά με «όρους». «Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό (σ.σ. η αναγνώριση) δεν πρέπει να γίνει ποτέ, άλλοι πως πρέπει να γίνει».
«Οι Ταλιμπάν θέλουν αναγνώριση (…) Αυτός είναι ο μοχλός μας».
Ωστόσο ο κ. Ντουζαρίκ τόνισε χθες πως η κυρία Μοχάμεντ «σε καμιά περίπτωση δεν ήθελε να πει πως οποιοσδήποτε άλλος πέρα από τα κράτη μέλη έχει δικαιοδοσία να αναγνωρίσει» τους Ταλιμπάν.
Τον Δεκέμβριο, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε έκθεση της επιτροπής που χειρίζεται τις διαπιστεύσεις των πρεσβευτών που ανέβαλε, μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, κάθε απόφαση για το αίτημά τους να διαπιστεύσουν πρεσβευτή στον οργανισμό.
Επρόκειτο για τη δεύτερη αναβολή της λήψης απόφασης για το ζήτημα.
Η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας, που έχει ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα, στην ομιλία της στο Πρίνστον απλά υπενθύμισε την «ανάγκη η διεθνής κοινότητα να καταλήξει σε συντονισμένη προσέγγιση για το Αφγανιστάν», κατά τον Στεφάν Ντουζαρίκ.
«Αυτό συμπεριλαμβάνει να βρούμε κοινό τόπο όσον αφορά ένα πιο μακροπρόθεσμο όραμα για τη χώρα αυτή και να στείλουμε ενιαίο μήνυμα στις de facto αρχές πως είναι απόλυτα απαραίτητο να εγγυηθούν πως οι γυναίκες θα έχουν τη θέση που δικαιούνται στην αφγανική κοινωνία», πρόσθεσε.
Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν την 4η Απριλίου ότι οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν πλέον στις Αφγανές εργαζόμενές τους να δουλεύουν, μολονότι ως αυτόν τον μήνα εξαιρούνταν από το μέτρο αυτό, που αφορούσε ήδη τις ΜΚΟ. Μετά την ανακοίνωση αυτή, η MANUA άρχισε να επανεξετάζει τον τρόπο διεξαγωγής των επιχειρήσεών της στη χώρα, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει ως την 5η Μαΐου.
Το φονταμενταλιστικό κίνημα των Ταλιμπάν λέει πως σέβεται τα δικαιώματα των γυναικών όπως τα αντιλαμβάνεται το ίδιο, δυνάμει της βαθιά συντηρητικής ερμηνείας του ισλαμικού νόμου που εφαρμόζει.