Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι είναι «τρομοκρατημένος» από την καταστροφή των νοσοκομείων Nάσερ και αλ-Σίφα της Γάζας και τις αναφορές για «ομαδικούς τάφους» που βρέθηκαν στις τοποθεσίες μετά τις ισραηλινές επιδρομές. Ο Φόλκερ Τουρκ ζήτησε ανεξάρτητες έρευνες για τους θανάτους.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι είχαν εντοπίσει 283 πτώματα στο Νάσερ, μερικά με δεμένα τα χέρια τους. Δεν είναι σαφές πώς πέθαναν ή πότε θάφτηκαν. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι οι ισχυρισμοί ότι έθαψε πτώματα εκεί ήταν «αβάσιμοι».
Ωστόσο, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης δύο εβδομάδων στο νοσοκομείο της πόλης Χαν Γιουνίς τον Φεβρουάριο, τα στρατεύματα «εξέτασαν» πτώματα που θάφτηκαν από Παλαιστίνιους «σε μέρη όπου οι πληροφορίες έδειχναν πιθανή παρουσία ομήρων». Δέκα όμηροι που έχουν πλέον απελευθερωθεί είπαν ότι κρατήθηκαν στο νοσοκομείο «Nάσερ» για μεγάλες περιόδους κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους.
Πριν από την ισραηλινή επιχείρηση στο «Νάσερ», το προσωπικό εκεί είχε πει ότι αναγκαζόταν να θάψει πτώματα στην αυλή του νοσοκομείου επειδή οι κοντινές μάχες εμπόδισαν την πρόσβαση στα νεκροταφεία. Υπήρχαν παρόμοιες αναφορές από το αλ-Σίφα πριν από την πρώτη ισραηλινή επιδρομή στο νοσοκομείο τον Νοέμβριο.
Ο ισραηλινός στρατός έχει πει ότι έχει κάνει επιδρομές σε πολλά νοσοκομεία στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου, επειδή μαχητές της Χαμάς επιχειρούν μέσα σε αυτά – ισχυρισμός τον οποίο αρνούνται η Χαμάς και οι ιατρικοί αξιωματούχοι.
Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν ένοπλοι της Χαμάς πραγματοποίησαν μια άνευ προηγουμένου διασυνοριακή επίθεση στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους – κυρίως άμαχους – και συλλαμβάνοντας άλλους 253 πίσω στη Γάζα ως ομήρους. Περισσότεροι από 34.180 άνθρωποι -οι περισσότεροι παιδιά και γυναίκες- έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είπε ότι αυτή τη στιγμή εργάζεται για να επιβεβαιώσει τις αναφορές Παλαιστινίων αξιωματούχων ότι 283 πτώματα βρέθηκαν στο χώρο του νοσοκομείου «Nάσερ». Τα 42 από αυτά έχουν ταυτοποιηθεί. «Τα θύματα φέρεται να θάφτηκαν βαθιά στο έδαφος και είχαν καλυφθεί με σκουπίδια», είπε η Ραβίνα Σαμντασάνι στους δημοσιογράφους στη Γενεύη. «Μεταξύ των νεκρών φέρεται να ήταν ηλικιωμένοι, γυναίκες και τραυματίες, ενώ άλλοι… βρέθηκαν με δεμένα τα χέρια και απογυμνωμένα».
Ο Τουρκ ζήτησε ανεξάρτητες, αποτελεσματικές και διαφανείς έρευνες για τους θανάτους, προσθέτοντας: «Δεδομένου του κλίματος ατιμωρησίας που επικρατεί, αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει διεθνείς ερευνητές». «Τα νοσοκομεία δικαιούνται ειδική προστασία σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Και η εκ προθέσεως δολοφονία αμάχων, κρατουμένων και άλλων που είναι όργανο μάχης [δεν συμμετέχουν σε εχθροπραξίες] είναι έγκλημα πολέμου»
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε επίσης ότι οι αναφορές ήταν «απίστευτα ανησυχητικές». Εκπρόσωπος της δύναμης Πολιτικής Άμυνας που διοικείται από τη Χαμάς είπε στο πρόγραμμα Gaza Today του BBC Arabic ότι έλαβε αναφορές από ντόπιους Παλαιστινίους ότι τα πτώματα «μεγάλου αριθμού» ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου και θάφτηκαν σε αυτοσχέδιο νεκροταφείο στην αυλή του νοσοκομείου μεταφέρθηκαν σε άλλο σημείο κατά την ισραηλινή επιδρομή.
«Μετά από έρευνα μάθαμε ότι ο [ισραηλινός] στρατός είχε δημιουργήσει έναν ομαδικό τάφο, έβγαλε τα πτώματα που βρίσκονταν στο νοσοκομείο Νάσερ και τα έθαψε σε αυτόν τον ομαδικό τάφο», είπε ο Μαχμούντ Μπασάλ.
Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι στα πτώματα περιλαμβάνονται άτομα που «εκτελέστηκαν εν ψυχρώ» από τις ισραηλινές δυνάμεις, χωρίς να παρέχει στοιχεία. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους την Τρίτη: «Ο ισχυρισμός ότι οι Ισραηλινοί Στρατοί έθαψαν παλαιστινιακά πτώματα είναι αβάσιμος».
«Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του Ισραηλινού Στρατού στην περιοχή του Νοσοκομείου Νάσερ, σύμφωνα με την προσπάθεια εντοπισμού ομήρων και αγνοουμένων, εξετάστηκαν πτώματα που θάφτηκαν από Παλαιστίνιους στην περιοχή του νοσοκομείου Νάσερ.
Η εξέταση διεξήχθη με προσεκτικό τρόπο και αποκλειστικά σε μέρη όπου οι πληροφορίες έδειχναν πιθανή παρουσία ομήρων. Η εξέταση πραγματοποιήθηκε με σεβασμό, διατηρώντας την αξιοπρέπεια των νεκρών. Τα πτώματα που εξετάστηκαν, τα οποία δεν ανήκαν σε ισραηλινούς ομήρους, επιστράφηκαν στη θέση τους».
Ο IDF είπε ότι οι δυνάμεις του είχαν συλλάβει «περίπου 200 τρομοκράτες που βρίσκονταν στο νοσοκομείο» κατά τη διάρκεια της επιδρομής και ότι βρήκαν πυρομαχικά καθώς και αχρησιμοποίητα φάρμακα που προορίζονταν για ισραηλινούς ομήρους. Επέμεινε επίσης ότι η έφοδος πραγματοποιήθηκε «με στοχευμένο τρόπο και χωρίς να βλάψει το νοσοκομείο, τους ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό».
Ωστόσο, μέλη του ιατρικού προσωπικού είπαν στο BBC τον περασμένο μήνα ότι τους ταπείνωσαν,τους ξυλοκόπησαν, τους περιέλουσαν με κρύο νερό και τους ανάγκασαν να γονατίσουν για ώρες μετά την κράτηση τους κατά τη διάρκεια της επιδρομής. Οι γιατροί που παρέμειναν στο «Νάσερ» μετά την εξαγορά από το Ισραήλ είπαν ότι δεν ήταν σε θέση να φροντίσουν τους ασθενείς και ότι 13 πέθαναν λόγω των συνθηκών , συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης νερού, ηλεκτρισμού και άλλων προμηθειών.