Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Γκίαρ Πέντερσεν, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα, τονίζοντας ότι η Συρία βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο όσον αφορά την πολιτική της μετάβαση.
Παρά τις προσπάθειες των προσωρινών αρχών να καθορίσουν μια πορεία για τη διαδικασία αυτή, παραμένουν αβεβαιότητες σχετικά με τα επόμενα βήματα. Ο κ. Πέντερσεν επισήμανε ότι, αν και οι προσωρινές αρχές έχουν δεσμευτεί δημόσια για μια συμπεριληπτική και διαφανή πολιτική διαδικασία μετάβασης, πολλοί Σύροι εκφράζουν ανησυχίες για την έλλειψη κράτους δικαίου και διαφάνειας καθώς και για την ανεπαρκή επικοινωνία στη διακυβέρνηση.
Οι γυναίκες, ανέφερε, τόνισαν την ανάγκη για ουσιαστική συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ζητώντας να συμμετέχουν στους μεταβατικούς θεσμούς και να προστατευτούν τα δικαιώματά τους, ενώ καταγράφηκαν περιστατικά διακρίσεων και κοινωνικών πιέσεων, αν και οι προσωρινές αρχές έλαβαν κάποια διορθωτικά μέτρα.
Η κατάσταση ασφάλειας παραμένει εύθραυστη, σημείωσε ο κ. Πέντερσεν, ιδιαίτερα στη βορειοανατολική Συρία, όπου συνεχίζονται καθημερινές εχθροπραξίες και υπάρχουν κενά ασφάλειας. Ο κ. Πέντερσεν κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και περιφερειακούς εταίρους να συνεργαστούν για την επίτευξη ειρήνης. Προειδοποίησε ότι εκκρεμή ζητήματα στην ασφάλεια και η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα. Ανέφερε επίσης ότι καταγράφηκαν περιστατικά κράτησης, βίαιων εξώσεων και κακοποιήσεων σε κέντρα κράτησης και χαιρέτισε τον διάλογο μεταξύ των προσωρινών αρχών και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).
Δέσμευση της Ελλάδας να συμβάλει στη σταθερότητα στη Συρία
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, τόνισε τους μακροχρόνιους δεσμούς της Ελλάδας με τη Συρία, και τη δέσμευση της χώρας να συμβάλει στη σταθερότητα και την ευημερία της.
Ο κ. Σέκερης υπογράμμισε ότι ο μόνος βιώσιμος δρόμος για τη Συρία είναι μια συμπεριληπτική πολιτική διαδικασία, η οποία θα είναι «υπό την ηγεσία των ίδιων των Σύρων και ελεύθερη από ξένες παρεμβάσεις».
Ζήτησε τη συμμετοχή όλων των συριακών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών, των Δρούζων και των Κούρδων στην πολιτική μετάβαση, και ζήτησε περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την επίδραση του διορισμού του Αχμάντ Αλ Σάρα στην πολιτική διαδικασία.
“Περιμένουμε μια πλήρως συμπεριληπτική πολιτική μετάβαση… προς μια πλήρως αντιπροσωπευτική και μη θρησκευτική κυβέρνηση που θα προετοιμάσει μια συνταγματική μεταρρύθμιση και θα οδηγήσει σε εκλογές σύμφωνα με το Ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας” ανέφερε ο κ. Σέκερης. Επίσης, τόνισε τη σημασία της ένταξης όλων των θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων στην πολιτική ζωή της Συρίας και την προστασία της πολιτιστικής της κληρονομιάς.
ΑΠΕ – ΜΠΕ