ΟΗΕ: Οι εκρήξεις “παγιδευμένων” συσκευών παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο

Κοινοποίηση:
1493584-ohe-930

Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, τόνισε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι το διεθνές δίκαιο απαγορεύει τη χρήση «παγιδευμένων» συσκευών που φαίνονται αθώες. Αυτή η δήλωση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ, της παλαιστινιακής Χαμάς και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ συνεχίζουν να κλιμακώνονται.

 

«Είναι έγκλημα πολέμου να διαπράττει κανείς βίαιες ενέργειες με στόχο να διασπείρει τον τρόμο μεταξύ των αμάχων», πρόσθεσε, μιλώντας στη συνεδρίαση που οργανώθηκε κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας, με αφορμή την ταυτόχρονη έκρηξη βομβητών και φορητών ασυρμάτων στον Λίβανο, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 37 άνθρωποι και να τραυματιστούν 2.931.

Η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, επικεφαλής των πολιτικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποίησε ότι αν η βία δεν σταματήσει, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μιας νέας ανάφλεξης που θα μπορούσε να ξεπεράσει τις ήδη υπάρχουσες καταστροφές και τα δεινά που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα. Οι δηλώσεις αυτές αναδεικνύουν την ανάγκη για άμεσες διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω συγκρούσεις και να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή.

Ο Τουρκ ζήτησε να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα για τις εκρήξεις των συσκευών επικοινωνίας στον Λίβανο και τόνισε ότι εκείνοι που διέταξαν και διέπραξαν τις επιθέσεις πρέπει να λογοδοτήσουν, σημειώνοντας ότι «ο πόλεμος έχει κανόνες».

«Το να στοχεύεις ταυτόχρονα χιλιάδες άτομα, είτε πρόκειται για αμάχους είτε για μέλη ενόπλων οργανώσεων, χωρίς να γνωρίζεις ποιος έχει στην κατοχή του τις εν λόγω συσκευές, το πού βρίσκονται τη στιγμή της επίθεσης, παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», υπογράμμισε.

«Οι επιθέσεις αυτές συνιστούν μια νέα εξέλιξη στον πόλεμο, όπου οι συσκευές επικοινωνίας μετατρέπονται σε όπλα (…) Αυτό δεν μπορεί να είναι η νέα κανονικότητα», επέμεινε.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ο/Η Οι Γερμανοί και ο γερμανογλύφτης μπουφοτάκης είναι φίλοι μας., θέλουν το καλό μας..... λέει:

    Χα χα χα, το άλλο με την Ούρσουλα την καλή, το ξέρεις;

Leave a Response