ΟΗΕ: «Ουσιαστικά αβίωτη» η Γάζα

Κοινοποίηση:

Η κατεστραμμένη από τη σύγκρουση Γάζα φαίνεται να αντιμετωπίζει τους χειρότερους περιορισμούς στην μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς πριν από ένα χρόνο, ανέφερε ο ΟΗΕ, εκφράζοντας τη λύπη του για τις ιδιαίτερα καταστροφικές επιπτώσεις στα παιδιά.

“Μέρα με τη μέρα, η κατάσταση για τα παιδιά γίνεται χειρότερη”, είπε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά UNICEF. Παρά την απελπιστική ανάγκη να αυξηθεί η ποσότητα της βοήθειας που εισέρχεται, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο συμπλήρωσε.

“Τον Αύγουστο μεταφέρθηκε η χαμηλότερη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας από οποιονδήποτε ολόκληρο μήνα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος”, λέει.

Υπήρχαν “αρκετές ημέρες την τελευταία εβδομάδα (όπου) δεν επιτρεπόταν να εισέλθουν καθόλου εμπορικά φορτηγά”, προσθέτει ο Έλντερ. ”

Νωρίτερα μέσα στο έτος, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι ο ΟΗΕ θα μπορούσε να κηρύξει πλήρη λιμό στη Γάζα, ο Έλντερ είπε ότι υπήρξε “πραγματική πίεση για να ανοίξουν νέες διαδρομές και σημεία πρόσβασης”.

Αλλά τώρα, «είδαμε το ακριβώς αντίθετο», καθώς σταθερά σημεία εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας μπλοκαρίστηκαν». Εν τω μεταξύ, η βόρεια Γάζα “δεν είχε τρόφιμα, καθόλου επισιτιστική βοήθεια που να έρχεται όλο τον Οκτώβριο”, προσθέτει.

Η τρομερή έλλειψη βοήθειας, σε συνδυασμό με τα ανελέητα πλήγματα και το γεγονός ότι περίπου το 85% της Λωρίδας της Γάζας έχει πληγεί με κάποιας μορφής εντολή εκκένωσης, έχει καταστήσει την περιοχή “ουσιαστικά αβίωτη”, λέει ο Έλντερ.

Το Ισραήλ πάντως επέτρεψε χθες την είσοδο 30 φορτηγών με βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Γάζας εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς ανησυχίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response