ΟΙ ΓΑΛΛIΔΕΣ ΣΤΡEΦΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙΚA ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΔΕΞΙΑ: Ο «ΖΕΝ ΠΡΕΜΙΕ» ΜΠΑΡΝΤΕΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΚΟΚΤΕΙΛ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Κοινοποίηση:
Bardella

Οι ψηφοφόροι της Ευρώπης που επιλέγουν να ρίξουν την ψήφο τους στην πατριωτική δεξιά, είναι εδώ και πολύ καιρό κυρίως άνδρες. Όμως, μια νέα τάση διαμορφώνεται στη Γαλλία, με τις Γαλλίδες να αλλάζουν τα δεδομένα καθώς η χώρα πορεύεται στις πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να φέρουν στην εξουσία την πρώτη πατριωτική δεξιά κυβέρνηση στην πρόσφατη ιστορία της Γαλλίας.

Η αντιμεταναστευτική «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν αναμένεται να κερδίσει τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές που θα γίνουν σε δυο γύρους,  στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Εάν αυτό συμβεί, θα έχει συντριβεί ο φιλελεύθερος κεντρώος σχηματισμός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και οι γυναίκες φαίνεται να οδηγούν όλο και περισσότερο κοντά στην νίκη της τύχες του κόμματος Λεπέν που, έτσι κι αλλιώς, μεταλλάσσεται από περιθωριακό δεξιό σε «mainstream πατριωτικό κόμμα» – τουλάχιστον αυτό επιχειρεί η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος.

Στις Ευρωεκλογές, η «Εθνική Συσπείρωση» ήρθε πρώτη με το εκπληκτικό ποσοστό 31% των ψήφων των Γάλλων, από 23% στις Ευρωεκλογές του 2019.

Η πιο εντυπωσιακή πτυχή αυτής της στροφής προς την πατριωτική δεξιά αφορούσε τις γυναίκες ψηφοφόρους, σύμφωνα με δημοσκόπηση την ημέρα των εκλογών που πραγματοποίησε το OpinionWay για την εφημερίδα Les Echos.

Το 2019, το 25% των ανδρών και το 21%  των γυναικών ψήφισαν υπέρ του κόμματος της Λεπέν— σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα.

Φέτος, ωστόσο, η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 33% των γυναικών είχε ψηφίσει υπέρ του δεξιού κόμματος της Λεπέν, ξεπερνώντας το 30% των ανδρών. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αύξηση 12 ποσοστιαίων μονάδων από τις γυναίκες ψηφοφόρους σε διάστημα πέντε ετών.

Το κλείσιμο του χάσματος των φύλων διαφοροποιεί την “Εθνική Συσπείρωση”  από τα αντιμεταναστευτικά κόμματα σε άλλες μεγάλες χώρες της ΕΕ.

Στη Γερμανία, το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» έλαβε το 19%  των ψήφων των ανδρών και το 12% των ψήφων των γυναικών, σύμφωνα με ένα  exit poll της 9ης Ιουνίου .

Στην Ιταλία, τα “Αδέλφια της Ιταλίας» της πρωθυπουργού Τζορτζία Μελόνι έλαβαν το 30,5% των ψήφων των ανδρών σε σύγκριση με το 27% των ψήφων των γυναικών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Demopolis.

Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο μεταξύ των ακροδεξιών πολιτικών της Γαλλίας.

Πράγματι, για χρόνια η ακροδεξιά προσπαθούσε να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων των γυναικών, εν μέρει συνδέοντας το θέμα με την πολιτική της κατά των μεταναστών και τους κινδύνους του ισλαμισμού.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο 28χρονος ηγέτης της «Εθνικής Συσπείρωσης», απαντώντας στις επικρίσεις ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση θα ήταν κάτι κακό για τα δικαιώματα των γυναικών, βγήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή την εβδομάδα για να πει στις γυναίκες ότι θα είναι «πρωθυπουργός που θα εγγυάται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες κάθε γυναίκας και κάθε κοριτσιού στη Γαλλία».

Σε ένα βίντεο ο Μπαρντέλα υποστήριξε ότι το κόμμα του έχει στηρίξει  τα δικαιώματα των γυναικών, από την ιατρική υποστήριξη μέχρι την προστασία των γυναικών που υφίστανται ενδοοικογενειακή κακοποίηση. Είπε επίσης ότι θα απελάσει «ξένους παραβάτες και εγκληματίες» και θα επιβάλει αυστηρότερες ποινές για τη βία κατά των γυναικών.

  • «Καμία γυναίκα δεν πρέπει ποτέ να φοβάται να βγει στους δρόμους της χώρας μας, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας ή της νύχτας», είπε.

Το βίντεό του ταιριάζει με τη νέα πολιτική πλατφόρμα της “Εθνικής Συσπείρωσης”, η οποία είναι προσαρμοσμένη στην «προστασία των Γάλλων πολιτών που ανησυχούν ότι είναι ευάλωτοι », δήλωσε ο Erwan Lestrohan, διευθυντής έρευνας της Odoxa, μιας γαλλικής εταιρείας δημοσκοπήσεων.

Για τους ψηφοφόρους της Εθνικής Συσπείρωσης, η ασφάλεια «ερμηνεύεται βαθιά ως αντίκρουση των απειλών που συνδέονται με τη μετανάστευση», είπε. «Στην πραγματικότητα, αυτά τα δύο θέματα είναι αλληλένδετα».

Αλλά το κόμμα ορίζει την έννοια της «προστασίας» ευρύτερα, εφαρμόζοντάς την όχι μόνο στην ασφάλεια αλλά και στην υγεία, την απασχόληση και τις συνθήκες διαβίωσης – μια ευρύτερη γκάμα θεμάτων που αντηχούν στις γυναίκες ψηφοφόρους, είπε.

Η Λεπέν έπαιξε επίσης ρόλο, προχωρώντας στον δεύτερο γύρο σε δύο από τις τρεις προεδρικές της εκλογές και κάνοντας σημαντικά βήματα με τις γυναίκες ψηφοφόρους.

  • «Αυτό που πραγματικά οδήγησε την εκλογική απογείωση της Μαρίν Λεπέν ήταν η επιτυχία της να προσελκύσει το γυναικείο εκλογικό σώμα», είπε η Νόνα Μάγιερ, πολιτική επιστήμονας που ειδικεύεται στη γαλλική πατριωτική δεξιά.

Ο πατέρας της Λεπέν, πρώην ηγέτης του κόμματος και πέντε φορές υποψήφιος για την προεδρία, Ζαν-Μαρί Λεπέν, είχε «απορριφθεί » από τις  γυναίκες που απογοητεύτηκαν από τη «σεξιστική» του στάση, είπε ο Μάγιερ. «Μόλις η Μαρίν Λεπέν έγινε υποψήφια, οι γυναίκες άρχισαν να ψηφίζουν [υπέρ του κόμματος]  με τις ίδιες αναλογίες με τους άνδρες».

Τα δικαιώματα των γυναικών χρησιμοποιούνται κατά της μετανάστευσης

Ο Μπαρντελά, υποψήφιος του για πρωθυπουργός στις επερχόμενες γαλλικές εκλογές, προσχώρησε στο κόμμα υπό την ηγεσία της Λεπέν και, όπως και εκείνη, πίεσε για την «αποδαιμονοποίηση» του κόμματος. Στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος του κόμματος υποσχέθηκε μια «ανανεωμένη, θηλυκοποιημένη» ηγεσία.

Η Μπαρντελά έχει επίσης αξιοποιήσει τα δικαιώματα των γυναικών για να ενισχύσει την εκστρατεία του για τα κατ’ εξοχήν δυο κακά που αξιολογεί το κόμμα του: τη μετανάστευση και το Ισλάμ.

«Οι ευρωπαϊκές μας αξίες θα είναι πάντα εξαιρετικά ανώτερες από εκείνες που υποδουλώνουν τις γυναίκες, τις φυλακίζουν πίσω από τις μαντίλες», είπε σε ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πέρυσι.

Με την πατριωτική δεξιά τώρα σε θέση να αρπάξει την εξουσία, οι φεμινιστικές οργανώσεις τοποθετούνται εναντίον της Λεπέν, του Μπαρντελά και των συμμάχων τους.

Σε ανακοίνωσή του, το Γυναικείο Ίδρυμα, μια από τις μεγαλύτερες γαλλικές ΜΚΟ που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών, κάλεσε τους ψηφοφόρους «να σταματήσουν την ακροδεξιά» και «να ψηφίσουν μαζικά για ένα μέλλον χειραφέτησης»….

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. Εδω στην χωρα μας υα κανονιζει το Πασοκ το Συριζα και η ΝΔ ώστε να παρει αναδα αλλο κομμα

  2. Δεν ξυρίζουν μασχάλες και έχουν σοβαρό πρόβλημα υγιεινής σε σημεία που δεν πρέπει… Αυτό θα έπρεπε να τις απασχολεί περισσότερο.

  3. ουταν ιρχοντε απτο καφενειου. λιες να γινουμ μπατριωτς και παλ;;;;;;;;;

  4. ….Ενω οι Ελεϊνιδες ψαχνουν νιγκερς και κανουν παρελασεις στα parade με τις σημαιες του ουρανιου τοξου….οι σιχαμενες!!

Comments are closed.