ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩ – ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ – ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΑΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ – ΕΞΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ – ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗ ΧΙΟ

Κοινοποίηση:
kos-fotia5

Υπό έλεγχο τέθηκε από τις 6 το πρωί της Τρίτης μετά από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες η φωτιά που ξέσπασε στις 11.50 χθες Δευτέρα στη περιοχή πριν από τις Πόρτες της Αντιμάχειας στη Κω και επεκτάθηκε μέχρι τη Καρδάμαινα υποχρεώνοντας κατοίκους και επισκέπτες να εκκενώσουν τον οικισμό  και να μετακινηθούν με ασφάλεια με τουριστικά Λεωφορεία σε δημόσιους χώρους, σχολεία, γήπεδα και ξενοδοχεία της Αντιμάχειας.

Από τις 2 τα ξημερώματα η φωτιά ήταν σε ύφεση σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματικών της Πυροσβεστικής.

Ο κεντρικός δρόμος προς Καρδάμαινα άνοιξε, τα εναέρια μέσα που επανήλθαν  επιχειρούν να σβήσουν τις τελευταίες εστίες στο σημείο από όπου ξεκίνησε η φωτιά στον  Αγιο Φίλιππα στις “Πόρτες”.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν όλο το βράδυ σκληρή μάχη με τις φλόγες, ενώ εκκενώθηκαν ξενοδοχεία σε περιοχές όπως η Καρδάμαινα και το Μαρμάρι. Η φωτιά κινείται προς το παραλιακό μέτωπο και για το λόγο αυτό έχει εκκενωθεί το χωριό Καρδάμαινα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική.

Όλες οι δυνάμεις κατάσβεσης έχουν περικυκλώσει τις εστίες, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες. Εβδομήντα πυροσβέστες ,δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας από Αθήνα, Ελευσίνα ,Ρόδο πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες επιχειρούν να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα αποτρέποντας τη φωτιά να επεκταθεί στη Καρδάμαινα.

Πιο αναλυτικά, σε ξενοδοχεία παρακείμενων οικισμών στο Μαρμάρι, στο Στάδιο της Αντιμάχειας καθώς και σε σχολεία μεταφέρονται από τουριστικά Λεωφορεία κάτοικοι και τουρίστες της Καρδάμαινας καθώς η φωτιά που ξέσπασε στις 11.50 το πρωί στις Πόρτες Αντιμάχειας απειλεί τον οικισμό.

Οι άνεμοι έχουν εξασθενήσει γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για έλεγχο της πυρκαγιάς τις επόμενες ώρες.

Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου: Η Κως δοκιμάζεται
Η Κως δοκιμάζεται αναφέρει σε ανακοίνωση του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος επισημαίνοντας ότι η μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς . Ειδικότερα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αναφέρει τα εξής:

«Η Κως δοκιμάζεται. Ο κρατικός μηχανισμός, στο σύνολο του και με την πολύτιμη συνδρομή εθελοντών, δίνει την μάχη της κατάσβεσης. Ταυτόχρονα, μεταφέρονται οι επισκέπτες σε ασφαλείς χώρους.

Σε εξέλιξη η φωτιά στη Χίο – Τραυματίστηκαν 4 πυροσβέστες και ένας εθελοντής
Στην Χίο, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά που ξεκίνησε το πρωί από το Μετόχι Σιδηρούντας ενώ το μέτωπο κινείται προς την παραλία της Ελίντας.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης 4 πυροσβέστες και ένας συνταξιούχος πυροσβέστης που συμμετείχε εθελοντικά τραυματίστηκαν.

Φέρουν ελαφρά εγκαύματα και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Χίου, όπου μέχρι τις 6.30 μ.μ. βρίσκονταν στα ΤΕΠ για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Στο έργο της Πυροσβεστικής μέχρι και την δύση του ηλίου από αέρος συμμετείχαν 2 ελικόπτερα, 3 air tractors και 2 canadair.

Μάλιστα, στη σύλληψη ενός 63χρονου άνδρα προχώρησαν οι αρμόδιες αρχές για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε.

Ειδικότερα όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, συνελήφθη σήμερα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Λάμπη της Τοπικής Κοινότητας Σιδηρούντας στη νήσο Χίο και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 8.859,375 ευρώ.

Ο προαναφερόμενος κρατείται και θα οδηγηθεί αύριο ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Τα μέσα πυρόσβεσης είναι παλιά. Για τους λαθρομετανάστες όμως και τις Μ.Κ.Ο. υπάρχουν λεφτά.

  2. ΡΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΒΑΛΤΕ ΤΟΥ ΕΝΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΟΝ ΜΑΛΑΚΑ ΠΟΥ ΕΚΑΨΕ ΤΑ ΧΟΡΤΑ ΤΟΥ.
    ΡΕ ΤΙ ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ?

Leave a Response