ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχεται πληρωμή έως 31/10

Κοινοποίηση:

Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου προβλέπεται να καταβληθούν οι προκαταβολές της Ενιαίας Ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες που έχουν υποβάλει δηλώσεις ΟΣΔΕ, σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.

Απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση της βουλευτού Φωτεινής Αραμπατζή, ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι «εθιμικά μέσα στον Οκτώβριο πληρώνεται η προκαταβολή στους αγρότες», επισημαίνοντας πως τα χρόνια προβλήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως η έλλειψη σταθερού πληροφοριακού συστήματος και οι συχνές αλλαγές συμβούλων, έχουν σταδιακά επιλυθεί. «Η διαβεβαίωση είναι πως η προκαταβολή θα καταβληθεί έως το τέλος του μήνα», προσέθεσε.

Ο Υπουργός επισήμανε πως καταβάλλεται μια συντονισμένη προσπάθεια από το υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενόψει της διαδικασίας ψηφιοποίησης και οργάνωσης της υπηρεσίας, ώστε να διασφαλιστούν έγκαιρες και ομαλές πληρωμές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία στους Έλληνες παραγωγούς για τη συνέχιση της καταβολής των ενισχύσεων», ενώ αναφέρθηκε στη διαρκή επιτήρηση του Οργανισμού, με σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητας και διαφάνειας.

Όσον αφορά τα 87,8 εκατ. ευρώ του 2023 από τον Πρώτο Πυλώνα, ο Υπουργός διευκρίνισε την κατανομή και τις αιτίες μη καταβολής συγκεκριμένων ποσών:

  • Μη καταβολή 19,2 εκατ. ευρώ για την Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος, λόγω μη δήλωσης των αναμενόμενων εκτάσεων βάμβακος.
  • Μη πληρωμή 11 εκατ. ευρώ για συνδεδεμένα καθεστώτα, είτε λόγω απουσίας ενδιαφέροντος είτε λόγω μη πλήρωσης των κριτηρίων επιλεξιμότητας από τους παραγωγούς.
  • Ποσό 43 εκατ. ευρώ που δεν έχει αποδοθεί στη Βασική Ενίσχυση Βιωσιμότητας.
  • Μη καταβολή 14,1 εκατ. ευρώ λόγω μη ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των δικαιούχων ή κυρώσεων.

Ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε ότι διορθώσεις ή συμπληρωματικές πληρωμές, που τυχόν θα προκύψουν από ενστάσεις παραγωγών και την ολοκλήρωση του ελέγχου, θα αποδοθούν στους δικαιούχους.

Τόνισε, επίσης, ότι οι αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα ποσά αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο.

Χαρακτηριστικά, το 2018 σημειώθηκε απόκλιση 83 εκατ. ευρώ, το 2019 η απόκλιση ανήλθε στα 68 εκατ. ευρώ, το 2020 ήταν περίπου 60 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 διαπιστώθηκε απόκλιση 85 εκατ. ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response