ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΟΙ Γ#ΦΤΟΥΛΕΣ! Ανησυχητική αύξηση δολιοφθορών στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ: 91 περιστατικά σε ένα χρόνο

Κοινοποίηση:
treno-1024x683

Η δημόσια περιουσία, και ειδικότερα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, συνεχίζει να πλήττεται από περιστατικά βανδαλισμού. Το 2024, καταγράφηκαν 91 περιστατικά που αφορούν την καταστροφή και κλοπή υλικών του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ). Παρά τις προσπάθειες για την ενίσχυση της ασφάλειας μέσω της χρήσης drones και καμερών παρακολούθησης, οι δολιοφθορείς φαίνεται να βρίσκουν τρόπους να δρουν ανενόχλητοι.

 

Στον σιδηροδρομικό σταθμό Αγίων Θεοδώρων, ένας άνδρας με καλυμμένα χαρακτηριστικά αγνοεί την παρουσία κάμερας ασφαλείας και πηδάει από ύψος κρατώντας κλεμμένο υλικό από το δίκτυο του ΟΣΕ. Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος, καθώς οι δράστες δεν φαίνεται να φοβούνται τις συνέπειες των πράξεών τους.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά, στην περιοχή των Αχαρνών, ένα drone του ΟΣΕ εντοπίζει άτομο που συλλέγει υλικά από τις γραμμές του τρένου. Αυτές οι ενέργειες όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια αλλά και προκαλούν σημαντική οικονομική ζημία στον οργανισμό.

«Έχουμε εντοπίσει συγκεκριμένα σημεία πια που γίνονται και αυτό μας βοηθά να έχουμε καλύτερη επιχείρηση. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν και αυτοί έχουν περάσει σε κατάσταση να χτυπάνε και να φεύγουν και να επιστρέφουν μετά από κάμποσες ώρες για να πάρουν τα καλώδια» δήλωσε στο EΡΤΝews o Παναγιώτης Τερεζάκης, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΣΕ.

 

Με κάμερες η φύλαξη των διαβάσεων τρένων

Η χρήση καμερών αποτελεί σημαντικό εργαλείο και για τη φύλαξη των ανισόπεδων διαβάσεων. Μάλιστα, σύντομα αναμένεται να προστεθούν άλλες 100 κάμερες σε αντίστοιχες σοβαρές διαβάσεις πανελλαδικά.

«Έχει δοθεί ένα έξτρα κονδύλι στον ΟΣΕ, 25 εκατομμύρια για 100 είδη τελευταίας τεχνολογίας. Αυτά τα κέντρα παρακολούθησης των ΑΡΣΗ των αυτόματων συστημάτων εσωτερικών διαβάσεων θα είναι σύγχρονα, γράφουν σε 24 ώρες» αποκάλυψε ο κ. Τερεζάκης.

Στόχος του ΟΣΕ είναι να αποτρέψει πιθανές δολιοφθορές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία των συστημάτων τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response