Ψηφίστηκε σήμερα το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο, «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις».
Εντός του Σχεδίου Νόμου – σύμφωνα με το news4health.gr – βρίσκεται διάταξη, αντικείμενο της οποίας αποτελεί ο τρόπος μεταφοράς των ψυχικά ασθενών σε κατάλληλη Μονάδα Ψυχικής Υγείας, κατά τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας και κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.
Τι ίσχυε μέχρι πριν το νομοσχέδιο
Έπειτα από τρεις δεκαετίες νομοθετικού κενού, ρυθμίζεται πλέον ένα από τα βασικά προβλήματα του τομέα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, τη μεταφορά των ψυχικά ασθενών διενεργούσαν οι αστυνομικές αρχές, χωρίς ειδική εκπαίδευση.
Η εικόνα του ψυχικά ασθενή με χειροπέδες εντός περιπολικού, σαν να πρόκειται για κάποιον συλληφθέντα, όχι μόνο δε συμβαδίζει με τις σύγχρονες ψυχιατρικές αρχές, αλλά επιβαρύνει περαιτέρω την ψυχική υγεία του ασθενή, επιτείνει το στίγμα και υποβαθμίζει το δικαίωμά του στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο ψυχικά ασθενής δεν διαφέρει από τους υπόλοιπους ασθενείς, ενώ προφανώς και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κρατούμενος ή ως εγκληματίας.
Η αστυνομία δεν θα μεταφέρει πια τους ψυχικά ασθενείς
Η αστυνομία θα συμμετέχει στη μεταφορά κατ’ εξαίρεση και μόνο όταν η παρουσία της είναι απολύτως αναγκαία.
Επί σειρά ετών, ο εκσυγχρονισμός της μεταφοράς κατά την ακούσια νοσηλεία αποτελούσε καίριο αίτημα πλειάδας ενώσεων ασθενών και φορέων στο χώρο της ψυχικής υγείας.
Με τη νέα διάταξη, η διαδικασία ανατίθεται στο εξειδικευμένο ψυχιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Κοινοτικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας και διενεργείται με ειδικά διαμορφωμένα οχήματα, υπό την διαρκή συντονιστική εποπτεία του Αυτοτελούς Τμήματος Επιχειρήσεων Υγείας του Ε.Κ.Α.Β.
Οι Μονάδες αυτές, επιχορηγούμενες από το Υπουργείο Υγείας, αποτελούν έναν από τους πυλώνες της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, που ξεκίνησε στη χώρα μας προ 20ετίας. Σήμερα, οι διασυνδεδεμένες Κοινοτικές Μονάδες με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας καλούνται να υποστηρίξουν, με την κατάρτιση και την πολύχρονη εμπειρία τους στον τομέα της ψυχικής υγείας, και τη μεταφορά των ακουσίως νοσηλευομένων.
Το 2021, για το ζήτημα της διαδικασίας της μεταφοράς των φερόμενων ως ψυχικά ασθενών, κατά τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας, είχε συναφθεί Μνημόνιο Συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας με τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.
Ο ψυχικά ασθενής δεν είναι κρατούμενος
Η Υφυπουργός Υγείας, η οποία υποστήριξε τη νέα ρύθμιση στην Ολομέλεια της Βουλής, δήλωσε:
Σήμερα, για πρώτη φορά μετά από 30 τουλάχιστον χρόνια, η Κυβέρνηση με διάταξη του επίμαχου νομοσχεδίου, δίνει λύση στο μεγάλο ζήτημα της μεταφοράς των ψυχικά ασθενών κατά τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας. Κύριος στόχος είναι η προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ψυχικά ασθενών, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίζονται, όπως οποιοσδήποτε ασθενής, και όχι ως «επικίνδυνοι». Ο ψυχικά ασθενής δεν είναι κρατούμενος.
Οι Κοινοτικές Μονάδες Ψυχικής Υγείας, θα συμβάλλουν στην ουσιαστική αναβάθμιση της μεταφοράς των φερόμενων ως ψυχικά ασθενών, επιτυγχάνοντας συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας. Στη μεταφορά, πλέον, μόνο κατ’ εξαίρεση θα συμμετέχουν οι αστυνομικές αρχές.
Ο ζουρλομανδύας είναι πιο ανθρωπιστική προσέγγιση από τις χειροπέδες.
Σωστά το νομοσχέδια επιτέλους αναγνωρίζει ότι οι αστυνομικοί δεν είναι ειδικοί νοσηλευτές, τραυματιοφορείς.
Αυτά είναι μαλακίες. Οι περιπτώσεις τέτοιων αρρώστων δεν είναι καθόλου εύκολες. Στις πλείστες των περιπτώσεων είναι αδύνατη η μεταφορά τους με “καλούς” τρόπους.
Ακριβώς..
αυτές τις παπαριές θα τις εξακολουθήσει ο Πλεύρης;