Με αφορμή τη συνέντευξη του βουλευτή Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ κου Σέλτσα αξίζει να θυμηθούμε πως οι ‘Μακεδόνες’ της Φλώρινας έχουν κόμμα.
Μάλιστα υπάρχει και σελίδα στη Wikipedia η οποία τους αναφέρει ως εξής : Το Ουράνιο Τόξο (σλαβομακεδονικά: Виножито, Vinožito) είναι ένα πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα, με έδρα τη Φλώρινα που εκπροσωπεί μία ομάδα Σλαβόφωνων (δίγλωσσων Σλαβομακεδόνων) της ελληνικής Μακεδονίας.
Η επίσημη σελίδα τους
Βασικός στόχος του κόμματος είναι η αναγνώριση αυτών των Σλαβόφωνων ως εθνική μακεδονική μειονότητα (ως Σλαβομακεδόνων) στην Ελλάδα. Όμως το ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη μακεδονικού έθνους, αλλά ούτε και την ύπαρξη σλαβομακεδονικής μειονότητας στην ελληνική Μακεδονία.
Χαρακτηριστικό είναι άρθρο του 2004 που δημοσιεύτηκε τότε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά (αρθρογράφος η Τέτα Παπαδοπούλου) : «Στην Ελλάδα, τη χώρα μας, το αληθινά ευρωπαϊκό και για εμάς προοδευτικό ρεύμα είναι μειοψηφία. Εμείς φυσικά συντασσόμαστε με αυτό και συνεργαζόμαστε με τους συνεπείς ευρωπαϊστές δημοκράτες. Δηλαδή με εκείνες τις δυνάμεις με τις οποίες μπορούμε να διαμορφώσουμε κοινή πολιτική για την εμβάθυνση της δημοκρατίας και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας», τόνιζε εμφατικά στην ομιλία του στο συνέδριο ο Παύλος Βοσκόπουλος (Πάβλε Βοσκόπουλος Φιλίποφ γραμματέας του κόμματος).
Σταθερός ευρωπαϊκός προσανατολισμός. Συνεργασία με τις ανάλογες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Διεκδίκηση των δικαιωμάτων της μειονότητας στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας. Στους παραπάνω τρεις άξονες κινείται πολιτικά το «Ουράνιο Τόξο», στο οποίο μετέχουν -έχει σημασία αυτό- όχι μόνο μέλη της μειονότητας αλλά και εθνικά Ελληνες πολίτες.
Παρά ταύτα, ας μην κρυβόμαστε. Το «Ουράνιο Τόξο» δεν είναι ένα κόμμα ουσιαστικά αποδεκτό μέσα στην ελληνική κοινωνία και την πολιτική ζωή. Το πρόβλημα δεν είναι δικό του.
Το πρόβλημα είναι ότι η κυρίαρχη ιδεολογία στην Ελλάδα, όσον αφορά τα θέματα εθνικής ταυτότητας, δεν αποδέχεται το διαφορετικό. Δηλαδή δεν αποδέχεται ότι υπάρχει μακεδονική εθνική ταυτότητα που είναι διαφορετική από την ελληνική.
Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβουμε ότι η ιδιότητα του Ελληνα πολίτη δεν ταυτίζεται απαραιτήτως με μιαν εθνικά ελληνική καταγωγή; Είναι πια καιρός να αποδεχτεί η ελληνική κοινωνία την αποδέσμευση αυτής της ιδιότητας από τους εθνικούς μύθους. Ετσι, θα μάθουμε όλοι ότι το ουράνιο τόξο δεν είναι μόνο το εξαίσιο φυσικό φαινόμενο, αλλά και το όνομα ενός πολιτικού κόμματος.»
Για την ιστορία να αναφέρουμε πως δεν έχει κατέλθει ποτέ αυτόνομα σε εθνικές εκλογές παρά μόνο σε συνεργασία με την ΟΑΚΚΕ το 1996, ενώ στις ευρωεκλογές του 2009 κατήλθε με την ονομασία «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο» και έλαβε στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας 4.530 ψήφους (0,09%), από τις οποίες οι 2.594 στις εκλογικές περιφέρειες της Μακεδονίας.Το 1994, το Ουράνιο τόξο, πριν τα γεγονότα του 1995 είχε αποσπάσει στο Νομό Φλώρινας 2.250 ψήφους – ποσοστό 5,7%. Στις Ευρωεκλογές 2009 έλαβε 1.195 ψήφους, ποσοστό 3.69 %, στο Νομό Φλώρινας
πηγές εκλογικών στοιχείων Αποτελέσματα Ευρωεκλογών 2009, Υπουργείο Εσωτερικών
Βιβλίο Τάσος Κωστόπουλος: Η απαγορευμένη γλώσσα – Κρατική Καταστολή των Σλαβικών Διαλέκτων στην Ελληνική Μακεδονία (σελ. 14).
Ευρωεκλογές 2009, Περιφέρεια Φλώρινας, Υπουργείο Εσωτερικών