Πως θα ξεχωρίσετε τα καλά τρόφιμα
Ξεκίνησαν από σήμερα οι καταναλωτές τις πασχαλινές αγορές τους, κάνοντας πρωτίστως έρευνα αγοράς σε ομοειδή προϊόντα έτσι ώστε να πετύχουν τις καλύτερες τιμές, για τα είδη που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι.
Είναι βέβαιο ότι οι τιμές ποικίλουν από κατάστημα σε κατάστημα και από αγορά σε αγορά και το ζητούμενο για τους περισσότερους καταναλωτές είναι οι εκλογικευμένες τιμές και η καλή ποιότητα των προϊόντων.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας Μιχάλης Τσιφάκης ενημερώνει τους καταναλωτές για όσα πρέπει να γνωρίζουν πριν ξεκινήσουν τις αγορές τους και πιο συγκεκριμένα :
1.Να ιεραρχήσουν τις ανάγκες τους, να κάνουν λίστα αγορών όπου να αναγράφονται τα προϊόντα και η ποσότητα
2. Να κάνουν επισταμένη έρευνα τιμών και ποιότητας, σε ομοειδή προϊόντα και να μην διστάζουν να επιλέξουν ανταγωνιστικό προϊόν, όταν αυτό επιβάλλεται από την σύγκριση.
3. Να μην αγοράζουν δύο προϊόντα προσφερόμενα στην τιμή του ενός, χωρίς να σκέφτονται αν μόνο το ένα τους είναι χρήσιμο, με απλά λόγια να διαχωρίσουν ΄΄το θέλω από το χρειάζομαι΄΄.
4. Να ελέγχουν την ημερομηνία λήξης των προϊόντων.
5.Να προσέχουν τα προϊόντα που βρίσκονται στις προθήκες –ψυγεία, εάν συντηρούνται στη σωστή θερμοκρασία.
6. Να ελέγχουν την υγιεινή του προσωπικού του καταστήματος και την καθαριότητα αυτών, που ασχολούνται με ευπαθή προϊόντα όπως με προϊόντα ζωικής προέλευσης κ.α.
7. Να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων και εμπορευμάτων που κάτι έχουν να πουν (συστατικά, προέλευση, πλήρη επωνυμία κλπ )
8. Να προσέχουν και να υπολογίζουν τις ημερομηνίες παραγωγής, διάρκειας και συντήρησης ορισμένων προϊόντων (αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, συσκευασμένα αλλαντικά, τυροκομικά κ.α.)
9. Να μην αγοράζουν φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής , που συνήθως είναι βλαβερά για την υγεία, ακριβά και άνοστα .
10. Να προτιμούν τις προσφορές, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, να χρησιμοποιούν εκπτωτικά κουπόνια και ότι άλλο για το οικονομικό τους συμφέρον.
ΚΡΕΑΣ
1.Όταν αγοράζουμε κρέας, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται σε εμφανή πινακίδα και με ευδιάκριτα γράμματα η επισήμανσή του, δηλαδή το είδος του σφάγιου, η τιμή και η χώρα προέλευσης.
2. Όλα τα σφάγια αμνοεριφίων πρέπει να προέρχονται από νόμιμες εγκαταστάσεις και να φέρουν ευδιάκριτη ωοειδή σφραγίδα που να αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Οι σφραγίδες υγείας και κατηγορίας υποδηλώνουν ότι τα σφάγια ελέγχθηκαν από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Επισημαίνουμε ότι δεν αγοράζουμε σφάγια αν δεν έχουν τις παραπάνω σφραγίδες καθώς να μην αγοράζουμε αμνοερίφια που η σφαγή τους γίνεται σε υπαίθριους χώρους, οι οποίοι δεν παρέχουν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.
3. Η σάρκα του κρέατος να είναι σφικτή και ελαφρώς υγρή.Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη, χαρακτηριστική του νωπού κρέατος. Όχι οσμή αμμωνίας που φανερώνει αποσύνθεση.
4. Το νωπό κρέας πρέπει να συντηρείται σε προθήκες ψυγεία ( 2-5 βαθμούς Κελσίου ) και να μην είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια ή στους πάγκους, γιατί τα κρέατα αυτά εύκολα μολύνονται από σκόνες, έντομα κ.ά. Επίσης
5. Ο κιμάς κόβεται στα σημεία πώλησης παρουσία του καταναλωτή.
6. Τα έντερα πρέπει να είναι πλυμένα και καθαρισμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές. Τα κατεψυγμένα πρέπει να είναι πακεταρισμένα, να αναγράφουν την ημερομηνία κατάψυξης, την ημερομηνία λήξης και να συντηρούνται στους -18ο έως -20 C.
7. Από όλα τα σφάγια των αμνοεριφίων πρέπει υποχρεωτικά να έχει αφαιρεθεί ο σπλήνας. Οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του καταστήματος. Το κατάστημα να είναι καθαρό, το προσωπικό να φορά καθαρές μπλούζες και τα εργαλεία – μηχανήματα κοπής να είναι καθαρά.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ
Χρήσιμο είναι επίσης οι καταναλωτές να γνωρίζουν και τις σφραγίδες οι οποίες είναι πάνω στα κρέατα, οι οποίες υποδηλώνουν τη χώρα γέννησης και το είδος του κάθε σφάγιου.
Αναλυτικά ισχύουν τα εξής :
• Τα ελληνικά σφάγια αμνοεριφίων φέρουν ωοειδή σφραγίδα με τον αριθμό έγκρισης του σφαγείου χρώματος τυρκουάζ και μία σφραγίδα παραλληλόγραμμη επίσης χρώματος τυρκουάζ με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» ή >.
• Τα σφάγια που προέρχονται από τρίτες χώρες φέρουν σφραγίδα χρώματος καστανού που αναγράφεται η χώρα προέλευσης και ο κωδικός της εγκατάστασης.
• Τα σφάγια της Ε.Ε. φέρουν ωοειδή σφραγίδα σήμανσης, χρώματος επιλογής κάθε κράτους μέλους , όπου να αναγράφονται τα αρχικά της χώρας προέλευσης και ο κωδικός της εγκατάστασης.
ΑΥΓΑ
1. Να είναι ωοσκοπημένα δηλαδή σε κάθε αυγό να αναγράφεται ο κωδικός αριθμός εκτροφής του παραγωγού.
2. Να μην κουνιέται ο κρόκος.
3. Να είναι καθαρά, όχι ραγισμένα απαλλαγμένα από εξωτερικές δυσάρεστες οσμές.
4. Τα συσκευασμένα αυγά πρέπει να φέρουν τον αριθμό έγκρισης του ωοσκοπικού κέντρου και την ημερομηνία παραγωγής και λήξης η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21 ημέρες από την ημέρα της ωοτοκίας. Επίσης πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία η κατηγορία του αυγού. Τέλος πρέπει να αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία με την διεύθυνση του παραγωγού ή το εμπορικό σήμα της επιχείρησης
ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΑΥΓΑ
Τα σοκολατένια αυγά και τα άλλα είδη σοκολατοποιίας πρέπει να έχουν ετικέτα που να αναγράφεται η σύνθεσή τους καθώς και η ημερομηνία λήξης τους. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των αυγών γιατί αν αποτελείται από μικρά παιχνίδια, αυτά μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό ή και πνιγμό σε παιδιά μικρής ηλικίας.
Προσοχή στα παιχνίδια!
Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας εφιστά την προσοχή στους γονείς ενόψει των εορτών, στις αγορές παιχνιδιών. Τα παιδιά που μαθαίνουν τη ζωή είναι οι περισσότερο ευάλωτοι καταναλωτές! Γι’ αυτό το λόγο αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής από τους ενήλικες.
Προσοχή λοιπόν! Αποτρέψτε τα παιδιά από τις διαφημίσεις, γιατί αυτή η τεχνική προώθησης πωλήσεων διαμορφώνει ανάγκες , μετατρέπει συνήθειες και διεγείρει επιθυμίες
Τα παιχνίδια που αγοράζετε, πρέπει να έχουν την ένδειξη «CE» , που σημαίνει ότι οι κατασκευαστές οφείλουν να τηρούν τις προδιαγραφές της Ε.Ε.
Τα παιχνίδια δεν πρέπει να έχουν αιχμηρές μύτες , βελόνες και διάφορα άλλα εξαρτήματα που μπορούν να τραυματίσουν ή να προκαλέσουν ατυχήματα και επίσης δεν πρέπει να μοιάζουν με τρόφιμα , ούτε να μυρίζουν σαν αυτά , γιατί το παιδί μπορεί να τα καταπιεί.
Μην αγοράζετε ποτέ μεταχειρισμένα παιχνίδια( ανοικτές συσκευασίες) και παιχνίδια από τους διάφορους πλανόδιους «εμπόρους», τα περισσότερα είναι άγνωστης προέλευσης και κατασκευής γι’ αυτό είναι και φθηνότερα
Να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τις προειδοποιήσεις .
Δεν πρέπει να είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά και επικίνδυνες πλαστικές ουσίες , που συνήθως είναι καρκινογόνες. καλό είναι να έχουν την ένδειξη «non toxic»
Τέλος το παιχνίδι πρέπει να εναρμονίζεται με την ηλικία του παιδιού (αναγραφή ηλικιών στην συσκευασία) και δεν πρέπει να επιδρά αρνητικά στην ψυχοσύνθεσή του, στην ψυχική του ισορροπία και να μη διαταράσσει τις σχέσεις του με το οικογενειακό περιβάλλον
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 1520
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΦΕΤ) 11717
ΣΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 210 4111080
Για την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας
Ο Πρόεδρος Δ.Σ Ο Πρόεδρος Ε.Ε
Μιχάλης Τσιφάκης Δρ Νίκος Κατσαρός