Μπορεί να έχουμε συνδυάσει τις θαλάσσιες χελώνες με τη Ζάκυνθο, όμως χελωνάκια μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε παραλία της Ελλάδας, λόγω του φαινομένου της σποραδικής ωοτοκίας. Έχουν βρεθεί στη Σύρο, στη Φολέγανδρο, στο Δονούσα, ακόμη και στην Αττική.
Όταν βρίσκει κανείς θαλάσσια χελωνάκια στην ακτή, αρχικά ενθουσιάζεται. Στη συνέχεια, όμως, δεν γνωρίζει πώς να τα διαχειριστεί. Αυτός είναι και ο λόγος που τόσο η μη κυβερνητική οργάνωση ΑΡΧΕΛΩΝ, όσο και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, δίνουν οδηγίες για τους λουόμενους, σε περίπτωση που εκκολαφθεί μπροστά τους φωλιά.
Αν δεν υπάρχει Φύλακας Περιβάλλοντος στην περιοχή ακολουθούμε τα παρακάτω:
Αφήνουμε τα χελωνάκια να φτάσουν στη θάλασσα μόνα τους. Δεν τους παρέχουμε άμεση βοήθεια.
Λειαίνουμε και ομαλοποιούμε την άμμο μπροστά τους ώστε να τα βοηθήσουμε στην πορεία τους. Συγχρόνως απομακρύνουμε το ανώτερο στρώμα άμμου, που καίει από τον ήλιο, για να μην καούν οι νεοσσοί, καθώς θα προχωρούν.
Στεκόμαστε πάντα πλάγια από τα χελωνάκια σε απόσταση 3-4 μέτρων και ποτέ μπροστά τους έτσι ώστε να μην τα εμποδίζουμε στη πορεία τους προς τη θάλασσα.
Αν οι νεοσσοί είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο, τότε τους δημιουργούμε σκιά. Σε αντίθετη περίπτωση (σύννεφα, σκιά από βράχους, κλπ), περιμένουμε.
Αν κάποιο χελωνάκι έχει αποπροσανατολιστεί και πηγαίνει σε κατεύθυνση αντίθετη από αυτής της θάλασσας, τότε, και μόνο τότε, το μαζεύουμε στις χούφτες μας, μαζί με λίγη άμμο, πάνω στην οποία βρίσκεται, και το τοποθετούμε σε απόσταση περίπου 5 μέτρων από τη θάλασσα, ώστε του επιτρέψουμε να ολοκληρώσει την πορεία του προς το νερό.
Αν είναι βράδυ, κλείνουμε τα τεχνητά φώτα και αφήνουμε τα χελωνάκια να προσανατολιστούν με το φως του φεγγαριού.
Καλούμε τον 24ωρο αριθμό διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ 6941 511 511
ΠΡΟΣΟΧΗ
Ποτέ Δεν Πρέπει:
Να ψεκάσουμε ή να ρίξουμε στα χελωνάκια νερό, όταν βρίσκονται έξω από τη θάλασσα, γιατί με το νερό νομίζουν βρίσκονται ήδη μέσα στη θάλασσα και προσπαθούν να κολυμπήσουν, αντί να περπατήσουν.
Να βάλουμε τα χελωνάκια απ’ ευθείας μέσα στη θάλασσα, γιατί το περπάτημα στην άμμο δυναμώνει τους μύες τους και έτσι διευκολύνονται στη συνέχεια να κολυμπήσουν.
Να αφήσουμε σκυλιά ή άλλα ζώα κοντά στα χελωνάκια.
Να ανεβαίνουμε στο πίσω μέρος της παραλίας γιατί υπάρχουν και άλλες φωλιές. Πηγή: www.rosa.gr