«Οικονομικός πόνος» της παγκόσμιας ύφεσης: Από το επόμενο τρίμηνο και μετά

Κοινοποίηση:
a5d39faeb0df86687c74e8eb0c473286

Η επιθετική στάση των κεντρικών τραπεζων, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενδέχεται να προκαλέσει οικονομική ύφεση, ενώ ο στασιμοπληθωρισμός είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί μέσω της αύξησης των επιτοκίων – Τι είναι όμως αυτό που τους κάνει να αισιοδοξούν παρά την κρίση στις αγορές ενέργειας και τροφίμων

Η παγκόσμια οικονομία δεν βρίσκεται προ ύφεσης, σύμφωνα με πλειάδα αναλυτών.

«Δεν θα υπάρξει απότομος στασιμοπληθωρισμός. Δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα προβλήματα της περιορισμένης ανάπτυξης και του υψηλού πληθωρισμού θα συνεχιστούν για τους επόμενους 12 μήνες», ανέφερε ο Simon Baptist, αναλυτής της Economist Intelligence Unit.

«Οι τιμές των εμπορευμάτων θα μειωθούν από το επόμενο τρίμηνο και μετά, αλλά θα παραμείνουν σε μόνιμα υψηλά σε σχέση με τα προπολεμικά δεδομένα, αφού οι ρωσικές εξαγωγές θα καταγράψουν μόνιμη μείωση», συμπλήρωσε.

Σημειωτέον πως η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν φέρει τα πάνω-κάτω στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και έχουν προκαλέσει κρίση στους τομείς της ενέργειας και των τροφίμων

Οι υψηλές τιμές των βασικών αγαθών αυτών θα επιβαρύνουν μεν τα νοικοκυριά, αλλά η οικονομική ανάπτυξη σε μεγάλο μέρος του κόσμου θα συνεχιστεί, αν και περιορισμένη. Την ίδια στιγμή, η ανεργία σε πολλά κράτη έχει φτάσει σε χαμηλό δεκαετιών.

Ως αποτέλεσμα των στιβαρών οικονομικών στοιχείων αυτών, οι καταναλωτές δε θα πρέπει να φοβούνται για επανάληψη της κρίσης του 2007.

«Για τις περισσότερες οικονομίες της Ασίας, η πιθανότητα μίας οικονομικής ύφεσης θεωρείται περιορισμένη, εάν μιλούμε για πολλαπλές και συνεχόμενες περιόδους περιορισμένου ΑΕΠ», ανέφερε ο Baptist, ο οποίος τόνισε πως πολλοί καταναλωτές έχουν σημαντικές αποταμιεύσεις λόγω της πανδημίας.

Παρόμοια είναι και η άποψη του Shane Oliver της AMP Capital ο οποίος δεν προβλέπει ύφεση τουλάχιστον για τους επόμενους 18 μήνες: «Οι καμπύλες απόδοσης ή το εύρος μεταξύ των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων και των βραχυπρόθεσμων ομολόγων δεν έχουν αναστραφεί σημαντικά και δεν προμηνύουν ύφεση τουλάχιστον για τους επόμενους 18 μήνες».

Την ίδια στιγμή, οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκιά τους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η Fed ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της εδώ και 22 χρόνια μέσα στο Μάιο, κατά 50 μ.β., ενώ προειδοποίησε για περαιτέρω, παρόμοιες αυξητικές κινήσεις. Σημειωτέον πως τα επιτόκια της τράπεζας έχουν αυξηθεί κατά 1,75% από τον Οκτώβριο.

Η επιθετική στάση αυτή όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενδέχεται να προκαλέσει οικονομική ύφεση. Ο στασιμοπληθωρισμός είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί μέσω της αύξησης των επιτοκίων: «Όσο περισσότερο διαρκεί ο πληθωρισμός, τόσο περισσότερο ανησυχούν οι επενδυτές πως οι κεντρικές τράπεζες δε θα μπορέσουν να τον καταπολεμήσουν. Η μείωση του πληθωρισμού από το τρέχον 6,9% στο 2% στις ΗΠΑ θα προκαλέσει αρκετό “οικονομικό πόνο”», τόνισε ο Oliver.

Μερικώς αντίθετη, όμως, είναι η άποψη της Vicky Redwood της Capital Economics η οποία είναι σίγουρη πως οι κεντρικές τράπεζες θα καταφέρουν να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν ύφεση.

«Οι αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ευρώπη θα είναι αρκετές για τη χαλιναγώγηση του πληθωρισμού. Εάν, όμως, ο πληθωρισμός αποδειχθεί σθεναρότερος του αναμενόμενου και τα επιτόκια αναγκαστούν να αυξηθούν περαιτέρω, τότε ενδέχεται να δημιουργηθεί ύφεση, η οποία μπορεί να μοιάζει με το Volcker Shock», τόνισε.

Σημειωτέον πως το λεγόμενο Volcker Schock  έλαβε χώρα τη δεκαετία του ‘80 όταν ο τότε επικεφαλής της Fed, Paul Volcker αύξησε τα επιτόκια της Fed σε ιστορικά υψηλά, σε μια προσπάθεια μείωσης του διψήφιου πληθωρισμού, προκαλώντας τεράστια οικονομική ύφεση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: