Οι Έλληνες το έριξαν στα φάρμακα! Τεράστια αύξηση του στρες και της κατάθλιψης λόγω lockdown

Κοινοποίηση:
COVID-1-1024x683

«Πρόκειται για μια λογική και αναμενόμενη αύξηση, όμως δεν μπορούμε ακόμα να εκτιμήσουμε με ακρίβεια το μέγεθος της. Παρακολουθούμε όμως το θέμα» επισημαίνει στο Sputnik o Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής.

Κρίσεις πανικού, άγχος, ταχυπαλμίες είναι μόνο μερικά από όσα αναφέρουν οι πολίτες στους φαρμακοποιούς, γνωστοποιώντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Στα Δωδεκάνησα καταγράφεται εκτόξευση της ζήτησης σε αγχολυτικά φάρμακα.Μιλώντας στο Sputnik και επικαλούμενος σχετική έρευνα, ο Νίκος Φουτούλης, πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Δωδεκανήσου, αναφέρει ότι «υπάρχει αύξηση 25% στα συνταγογραφούμενα και 40% στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα Δωδεκάνησα».

«Η πανδημία και η κοινωνική αποστασιοποίηση έχουν επιδεινώσει την κατάσταση ειδικότερα στα Δωδεκάνησα. Σαν νησιωτικό σύμπλεγμα υπάρχει επιπλέον η ανασφάλεια των πολιτών που προέρχεται από την απαγόρευση των μετακινήσεων» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Προσωπική μου εκτίμηση ότι τα ποσοστά θα κυμαίνονται σε παρόμοια επίπεδα και στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Ανησυχητικά στοιχεία για κατάθλιψη και αυτοκτονίες

Μόνο ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από διεπιστημονική μελέτη για το άγχος και την κατάθλιψη στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία το 9,31% του δείγματος εμφάνισε κλινική κατάθλιψη,το 23,31% όσων είχαν ιστορικό κατάθλιψης, υποτροπίασε, ενώ το 8,96% όσων δεν είχαν ιστορικό, εκδήλωσαν το πρώτο τους καταθλιπτικό επεισόδιο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιανουαρίου 2021 του Journal of Affective Disorders με τίτλο «Αυτοαναφερόμενες μεταβολές στο άγχος, την κατάθλιψη και την αυτοκτονία κατά τη διάρκεια του lockdown της COVID-19 στην Ελλάδα».

Την ίδια στιγμή, σε πρόσφατη μελέτη της Ιατρικής Σχολής Duke – Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης (NUS), διαπιστώνεται μεταξύ άλλων ότι τα άτομα που επηρεάστηκαν περισσότερο από αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη λόγω της πανδημίας ήταν οι νεαρές γυναίκες από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα που κατοικούσαν σε αγροτικές περιοχές και αυτές που είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από την COVID-19.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΚΛΑΤΑΡΕΤΕ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΛΟΜΑΘΗΜΕΝΟΙ. ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΥΤΡΩΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΡΕΖΙΛΙΑ

Comments are closed.