Οι Αλβανοί διχοτομούν τα Σκόπια: «Έρχεται εθνοτική διάσπαση μετά από συγκρούσεις» – Προμηνύουν επέμβαση του ΝΑΤΟ

Κοινοποίηση:
Macedonia-name-protest-Photo-by-Boris-Grdanoski-AP-3

Ειδικοί αναλυτές της περιοχής, μέσω αλβανικού δημοσιεύματος, προμηνύουν έντονες ταραχές στο κρατίδιο των Σκοπίων, που σταδιακά θα οδηγήσουν τα Σκόπια σε διάσπαση με εθνοτικές περιφέρειες.

Οι ίδιοι παρομοιάζουν την κατάσταση με αυτή του Κοσσυφοπεδίου, ενώ αναφέρουν πως θα χρειαστεί να επέμβει το ΝΑΤΟ, καθώς οι συγκρούσεις που θα δημιουργηθούν θα είναι ιδιαίτερα έντονες.

Η πορεία της Συμφωνίας των Πρεσπών θα είναι καθοριστική για τις εν λόγω εξελίξεις, ενώ τα Βαλκάνια είναι έτοιμα να εκραγούν.

«Αν και απέτυχε να λάβει το 51% των ψήφων των εγγεγραμμένων πολιτών, το δημοψήφισμα για το όνομα της πΓΔΜ φαίνεται επιτυχημένο αφού συμμετείχε σε αυτό το 36,7% και από αυτούς το 91,37 ψήφισε υπέρ της αλλαγής του ονόματος», γράφει αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Τώρα εναπόκειται στο Κοινοβούλιο να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει το ζητούμενο του δημοψηφίσματος για το όνομα. Αυτό απαιτεί τα 2/3 των ψήφων στη Συνέλευση.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Σκοπίων, Μουαμέτ Χότζα, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές θα απαντήσουν θετικά στο σχέδιο απόφασης για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, που η συζήτησή του αρχίζει στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα.

Ο ίδιος δήλωσε στην KosovaPress ότι όλη αυτή η διαδικασία εάν αποβεί θετική θα δώσει το σήμα για το άνοιγμα των θυρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην πΓΔΜ.

Ο Μουαμέτ Χότζα πιστεύει ότι, οι Αλβανοί και τα αλβανικά κόμματα στην πΓΔΜ είναι ο μόνιμος υποστηρικτής της υλοποίησης του στρατηγικού σ τόχου για την πλήρη ενσωμάτωση της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Οι αναλυτές για την ασφάλεια προειδοποιούν ότι εάν δεν αποβεί θετικά η διαδικασία στο Κοινοβούλιο, θα υπάρξει απειλή για την πΓΔΜ.

Ο Νουρεντίν Ιμπίσι, αναλυτής για θέματα ασφαλείας, σε δήλωσή του στην Kosova Press ανέφερε συγκεκριμένους κινδύνους που αντιμετωπίζει η πΓΔΜ εάν δεν εγκριθούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος θα επισημάνει ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι η πολυποίκιλη διάσπαση της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, εννοώντας ότι θα χωρισθεί σε θέματα ‘εθνοτικών περιφερειών’ με σαφείς επηρεασμούς από χώρες που συνορεύουν με την πΓΔΜ.

Εξάλλου, ο πανεπιστημιακός καθηγητής Μπασκίμ Σελμάνι, δήλωσε στον KosovaPress ότι περιμένει από τους βουλευτές του VMRO να ψηφίσουν με βάση τις προσωπικές τους απόψεις και όχι με την κομματική γραμμή.

Διαφορετικά η χώρα θα οδηγηθεί στην αβεβαιότητα. Επισημαίνοντας ότι αυτή θα προέλθει άμεσα, καθώς ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, είπε ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, αφού δεν θα επιτευχθεί η έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα 2/3 του Κοινοβουλίου.

Ο Σελμάνι αναφέρθηκε σε πιθανό ξέσπασμα συγκρούσεων των δύο εθνοτήτων στη χώρα, των Σλάβων και των Αλβανών και προέβλεψε ακόμη τη επέμβαση δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα.

«Ίσως χρειασθεί το ΝΑΤΟ να παρέμβει όπως έπραξε και στο Κοσσυφοπέδιο, επειδή αναμένονται σημαντικές αναταραχές.

Σε αυτήν την περίπτωση το ΝΑΤΟ ενδέχεται να διαχειρίζεται εδάφη στα οποία κατοικούν Αλβανοί και ενδέχεται να βρίσκεται υπό τη διοίκηση μιας νέας UNMIK, ενώ τα υπόλοιπα εδάφη να διαχειρίζονται από τη Βουλγαρία», είπε ο Σελμάνι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: