Όλοι πάντως οι βαλλιστικοί πύραυλοι μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές
Αμερικάνοι αξιωματούχοι, απέκλεισαν πριν λίγη ώρα το ενδεχόμενο ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε το βράδυ κατά της Ουκρανίας να ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM), διαψεύδοντας τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι, που δήλωνε ότι ο ρωσικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε προς το Ντνίπρο είχε τα “χαρακτηριστικά” ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM).
Τον ισχυρισμός Ζελένσκι, υποστήριζε η ουκρανική πολεμική αεροπορία δηλώνοντας ότι ένας ICBM είχε εκτοξευθεί από τη Ρωσία.
Ο συγκεκριμένος πύραυλος, που δεν έχει ακόμη δυνατόν να αναγνωρισθεί ο τύπος του, ανήκει σαφώς στην κατηγορία των βαλλιστικών πυραύλων.
Υπάρχουν όμως τέσσερις τύποι βαλλιστικών πυραύλων – μικρού βεληνεκούς, μεσαίου βεληνεκούς, μεσαίου βεληνεκούς και μεγάλου βεληνεκούς, με τους τελευταίους μόνον να είναι γνωστοί ως διηπειρωτικοί.
Οι πύραυλοι μικρού βεληνεκούς μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι 1.000 χιλιόμετρα (620 μίλια) και είναι επίσης γνωστοί ως “τακτικοί” βαλλιστικοί πύραυλοι.
Οι μεσαίου βεληνεκούς μπορούν να ταξιδέψουν μεταξύ 1.000 και 3.000 χιλιομέτρων (620-1.860 μίλια) και είναι γνωστοί ως βαλλιστικοί πύραυλοι “θεάτρου”.
Οι μεσαίου βεληνεκούς μπορούν να ταξιδέψουν μεταξύ 3.000 και 5.500 χιλιομέτρων (1.860-3.410 μίλια).
Οι μεγάλου βεληνεκούς – οι ICBM – μπορούν να ταξιδέψουν ακόμη μακρύτερα.
Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι μπορούν να πλήξουν στόχους σχεδόν οπουδήποτε στη Γη. Εξακολουθεί να παραμένει ασαφές ποιον ακριβώς τύπο χρησιμοποίησε η Ρωσία για να επιτεθεί στην Ουκρανία σήμερα το πρωί. Γεγονός που από μόνο του προκαλεί προβληματισμό.
Αυτό που αξίζει πάντως να σημειωθεί είναι ότι όλοι οι βαλλιστικοί πύραυλοι μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Γεγονός που ίσως αποτελεί ένα σαφέστατο μήνυμα από πλευράς Ρωσίας.