Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την κυβέρνηση της Λιβύης να μην υπογράφει συμφωνίες

Κοινοποίηση:
ΛΙΒΥΗ

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως «η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται, σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF), να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις».

Ο εκπρόσωπος παρέπεμψε «στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συζητήσεων» και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ καλούν «όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Σημείωσε, πάντως, ότι «παρ’ όλο που είναι σε γνώση μας οι αναφορές για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, δεν έχουμε δει ακόμα το κείμενο».

Τα μηνύματα της Αθήνας

Εν τω μεταξύ, χθες, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην Κ.Ο. της Ν.Δ., είπε ότι «αντιστεκόμαστε στην καταπάτηση των συνόρων και στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων που κάποιοι πιθανώς πρόθυμα θα ήθελαν να μιμηθούν στη γειτονιά μας. Αυτές οι ανιστόρητες απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές». Και πρόσθεσε πως αισιοδοξεί ότι «το δηλητήριο δεν φθάνει στους λαούς μας, γιατί ξέρουν πως η γεωγραφία δεν αλλάζει όταν κάποιος επιχειρεί να παραχαράξει τους χάρτες και ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται με πυροτεχνήματα. Περιμένουμε την άλλη όχθη του Αιγαίου να επανέλθει στον δρόμο της λογικής και της ειρήνης».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως «η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις».

 

Νωρίτερα χθες, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους πρέσβεις της Κίνας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον, χθες, στην Αθήνα βρέθηκαν επτά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο της διακομματικής Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων, Ανταμ Σμιθ. Οι βουλευτές συναντήθηκαν με τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Δένδια και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε το υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τη σημασία της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), και αναφέρθηκε στη στρατηγική αξία της Αλεξανδρούπολης και στις σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των δεδομένων από κολοσσούς όπως η Amazon, Microsoft και Google. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ουκρανικό, ενώ ενημέρωσε τους βουλευτές για την ακραία και κλιμακούμενη ρητορική από την τουρκική πλευρά και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επόμενα 24ωρα θα βρίσκεται στη Σούδα και το αεροπλανοφόρο «George Bush».

 

 

Από το υπουργείο Εξωτερικών έδιναν χθες έμφαση στο γεγονός ότι το δεύτερο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν είχε τον πανηγυρικό χαρακτήρα που προσπάθησαν να του προσδώσουν Τούρκοι αξιωματούχοι και τουρκικά ΜΜΕ. Διπλωματικές πηγές σημείωναν, κατ’ αρχάς, ότι αντί του αρμόδιου υπουργού Πετρελαίου, τη συμφωνία υπέγραψε ο υπουργός Οικονομίας, καθώς ο πρώτος είχε εκφράσει επιφυλάξεις. Παρέπεμπαν, ακόμα, στην αναφορά της Λίβυας υπουργού Εξωτερικών Νάιλα αλ Μανγκούς, η οποία σημείωσε ότι (από λιβυκής πλευράς) το τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 δεν έχει επικυρωθεί ακόμα, ενώ παρέθεταν και τις αντιδράσεις της λιβυκής Βουλής, αλλά και τις αποστάσεις που κρατάει η Αίγυπτος από τη συμφωνία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: