Οι ΗΠΑ στέλνουν αεροπλανοφόρο και βομβαρδιστικά στη Μέση Ανατολή

Κοινοποίηση:
me-anatrixila-parakoloythei-o-planhths-thn-polemikh-apanthsh-ths-rosias-sthn-amerikh

Σαφές μήνυμα στο Ιράν στέλνουν οι ΗΠΑ αναπτύσσοντας στη Μέση Ανατολή ένα αεροπλανοφόρο μαζί με σκάφη συνοδείας και ειδική πτέρυγα βομβαρδιστικών.

Όπως είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, το μήνυμα στην Τεχεράνη είναι ότι οποιαδήποτε «επίθεση» από πλευράς του εναντίον αμερικανικών συμφερόντων ή συμμάχων της Ουάσινγκτον στην περιοχή θα αντιμετωπιστεί με «αμείλικτη δύναμη». Εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, ο Μπόλτον υποστήριξε πως η ανάπτυξη αυτής της δύναμης κρούσης αποτελεί «αντίδραση σε (…) ανησυχητικές ενδείξεις και προειδοποιήσεις», που «κλιμακώνουν» την ένταση. «Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν πόλεμο με το ιρανικό καθεστώς, αλλά είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για να αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε επίθεση, από οποιονδήποτε ενδιάμεσο, από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ή από τις τακτικές δυνάμεις του Ιράν», ανέφερε ο Μπόλτον σε ανακοίνωσή του.ν τρόμο σε δύο ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα.

Απογειώσεις βομβαρδιστικών από το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln Ωστόσο, το ύφος της ανακοίνωσης του Μπόλτον, πιθανώς να ρίξει νέο λάδι στη φωτιά στην περιοχή, εκτιμούν αναλυτές, καθώς έρχεται λίγα 24ωρα μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε το Ιράν ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ και άλλα «γεράκια» προσπαθούν να σύρουν την αμερικανική κυβέρνηση σ’ έναν νέο πόλεμο. Ο Μπόλτον πιέζει να υιοθετήσουν οι ΗΠΑ μια πιο σκληρή στάση έναντι της Βόρειας Κορέας, της Βενεζουέλας και του Ιράν και πριν αναλάβει σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, είχε υποστηρίξει ότι μόνον με βομβαρδισμούς θα εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Τον περασμένο Μάιο ο Τραμπ αποχώρησε από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κι έκτοτε έχει επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη και έχει απειλήσει με κυρώσεις εταιρείες ή άτομα σ’ ολόκληρη την υφήλιο που συναλλάσσονται επιχειρηματικά με το Ιράν, ενώ προσπαθεί να μηδενίσει τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι το Ιράν εξακολουθεί να τηρεί τους όρους της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ οι έτεροι συνυπογράψαντες -ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα- επιμένουν ότι θα τηρήσουν και αυτοί τους όρους της συμφωνίας παρά τις αμερικανικές πιέσεις.

Κατά την επίσκεψή του τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποίησε ότι ο Μπόλτον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και ο πρίγκιπας διάδοχος των ΗΑΕ, Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ επιδιώκουν να ωθήσουν ΗΠΑ και Τεχεράνη σε πολεμική σύρραξη. Αν και ο Μπόλτον δεν ξεκαθάρισε τι εννοεί στην ανακοίνωσή του μιλώντας για «ανησυχητικές ενδείξεις και προειδοποιήσεις» από το Ιράν, ο επικεφαλής του Ιδρύματος για την Προάσπιση των Δημοκρατιών Μαρκ Ντούμποβιτς υποστήριξε ότι πίσω από το μπαράζ ρουκετών της Χαμάς κατά του Ισραήλ ίσως κρύβεται δάκτυλος της Τεχεράνης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: