Ο Ρωσικός οπλισμός θεωρείται δικαιωματικά ο πιο προχωρημένος στον κόσμο. Πολλά κράτη θέλουν να τον αποκτήσουν προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας της χώρας τους. Αλλά μερικές φορές με αγένεια οι Αμερικανοί παίκτες παρεμβαίνουν στο θέμα αυτό γιατί θέλουν να πουλήσουν τα δικά τους προϊόντα.
Πολλοί μπορεί να έχουν παρατηρήσει ότι το ενδιαφέρον για τα αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων S-400 δεν σταματά να αυξάνεται. Χώρες όπως η Κίνα, η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, η Τουρκία, το Κατάρ, παρά την απότομη στάση της Ουάσινγκτον, συνδέονται με τη Ρωσική ηγεσία και υπογράφουν συμβόλαια για την προμήθεια του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή τη στιγμή, προσπαθούν να θέσουν τελεσίγραφα, προειδοποιώντας ότι ένα τέτοιο βήμα των εταίρων μπορεί να γίνει αντιληπτό ως εχθρικό, και η Ουάσινγκτον θα επιβάλει κυρώσεις κατά του κράτους που θα αγοράσει τον Ρωσικό οπλισμό.
Ωστόσο, δεν έχει σημασία πόσο σκληρά προσπαθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι απειλές τους δεν είναι πολύ σοβαρές. Οι αρχηγοί των χωρών αποφασίζουν να δράσουν προς το συμφέρον τους. Ούτε την Τουρκία, ούτε την Ινδία, ούτε την Σαουδική Αραβία πέτυχε να πείσει η Ουάσιγκτον. Σε αυτά τα κράτη αποφάσισαν να υπογράψουν μια συμφωνία με τη Μόσχα για την προμήθεια των S-400.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι ΗΠΑ είναι απίθανο να επιβάλουν τις υποσχεθείσες κυρώσεις εναντίον αυτών των κρατών που δεν ακολούθησαν το Αμερικανικό τελεσίγραφο. Στην παρούσα κατάσταση υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χάσουν σημαντικούς εταίρους και να “τους χαρίσουν” στον κύριο πολιτικό εχθρό τους -τη Ρωσία.
Είναι προφανές ότι, εάν ο Αμερικανός Πρόεδρος επιχειρήσει να πιέσει την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδία, το Κατάρ και την Τουρκία, οι αρχηγοί αυτών των κρατών θα εισαγάγουν μέτρα αντιποίνων. Ο πόλεμος των κυρώσεων θα ξεκινήσει. “Οι παλιόφιλοι” να στραφούν προς τη Μόσχα ή θα αρχίσουν να ψάχνουν για άλλες αγορές πωλήσεων /αγορών.
Στο τέλος, η Ουάσινγκτον μπορεί να μείνει χωρίς τίποτα. Πολλά κράτη έχουν ήδη «χορτάσει» από την ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών και αποφάσισαν να μην ανταποκριθούν στα Αμερικανικά τελεσίγραφα και τις απειλές. Το γεγονός είναι ότι σε πολλά θέματα τα κράτη ιδρύουν διάλογο με τη Μόσχα.
https://politikus.ru, tokoutsavaki.blogspot.com