Τι αναφέρει ινδικό ΜΜΕ:
”Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ θα έχει πολλές επιπτώσεις για την Ινδία όσον αφορά την οικονομία, την ασφάλεια και τις παγκόσμιες ευθυγραμμίσεις. Ο Τραμπ είναι περισσότερο επιχειρηματίας και γενικά ευνοεί τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες έναντι των πολυμερών. Στη δεύτερη θητεία του, ενδέχεται να υποστηρίξει μια πιο συναλλακτική προσέγγιση, εστιάζοντας στα ελλείμματα του εμπορίου.
Οι δασμολογικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησής του στόχευαν πολλούς εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, η οποία είδε αυξημένους δασμούς σε ορισμένες εξαγωγές. Η Ινδία ενδέχεται να αντιμετωπίσει πίεση να ανοίξει τις αγορές της σε αμερικανικά προϊόντα, ιδιαίτερα στους τομείς της γεωργίας, των φαρμακευτικών προϊόντων και της τεχνολογίας.
Οι προηγούμενες μεταναστευτικές πολιτικές του Τραμπ επηρέασαν το πρόγραμμα βίζας H-1B, το οποίο επηρέασε δυσανάλογα τους Ινδούς εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας. Η επιστροφή σε αυτές τις πολιτικές θα μπορούσε να περιορίσει την κινητικότητα των Ινδών ταλέντων, επηρεάζοντας τόσο τα άτομα όσο και τις εταιρείες.
Ο τομέας πληροφορικής της Ινδίας μπορεί να βρει τις ΗΠΑ λιγότερο προσβάσιμες για μετανάστευση ειδικευμένων, αν και ο Τραμπ έχει μερικές φορές υποδείξει ότι υποστηρίζει τη μετανάστευση υψηλής ειδίκευσης.
Επιπτώσεις ασφαλείας για την Ινδία
Η προσέγγιση «Πρώτα η Αμερική» του Τραμπ σημαίνει μερικές φορές αποχώρηση από τις παγκόσμιες δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών δεσμεύσεων στο εξωτερικό. Η μείωση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ασία θα μπορούσε να μεταθέσει μεγαλύτερη ευθύνη στους περιφερειακούς παράγοντες.
Ενώ η Ινδία ενισχύει τις στρατιωτικές της ικανότητες, μια σημαντική αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή θα μπορούσε να ενθαρρύνει την Κίνα ή άλλες αντίπαλες δυνάμεις, αυξάνοντας την πίεση ασφαλείας στην Ινδία. Αυτό θα επηρεάσει το τοπίο ασφαλείας της Ινδίας με διάφορους τρόπους, ιδίως όσον αφορά την περιφερειακή σταθερότητα, τις αμυντικές συνεργασίες και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Αυξημένη ζήτηση για στρατηγική ευθυγράμμιση με τις Η.Π.Α.
Μια νίκη Τραμπ θα μπορούσε να σημαίνει αυξημένες προσδοκίες για την Ινδία να ευθυγραμμιστεί με τις πολιτικές των ΗΠΑ στην περιοχή, κάτι που θα μπορούσε να είναι σε αντίθεση με την παραδοσιακά αδέσμευτη στάση της Ινδίας.
Η Ινδία ενδέχεται να αντιμετωπίσει πιέσεις για να λάβει πιο αποφασιστικές θέσεις σε ζητήματα όπως η Ταϊβάν, οι διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και η συμμετοχή σε περιφερειακά μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ η Ινδία μπορεί να χρειαστεί να σταθμίσει τους οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς της με άλλες χώρες, ιδιαίτερα τη Ρωσία, έναντι των απαιτήσεων των ΗΠΑ για πιο στενή ευθυγράμμιση.
Κίνα-Ινδία-Η.Π.Α. Δυναμική
Η στρατηγική του Τραμπ για τον «Ινδο-Ειρηνικό» εστιάζει έντονα στον περιορισμό της Κίνας και μια δεύτερη θητεία πιθανότατα θα εμβάθυνε αυτή την ατζέντα, εντείνοντας τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας. Η Ινδία πιθανότατα θα κληθεί να αναλάβει έναν πιο διεκδικητικό ρόλο στην περιφερειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα στον Ινδικό Ωκεανό.
Ενώ η Ινδία θα μπορούσε να επωφεληθεί από την υποστήριξη των ΗΠΑ για την εξισορρόπηση της επιρροής της Κίνας, κινδυνεύει επίσης να τραβηχτεί σε έναν πιο έντονο, δυνητικά αποσταθεροποιητικό ανταγωνισμό, ο οποίος μπορεί να πιέσει τους πόρους της και να περιπλέξει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα.
Αντίκτυπος στην Τετραπλή Συμμαχία
Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει το Quad (ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία), θεωρώντας το ως αντίβαρο στην επιρροή της Κίνας. Η επανεκλογή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διευρυμένη ατζέντα Quad, συμπεριλαμβανομένης της περισσότερης συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας στον Ινδικό Ωκεανό και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Αυτό μπορεί να ωφελήσει τη στρατηγική θέση της Ινδίας, αλλά θα μπορούσε επίσης να την φέρει σε μεγαλύτερη αντιπαράθεση με την Κίνα. Η αυξημένη ορατότητα του Quad μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους για την ασφάλεια, με την Κίνα να αντιδρά δυνητικά επιθετικά στην περιοχή, επηρεάζοντας τα σύνορα της Ινδίας και την ασφάλεια στη θάλασσα.
Πολιτική του Πακιστάν
Ο Τραμπ υιοθέτησε προηγουμένως μια σκληρή στάση έναντι του Πακιστάν, ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη στέγαση μαχητών ομάδων που στοχεύουν το Αφγανιστάν και την Ινδία.
Μπορεί να ασκήσει ξανά πίεση στο Πακιστάν για να εξαρθρώσει τρομοκρατικά δίκτυα. Αυτό θα ευθυγραμμιστεί με τους στόχους ασφαλείας της Ινδίας, μειώνοντας πιθανώς τη διασυνοριακή τρομοκρατία.
Ωστόσο, οποιαδήποτε διπλωματική ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Πακιστάν θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει, κάνοντας το Πακιστάν να κλίνει περισσότερο προς την Κίνα και επηρεάζοντας το περιβάλλον ασφαλείας της Ινδίας.
Δυναμική Ασφάλειας του Αφγανιστάν
Ο Τραμπ είχε υποστηρίξει σθεναρά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Ενώ έχει ήδη πραγματοποιηθεί πλήρης αποχώρηση, η πιθανή επανεκλογή του θα μπορούσε να σημαίνει έλλειψη περαιτέρω εμπλοκής των ΗΠΑ στη σταθερότητα στο Αφγανιστάν, ειδικά στον περιορισμό των Ταλιμπάν και των εξτρεμιστικών ομάδων.
Επιπτώσεις στη Στρατιωτική Συνεργασία
Η κυβέρνηση του Τραμπ ενθάρρυνε την ισχυρή αμυντική συνεργασία με την Ινδία ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής Ινδο-Ειρηνικού για την αντιστάθμιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας. Ωστόσο, η απρόβλεπτη συμμαχική προσέγγιση του Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει την Ινδία να επιδείξει προσοχή.
Οι επιπτώσεις στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ινδίας θα μπορούσαν να είναι πολύπλευρες, εισάγοντας νέα στρατηγική δυναμική.
Αμυντική Σύμπραξη
Η κυβέρνηση του Τραμπ προηγουμένως έδινε προτεραιότητα στην Ινδία ως σημαντικό αμυντικό εταίρο στο πλαίσιο του Ινδο-Ειρηνικού. Μια δεύτερη θητεία θα μπορούσε να εντείνει τη στρατιωτική συνεργασία. Η Ινδία μπορεί να λάβει προηγμένη τεχνολογία και ανταλλαγή πληροφοριών και οι κοινές ασκήσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν τη συχνότητα και την πολυπλοκότητα.
Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις υποχρεώσεις ασφάλειας της Ινδίας στον Ινδο-Ειρηνικό, θέτοντας την στην πρώτη γραμμή οποιασδήποτε τριβής ΗΠΑ-Κίνας στην περιοχή.
Ενισχυμένη αμυντική τεχνολογία και μεταφορές όπλων
Υπό τον Τραμπ, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δώσουν προτεραιότητα στην Ινδία ως βασικό αγοραστή προηγμένου αμυντικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των drones, των αντιπυραυλικών συστημάτων και της τεχνολογίας επιτήρησης.
Η Ινδία έχει αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ όπως αεροσκάφη βαρέως ανυψωτικού C-17, αεροσκάφη ειδικής επιχείρησης C-130, επιθετικό ελικόπτερο Apache, ελικόπτερο βαρέων ανυψωτικών βαρών Chinook και αεροσκάφη παρακολούθησης P-8I Poseidon.
Μια δεύτερη θητεία Τραμπ μπορεί να επιταχύνει τέτοιες πωλήσεις, ιδιαίτερα εάν οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Ινδία να αγοράσει συστήματα υψηλής τεχνολογίας που ενισχύουν τις δυνατότητές της έναντι της Κίνας.
Στρατιωτικός Εκσυγχρονισμός
Η κυβέρνηση Τραμπ προηγουμένως πίεζε για συμφωνίες όπλων με την Ινδία και μια δεύτερη θητεία θα μπορούσε να επεκτείνει περαιτέρω την πρόσβαση της Ινδίας στην αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία.
Αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει τις προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ινδίας, παρέχοντας δυνητικά προηγμένα συστήματα και τεχνολογίες. Η κυβέρνηση του Τραμπ μπορεί να πιέσει για περισσότερη αμυντική παραγωγή στην Ινδία μέσω προγραμμάτων όπως το «Make in India».
Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποστηρίξουν κοινοπραξίες και μεταφορές τεχνολογίας σε ινδικές εταιρείες, επιτρέποντας στην Ινδία να παράγει εξαρτήματα αμυντικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας σε τοπικό επίπεδο.
Αν και αυτό θα ενίσχυε τον αμυντικό κατασκευαστικό τομέα της Ινδίας, ενδέχεται να υπάρχουν δεσμεύσεις. Οι ΗΠΑ αναμένουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις αμυντικές αγορές της Ινδίας και επιρροή στις πολιτικές εξαγωγών όπλων της Ινδίας.
Αντιτρομοκρατική & Κοινή χρήση Πληροφοριών
Η στάση του Τραμπ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα της Ινδίας και η στρατιωτική συνεργασία θα μπορούσε να επεκταθεί σε ενισχυμένες συμφωνίες ανταλλαγής πληροφοριών. Οι ΗΠΑ υπήρξαν κρίσιμος εταίρος στην ανταλλαγή αντιτρομοκρατικών πληροφοριών με την Ινδία, η οποία βοηθά στην πρόληψη πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι αντιτρομοκρατικές προσπάθειες της Ινδίας θα μπορούσαν να ενισχυθούν εάν ο Τραμπ διατηρήσει ή εμβαθύνει την ανταλλαγή πληροφοριών.
Ωστόσο, εάν η κυβέρνησή του αποφασίσει να περιορίσει ή να ιδιωτικοποιήσει συγκεκριμένους μηχανισμούς ανταλλαγής πληροφοριών, η Ινδία ενδέχεται να αντιμετωπίσει προκλήσεις όσον αφορά την απόκτηση έγκαιρων πληροφοριών.
Cybersecurity & Space Warfare Collaboration
Ο Τραμπ έχει δείξει ενδιαφέρον για την άμυνα στον κυβερνοχώρο και το διάστημα ως κρίσιμους τομείς πολέμου. Η συνεργασία σε αυτούς τους τομείς θα μπορούσε να εμβαθύνει υπό την προεδρία του, με τις ΗΠΑ να βοηθούν την Ινδία στην οικοδόμηση των ικανοτήτων παρακολούθησης και κυβερνοασφάλειας που βασίζεται στο διάστημα.
Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την Ινδία να αντιμετωπίσει τις απειλές στον κυβερνοχώρο από αντιπάλους όπως η Κίνα και να ενισχύσει τη δορυφορική επιτήρηση ευαίσθητων συνοριακών περιοχών. Ωστόσο, ο αυστηρότερος συντονισμός σε αυτούς τους τομείς μπορεί να ωθήσει την Ινδία περαιτέρω στη στρατηγική τροχιά των ΗΠΑ, επηρεάζοντας την αυτονομία της στον καθορισμό πολιτικών για το διάστημα και τον κυβερνοχώρο.
Κοινές Στρατιωτικές Ασκήσεις & Εκπαίδευση
Στρατιωτικές ασκήσεις όπως οι ναυτικές ασκήσεις Malabar έχουν δει αυξημένη εμπλοκή από όλα τα μέλη του Quad (ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία), με στόχο την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των δυνάμεων. Με τον Τραμπ στην εξουσία, η Ινδία μπορεί να αντιμετωπίσει ευκαιρίες για πιο βαθιά κοινή εκπαίδευση και ασκήσεις, επεκτείνοντας σε νέους τομείς όπως ο κυβερνοχώρος και ο διαστημικός πόλεμος.
Η δεύτερη θητεία του Τραμπ θα μπορούσε να φέρει κάποια ευθυγράμμιση στα κοινά γεωπολιτικά συμφέροντα, αλλά μπορεί να δημιουργήσει νέες αβεβαιότητες, ειδικά στις εμπορικές και μεταναστευτικές πολιτικές.
Θα μπορούσε να εμβαθύνει τη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ινδίας όσον αφορά την ενισχυμένη αμυντική συνεργασία και πληροφορίες, επιτρέποντας στην Ινδία να έχει πρόσβαση σε προηγμένες αμυντικές τεχνολογίες και να συμμετέχει πιο ενεργά σε κοινές ασκήσεις.
Ωστόσο, η Ινδία ενδέχεται να αντιμετωπίσει αυξανόμενες προσδοκίες για ευθυγράμμιση με τις πολιτικές των ΗΠΑ στην Ασία, περιορίζοντας ενδεχομένως τη στρατηγική της αυτονομία και απαιτώντας από αυτήν να διαχειρίζεται και να περιηγείται σε ένα ευαίσθητο και περίπλοκο τοπίο περιφερειακής ασφάλειας. Η Ινδία πρέπει να σταθμίσει προσεκτικά αυτούς τους παράγοντες, εξισορροπώντας τη συνεργασία με τις ΗΠΑ με τα περιφερειακά της συμφέροντα.