Οι Ιρακινοί κάνουν ουρές για καύσιμα καθώς τα βενζινάδικα διαμαρτύρονται για την κυβέρνηση – Απειλές για αναστολή αδειών και διακοπή προμηθειών

Κοινοποίηση:
iraqi-petrol-stations

Οι οδηγοί αυτοκινήτων στο Ιράκ σχημάτισαν μεγάλες ουρές για καύσιμα την Πέμπτη, αφού χιλιάδες ιδιοκτήτες πρατηρίων έκλεισαν τις αντλίες τους διαμαρτυρόμενοι για τις κυβερνητικές πολιτικές σχετικά με τη διανομή και την τιμολόγηση των καυσίμων.

Ορισμένα κυβερνητικά πρατήρια έχουν λάβει εντολή να λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο για να καλύψουν τη ζήτηση, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων INA.

Δεκάδες οχήματα παρατάχθηκαν σε όσα πρατήρια παρέμειναν ανοιχτά.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων κατήγγειλαν τη μέθοδο διανομής καυσίμων που επέβαλαν οι αρχές, διαμαρτυρόμενοι ότι τελικά πληρώνουν για την ποσότητα που λαμβάνουν από την κυβέρνηση περισσότερο από ότι αξίζει.

Το Ιράκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός στον ΟΠΕΚ και το πετρέλαιο τής παρέχει περισσότερο από το 90% των εσόδων της.

Αλλά η χώρα, με πληθυσμό περίπου 41 εκατομμυρίων ανθρώπων, αντιμετωπίζει μια μεγάλη ενεργειακή κρίση και τακτικές διακοπές ρεύματος.

Τις τελευταίες ημέρες, ιδιωτικοί σταθμοί είχαν ήδη αναστείλει τις δραστηριότητές τους στη νότια πόλη Νατζάφ, σύμφωνα με το INA.

Η κυβέρνηση υποβάθμισε το πρόβλημα, λέγοντας ότι περιορίζεται σε «ορισμένα πρατήρια» στην πρωτεύουσα Βαγδάτη και στις κεντρικές και νότιες επαρχίες, δήλωσε ο Ιχσάν Μούσα Γκάνεμ, αναπληρωτής επικεφαλής της ιρακινής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τη διανομή πετρελαιοειδών.

Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες των κλειστών πρατηρίων «κατασκευάζουν κρίσεις και παρεμποδίζουν τη διανομή βενζίνης στους πολίτες».

Οι ιδιοκτήτες δεν έχουν το δικαίωμα να σταματήσουν τις προμήθειες, είπε, και «οι επιτροπές επιθεώρησης θα εντοπίσουν όλα τα βενζινάδικα που παραβαίνουν τις οδηγίες».

Όσοι έχουν κλείσει τις αντλίες τους κινδυνεύουν με αναστολή των αδειών τους και διακοπή των προμηθειών πετρελαίου, ανέφερε η δήλωση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: