Τους εναλλακτικούς προορισμούς των Δωδεκανήσων εξυμνεί το έγκριτο ταξιδιωτικό περιοδικό της Νορβηγίας, Reiselyst https://magasinet-reiselyst.vev.site/hellas-en-uforglemmelig-opplevelse/ ως απόρροια και των προσπαθειών προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος που καταβάλλει το Γραφείο ΕΟΤ Σκανδιναβίας.
«Ελλάδα, μια αξέχαστη εμπειρία» είναι ο τίτλος του εκτενούς αφιερώματος που ξεκινά με φόντο μια εντυπωσιακή φωτογραφία από αναρρίχηση στα πεδία της Καλύμνου. Την πρώτη θέση στον κατάλογο του Reiselyst καταλαμβάνει το νησί των σφουγγαράδων, όπου μπορεί κανείς να σκαρφαλώσει σε γιγάντιους κατακόρυφους βράχους, να εξερευνήσει ναυάγια αιώνων, να ανακαλύψει μαγευτικές σπηλιές και να επισκεφτεί εκπληκτικές παραλίες. Ακολουθούν η Λέρος με τις αμμώδεις ακτές και τα μοναδικά γραφικά χωριά και η Αστυπάλαια που απλόχερα προσφέρει πλούσια ιστορία, ολόλευκα χωριά, καταγάλανες θάλασσες και ηλιόλουστες παραλίες. Στις επόμενες θέσεις της λίστας ξεχωρίζουν η Πάτμος ως το νησί της Αποκάλυψης και της ψυχικής ανάτασης, η παραδοσιακή Νίσυρος και η Κάσος που εμφανίζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Το νησί – έκπληξη που εκθειάζει το μέσο είναι οι Λειψοί, μια «αλυσίδα» μικρών εξωτικών νησιών που προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όσους επιζητούν τη χαλάρωση σε παρθένα φύση.
Για το 2023, η αγορά της Νορβηγίας επιδεικνύει «αντοχές», επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής τις αρχικές προσδοκίες και εμφανίζει τρέχουσα αύξηση της τάξης του 10% στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις προς Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Airdata tracker του Insete, https://insete.gr/bi/airdata-tracker/.
Σχετικά με την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν, εκπρόσωποι των προορισμών της λίστας δηλώνουν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:
«Οι Λειψοί δείχνουν να εδραιώνονται στη συνείδηση του ταξιδιωτικού κοινού ως ένα προορισμός με σεβασμό στο περιβάλλον, ασύγκριτη εξωτική ομορφιά, ποιότητα υπηρεσιών, λογικές τιμές, εξαιρετικά καταλύματα και καλό φαγητό. Για την περίοδο της τουριστικής αιχμής προβλέπονται πληρότητες άνω του 90%, ενώ οι κρατήσεις συνεχίζονται. Αυτή τη στιγμή οι Λειψοί έχουν ταξιδιωτικές ροές τόσο από Ελλάδα όσο και από εξωτερικό όπως Ιταλία, Αγγλία και άλλες αγορές», αναφέρει ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος.
«Ευοίωνα είναι τα μηνύματα για τη συνέχεια της σεζόν στην Κάλυμνο. Μολονότι η σεζόν δεν ξεκίνησε όπως αναμενόταν, η κίνηση προβλέπεται να ενισχυθεί σημαντικά κατά τους επόμενους μήνες και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Το εντυπωσιακό εύρος επιλογών για διακοπές στο νησί των σφουγγαράδων από αναρρίχηση και καταδύσεις, μέχρι χαλάρωση σε ονειρικές ακτές και διασκέδαση σε όμορφα σοκάκια είναι το κίνητρο που ωθεί τους ταξιδιώτες να επισκέπτονται ξανά και ξανά το νησί μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Καλύμνιων Δημήτρης Διακομιχάλης.
«Η Κάρπαθος “διένυσε” τουριστικά τον Μάιο, σημειώνοντας εντυπωσιακές επιδόσεις με εκτιμώμενη αύξηση στις αεροπορικές αφίξεις άνω του 20% σε σύγκριση με πέρυσι. Οι προβλέψεις είναι πολύ ενθαρρυντικές για Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για τον Σεπτέμβριο από πολλές αγορές του εξωτερικού. Η αυθεντική φιλοξενία σε ένα νησί που δεν έχει αλλοιωθεί από τον μαζικό τουρισμό αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα μας», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Καρπάθου, Μανώλης Παραγυιός.
«Η εικόνα στην Πάτμο ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική στο τελευταίο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με ικανοποιητικές πληρότητες στα καταλύματα που λειτούργησαν. Παράλληλα, οι προκρατήσεις για το καλοκαίρι εκπέμπουν αισιοδοξία. Νιώθουμε δικαιωμένοι γιατί οι αγορές έχουν λάβει το μήνυμα πως ο προορισμός είναι συνώνυμο της ανανέωσης και ψυχικής ανάτασης και απευθύνεται σε όσους επιζητούν την αληθινή ποιότητα», πρόσθεσε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Πάτμου Νίκος Κουτούζος.
Ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας αναφέρει σε δήλωση του: «Θετικά είναι τα μηνύματα που εισπράττουμε για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στο νησί, ενώ σε ικανοποιητικούς ρυθμούς θα κινηθεί και ο Σεπτέμβριος. Είναι πολύ σημαντικό πως η εξωστρέφεια της Αστυπάλαιας ενισχύεται ως αποτέλεσμα των πρωτοποριακών αειφόρων πρωτοβουλιών που υλοποιούνται, χωρίς όμως ο προορισμός να χάνει το αυθεντικό του χρώμα στον “βωμό” της μαζικότητας».