Ο Μόνιμος Παρατηρητής της Παλαιστίνης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Ριάντ Μανσούρ, απέστειλε επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εστιάζοντας στην ανθρωπιστική κρίση και την πολιτική αστάθεια που προκύπτουν από τη διαρκή σύγκρουση με το Ισραήλ.
Στην επιστολή του, ο κ. Μανσούρ αναφέρει ότι η κρίση αυτή έχει διάρκεια 16 μηνών και έχει προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις για τον παλαιστινιακό πληθυσμό, κυρίως στη Λωρίδα της Γάζας. Περιγράφει τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ ως «γενοκτονικό πόλεμο», υπογραμμίζοντας τις μαζικές απώλειες αμάχων, τους αναγκαστικούς εκτοπισμούς και την καταστροφή των υποδομών.
Ο κ. Μανσούρ επισημαίνει ότι οι συνέπειες αυτής της παρατεταμένης σύγκρουσης είναι καταστροφικές για τον παλαιστινιακό λαό. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν οδηγήσει σε σημαντικές ανθρωπιστικές ανάγκες, με χιλιάδες ανθρώπους να στερούνται βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Η κατάσταση στη Γάζα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς οι υποδομές έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και άλλες ζωτικής σημασίας υπηρεσίες.
Κάλεσμα προς τη Διεθνή Κοινότητα
Τέλος, ο Ριάντ Μανσούρ καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση προκειμένου να σταματήσει αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή και να προωθήσει μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση. Υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση παρέμβαση ώστε να προστατευθούν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και να αποκατασταθεί η ειρήνη στην περιοχή.
Στην επιστολή τονίζεται ότι “πάνω από 45.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναφερθεί ως νεκροί, ενώ δεκάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί”. Η Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, επισημαίνεται, “έχει επίσης βιώσει συνεχιζόμενη βία, με πάνω από 840 Παλαιστίνιους να έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων και εποίκων μέσα σ΄ ένα χρόνο”.
Σύμφωνα με την επιστολή, οι προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν παρεμποδιστεί σε σημαντικό βαθμό.
“Το προσωπικό της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) και άλλοι εργαζόμενοι σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν αντιμετωπίσει στοχευμένη βία, με περισσότερους από 263 εργαζόμενους να αναφέρονται ως νεκροί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης” αναφέρεται.
Στην επιστολή περιγράφονται οι τραγικές συνθήκες στη Γάζα, όπου νοσοκομεία, κατοικίες και σχολεία έχουν καταστραφεί, ενώ οι πολίτες στερούνται βασικών αγαθών, όπως τροφή, φάρμακα και καθαρό νερό.
Ο Παλαιστίνιος Μόνιμος Παρατηρητής στον ΟΗΕ, επικρίνει την “ανεπαρκή ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας”, επισημαίνοντας “αποτυχίες στην επιβολή του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας”. Τονίζει ότι “οι Συμβάσεις της Γενεύης, οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) και οι εντολές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) δεν έχουν τηρηθεί”.
Επίσης, ο κ. Μανσούρ υπογραμμίζει ότι η αποτελεσματική επιβολή των προαναφερθέντων “είναι ζωτικής σημασίας για τη διακοπή της συνεχιζόμενης βίας και την απόδοση ευθυνών στους υπευθύνους”.
Σε άλλο σημείο της επιστολής των Παλαιστίνιων τονίζεται ότι “ο υποσιτισμός, οι ασθένειες και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες έχουν προκαλέσει περαιτέρω θανάτους αμάχων”.
Οι Παλαιστίνιοι απαιτούν “άμεση δράση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, μια άνευ όρων εκεχειρία, την απελευθέρωση των ομήρων και την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας”, ενώ τονίζεται “η ανάγκη για διεθνή έρευνα σχετικά με εγκλήματα πολέμου, αποζημιώσεις για τα θύματα και κυρώσεις κατά του Ισραήλ για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου”.
Ο Μόνιμος Παρατηρητής της Παλαιστίνης κάνει έκκληση για την εφαρμογή βασικών αποφάσεων του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης 2735 του 2024 και τονίζει τη σημασία του σεβασμού της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου το 2024.
Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν αυτές τις ενέργειες απαραίτητες για τον τερματισμό “της παράνομης κατοχής και του καθεστώτος απαρτχάιντ” και υποστηρίζουν την αναγνώριση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των Παλαιστινίων με την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους που θα έχει πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Κλείνοντας ο κ. Μανσούρ κάνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα “να τηρήσει τις νομικές και ηθικές της υποχρεώσεις για την προστασία των ζωών των αμάχων και την υποστήριξη των ειρηνευτικών προσπαθειών”.