Οι Ρώσοι σφυροκόπησαν Αλ Κάιντα και Αχράρ Αλ Σαμ στην Ιντλίμπ – Ο Ερντογάν έτοιμος να υπερασπιστεί τους ισλαμιστές

Κοινοποίηση:
russian_fighter-630x353

Ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα έπληξαν την Παρασκευή θέσεις των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα και των φιλότουρκων ισλαμιστών της Αχράρ Αλ Σαμ στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, την ημέρα που οι ηγέτες της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας συζητούσαν για την τύχη της Ιντλίμπ στην Τεχεράνη, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία.

Παράλληλα, βομβαρδισμοί των ισλαμιστών σε μια γειτονική επαρχία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 10 άμαχους, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος συγκεντρώνουν δυνάμεις στα όρια της Ιντλίμπ, τη βορειοδυτική επαρχία που γειτονεύει με την Τουρκία και επιδιώκουν να απελευθερώσουν, ενώ διεξήγαγαν τις τελευταίες ημέρες βομβαρδισμούς με πυροβολικό στην περιοχή, καθώς η αεροπορία της Ρωσίας, του ισχυρότερου συμμάχου της Δαμασκού, διεξήγαγε σποραδικά πλήγματα, σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα.

Τα ρωσικά πλήγματα στοχοθέτησαν την Παρασκευή θέσεις της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ, μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης που αποτελεί τον βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία και κυριαρχεί στην Ιντλίμπ, αλλά και της Αχράρ Αλ Σαμ, μιας ισχυρής οργάνωσης ισλαμιστών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο σκοπός ήταν να καταστραφούν οχυρώσεις των ανταρτών», είπε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευκρινίζοντας ότι 4 άνδρες της Αχράρ Αλ Σαμ σκοτώθηκαν και άλλοι 14 τραυματίστηκαν όταν επλήγη η θέση τους.

Σκοτώθηκε επίσης ένας κτηνοτρόφος, ενώ τραυματίστηκαν ακόμα 4 άνθρωποι, κατά την ιστοσελίδα, που δεν διευκρίνισε εάν επρόκειτο για άμαχους ή ενόπλους στασιαστές.

Ερντογάν: Δεν θα μείνει άπραγη η Τουρκία
Η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν θα μείνει άπραγη, ούτε απλά «θα παρακολουθεί», ούτε «θα συμμετάσχει σε ένα τέτοιο παιγνίδι», αν ο κόσμος κάνει τα στραβά μάτια στη σφαγή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων ώστε να ευνοηθούν οι σκοποί της κυβέρνησης της Συρίας, διεμήνυσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή.

Σε μια σειρά αναρτήσεων στη ροή του στο Twitter μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής στην οποία συμμετείχε στην Τεχεράνη μαζί με τους προέδρους της Ρωσίας και του Ιράν, ο Ερντογάν έκρινε ότι εάν η Δαμασκός, η Μόσχα και η Τεχεράνη αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν μεθόδους που θα αψηφούν την προστασία των ζωών των αμάχων απλά θα βοηθήσουν «τους τρομοκράτες».

«Μελετώνται οι στρατιωτικές επιλογές των ΗΠΑ»
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας δήλωσε ότι βρίσκεται σε «συνεχή διάλογο» με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά τις «στρατιωτικές επιλογές» της Ουάσιγκτον για την περίπτωση που η Συρία αψηφήσει τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ εναντίον της χρήσης χημικών όπλων στην αναμενόμενη επιχείρηση ευρείας κλίμακας με σκοπό την ανακατάληψη της ισλαμοκρατούμενης επαρχίας Ιντλίμπ.

Ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόσεφ Ντάνφορντ σημείωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση για το εάν και κατά πόσον οι ΗΠΑ θα αναλάβουν στρατιωτική δράση, και ποιας έκτασης, σε αντίποινα για μια επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.

Πρόταση ΟΗΕ για «τελεσίγραφο» στους αντικαθεστωτικούς
Εξάλλου, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, ο Στάφαν ντε Μιστούρα, πρότεινε την Παρασκευή να δοθεί ένα «τελεσίγραφο» στους αντικαθεστωτικούς ενόπλους να εγκαταλείψουν τις κατοικημένες περιοχές της επαρχίας Ιντλίμπ και παράλληλα να δημιουργηθούν «διάδρομοι εθελοντικής απομάκρυνσης» για τους αμάχους.

«Όλοι οι μαχητές πρέπει να λάβουν ένα τελεσίγραφο να εγκαταλείψουν τις κατοικημένες περιοχές» στην επαρχία Ιντλίμπ, είπε ο Μιστούρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας .

Την ιδέα αυτή πρότεινε η «κοινωνία των πολιτών» στην Ιντλίμπ, είπε ο Στάφαν ντε Μιστούρα. Είναι εντυπωσιακό πώς ο Ντε Μιστούρα επικοινωνεί με «κοινωνία των πολιτών» στην Ιντλίμπ όπου κυριαρχεί ο νόμος της Σαρία.

Πάντως μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, δυτικοί διπλωμάτες εξέφρασαν αμφιβολίες για το πόσο εφαρμόσιμη είναι, θυμίζοντας ότι το συριακό καθεστώς δεν κάνει καμιά διάκριση ανάμεσα σε τρομοκρατικές οργανώσεις και την ένοπλη αντιπολίτευση στον Μπασάρ Αλ Άσαντ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: