Οι Σοσιαλιστές απειλούν να απορρίψουν την ομάδα της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Κοινοποίηση:
oursoula-fon-der-laien-696x392

Οι Σοσιαλιστές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να μην υποστηρίξουν την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εάν δεν ικανοποιηθούν τα βασικά αιτήματά τους. Αυτά περιλαμβάνουν τη διασφάλιση της «ισορροπίας μεταξύ των φύλων», την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων σε όλη την Ευρώπη, τον σεβασμό της διαδικασίας Spitzenkandidat (επικεφαλής υποψήφιος) για την επιλογή της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την απομάκρυνση της «ακροδεξιάς», όπως την αποκαλούν, από καίριους ρόλους.

«Εάν δεν ικανοποιηθούν αυτές οι προσδοκίες, οι ηγέτες του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποιούν ότι θα είναι πολύ δύσκολο, ακόμη και αδύνατο, να υποστηρίξουν τους Επιτρόπους που παρουσίασε η [Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής] Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν», ανέφεραν στις 10 Σεπτεμβρίου.

Και οι δύο ομάδες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον ενδεχόμενο αποκλεισμό του εκπροσώπου των Σοσιαλιστών Νίκολας Σμιτ από την Κομισιόν.

Υποστήριξαν ότι ο παραγκωνισμός του Σμιτ θα πήγαινε ενάντια σε ένα προηγούμενο που είχε δημιουργηθεί το 2014, υπονομεύοντας τη δημοκρατική διαδικασία, η οποία, όπως είπαν, δεν ευθυγραμμίζεται με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η αγνόηση της διαδικασίας Spitzenkandidat [η οποία επιχειρεί να συνδέσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους ρόλους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή], η υπονόμευση της ισορροπίας των φύλων στην Επιτροπή, η τοποθέτηση ενός επιτρόπου απασχόλησης του οποίου η δέσμευση στα κοινωνικά δικαιώματα είναι στην καλύτερη περίπτωση αμφισβητήσιμη, η προληπτική εισαγωγή του ECR [Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές] στην καρδιά της Επιτροπής – αυτή θα ήταν η συνταγή για να χάσουμε την προοδευτική υποστήριξη», δήλωσε η πρόεδρος της ομάδος των Σοσιαλδημοκρατών S&D Ιράτχε Γκαρσία.

Ήταν η «σύνθεση του επόμενου κοινοβουλίου» που θα έκρινε αυτή την Επιτροπή, είχε πει η Φον ντερ Λάιεν πριν από τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο.

«Υπάρχει μια φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία με μια φιλοευρωπαϊκή συμφωνία. Πρέπει να γίνει πράξη τώρα», πρόσθεσε η ίδια.

Στην ανακοίνωσή τους που δημοσιεύθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, οι Σοσιαλιστές τόνισαν ότι η υποστήριξή τους προς τη Φον ντερ Λάιεν πάντα συνοδεύεται από σαφείς προσδοκίες.

«Η υποστήριξή μας δεν ήταν ποτέ λευκή επιταγή. Ήμασταν πάντα σαφείς ότι η επόμενη Επιτροπή πρέπει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας, τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και αρχών. Ο πρόεδρος της Επιτροπής πρέπει να διασφαλίσει ότι το Κολλέγιο [των Επιτρόπων από 27 χώρες της ΕΕ] είναι έτοιμο να τιμήσει πλήρως τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές που υποστηρίξαμε», δήλωσε ο πρόεδρος του PES Στέφαν Λέφβεν.

Το S&D τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αντανακλά αυτό που αποκάλεσε προοδευτικές αξίες και τη φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ζήτημα της ισότητας των φύλων που έθεσαν οι Σοσιαλιστές αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη Φον ντερ Λάιεν καθώς προσπαθεί να σχηματίσει το επόμενο ΕΚ.

Ενώ η ίδια έχει ζητήσει από τις εθνικές κυβερνήσεις να υποβάλουν δύο υποψηφίους -έναν άνδρα και μία γυναίκα- πολλές χώρες το αγνόησαν αυτό, επιλέγοντας αντ’ αυτού να δώσουν προτεραιότητα σε εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις ή παραδοσιακές κομματικές ευθυγραμμίσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response