Δραματική συνέχεια είχε το περιστατικό με το ύποπτο πλοίο που έπλεε προς τη Λιβύη, συνοδευόμενο από τρεις τουρκικές φρεγάτες, καθώς πέρασε ανενόχλητο από τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής επιχείρησης IRINI που έχουν ως αποστολή την τήρηση του εμπάργκο όπλων στην αφρικανική χώρα. Η τουρκική ναυτική δύναμη δεν δίστασε να απειλήσει πλοία συμμαχικών χωρών στο ΝΑΤΟ, δείχνοντας κατάφορα ότι ο Ερντογάν δεν υπολογίζει τίποτα, ούτε καν τις συμφωνίες που υπογράφει.
Μετά την εμπλοκή με την ελληνική φρεγάτα “ΣΠΕΤΣΑΙ”, η οποία μετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση, την άρνηση πλοιάρχου τουρκικής φρεγάτας να γίνει νηοψία στο ύποπτο, με σημαία Τανζανίας, πλοίο “Cirkin” και την εντολή του Ιταλού διοικητή η επιχείρηση να περιοριστεί απλώς σε παρακολούθηση, οι Τούρκοι ξεπέρασαν κυριολεκτικά κάθε προηγούμενο.
Υψηλά ιστάμενη πηγή, που είχε ρωτηθεί την Παρασκευή το απόγευμα από το SLpress.gr, επιβεβαίωσε πληροφορίες που το βράδυ της Παρασκευής μετέδωσε και ο Γιώργος Σαχίνης στον “Κρήτη TV”. Ότι δηλαδή, λίγη ώρα αργότερα από το περιστατικό με την ελληνική φρεγάτα, πλησίον του ύποπτου πλοίου και της τουρκικής νηοπομπής βρέθηκε μια γαλλική και μια ιταλική φρεγάτα που μετείχαν στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση Sea Guardian.
Επιθετική ενέργεια
Μία από τις τουρκικές φρεγάτες “λόκαρε”, κατά την στρατιωτική ορολογία, το γαλλικό πολεμικό πλοίο, προβαίνοντας σε μια επιθετική και απαράδεκτη για συμμαχική χώρα ενέργεια. Με την ενέργεια αυτή, η Άγκυρα έκανε σαφές ότι θα υπάρξει χρήση ένοπλης βίας, εάν παρεμποδιστεί ο πλους. Το ενδιαφέρον είναι ότι η γαλλική φρεγάτα αποχώρησε. Το ίδιο έκανε και το ιταλικό πολεμικό πλοίο, το οποίο είχε αποφύγει να πλησιάσει.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, το οποίο δεν απαντήθηκε από τη γαλλική πλευρά. Για την ακρίβεια, το Παρίσι φρόντισε να κρατήσει το περιστατικό μυστικό. Ίσως, επειδή ο Μακρόν τρέχει αυτές τις ημέρες να διαψεύσει τα σενάρια που τον θέλουν να παραιτείται και να πηγαίνει σε εκλογές. Παραλλήλως ετοιμάζεται για το διάγγελμα της Κυριακής, δύο εβδομάδες πριν τον δεύτερο γύρο των γαλλικών δημοτικών εκλογών.
Στο Στρατηγείο της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη Νάπολη έχει προκληθεί αναστάτωση από την τουρκική συμπεριφορά. Για πρώτη φορά έχουμε εκδήλωση τουρκικών επιθετικών ενεργειών εναντίον στρατιωτικής δύναμης άλλων χωρών της Συμμαχίας, πέραν της συνήθους, διαρκούς και αδιάλειπτης πρόκλησης εναντίον της Ελλάδας. Πολύ περισσότερο, όταν δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιας επιθετικής ενέργειας εναντίον ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων ούτε καν από τη Ρωσία.
Γιοκ Μάλτα
Ας σημειωθεί ότι εμπόδια στην ευρωπαϊκή επιχείρηση IRINI φέρεται ότι έθεσε και η Μάλτα, η οποία έχει έρθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση Σάρατζ, άρα και με τον Ερντογάν, για την παρεμπόδιση από την πλευρά της Τρίπολης μεταναστευτικών ροών προς το νησιώτικο κράτος. Αυτό όμως φέρνει τη Βαλέτα σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες, αφού η επιχείρηση IRINI για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων έγινε με απόφαση της ΕΕ και της Διεθνούς Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη. Μια απόφαση που ελήφθη στη βάση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η εξέλιξη δείχνει πάντως ότι επιχείρηση IRINI δεν υπάρχει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την βασική αρχή της σύστασής της, την αποτροπή δηλαδή της παραβίασης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Από την άλλη, ο Ερντογάν εμφανίζεται να μην σέβεται ούτε αυτά που αποδέχθηκε, αν και με δυσκολίες, στο Βερολίνο και να παραβιάζει συστηματικά την απόφαση του ΟΗΕ.
Οι προκλητικές τουρκικές ενέργειες, η στάση της Μάλτας, η σιωπή της Γαλλίας και κυρίως η αδυναμία των ευρωπαϊκών δυνάμεων να κάνουν ουσιαστικούς ελέγχους θέτουν, όμως, ζητήματα και για την ίδια την ύπαρξη της επιχείρησης IRINI. Μια επιχείρηση για την οποία η ελληνική πλευρά συμφώνησε ακόμη και για τη χρησιμοποίηση της Κρήτης ως “αποθετηρίου” μεταναστών, προκειμένου να καμφθούν οι ενδοευρωπαϊκές αντιδράσεις. Στην πραγματικότητα, όμως, αποκαλύπτεται εξόφθαλμα όχι μόνο η υποκρισία, αλλά και η ανυπαρξία της Ευρώπης ακόμα και στη γεωγραφική περίμετρό της.