Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, δεν τον ενδιαφέρει αν θα τον πουν μειοδότη. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, επιμένει να μιλάει για συμφωνίες με τους Τούρκους, και σχέσεις εμπιστοσύνης. Η Τουρκία δεν έχει πάψει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, επιμένει σε παραβιάσεις και το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας, όμως ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξακολουθεί να «υποκλίνεται» στον Σουλτάνο.
Έχοντας επιβεβαιώσει τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για τον διαμοιρασμό του Αιγαίου, ο Γεραπετρίτης ομολόγησε ότι η ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου ήταν ουσιαστικά ολική και τελική, ενώ μίλησε και για προσφυγή στη Χάγη μέχρι τον Ιανουάριο του 2025.
Οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ έχουν προκαλέσει πανηγυρισμούς στην Τουρκία με τα τουρκικά ΜΜΕ να μεταδίδουν την επερχόμενη συμφωνία. Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη, τα τουρκικά μέσα αναφέρουν;
Αναντολού: Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι έχουν φτάσει σε ένα επαρκές επίπεδο εμπιστοσύνης με την Τουρκία βήμα προς βήμα
Χουριέτ: Μήνυμα από τον Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τουρκία
Γενί Ακίτ: Απόφαση-έκπληξη της Ελλάδας για την Τουρκία
ΧαμπέρΤουρκ: Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι σταδιακά έχουν φτάσει σε επαρκές επίπεδο εμπιστοσύνης με την Τουρκία
Σταρ: Αξιοσημείωτη δήλωση της Ελλάδας για την Τουρκία: Φτάσαμε βήμα βήμα σε επαρκές επίπεδο
Σοζτζού: Δήλωση από την Ελλάδα προς την Τουρκία: Έχουμε φτάσει σε επαρκές επίπεδο εμπιστοσύνης
Τζουμχουριέτ: Δήλωση από την Ελλάδα στην Τουρκία: Έχουμε φτάσει σε επαρκές επίπεδο εμπιστοσύνης
Ντουβάρ: Δήλωση της Ελλάδας για την Τουρκία: Έχουμε φτάσει σε επαρκές επίπεδο εμπιστοσύνης
Μιλί Γκαζετέ: Κρίσιμη δήλωση από την Ελλάδα για την Τουρκία
Σον Ντακικά: Η επικοινωνία στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας βελτιώνεται
Χαμπερλέρ: Δήλωση από την Ελλάδα για τις σχέσεις με την Τουρκία
T24: Δήλωση από την Ελλάδα προς την Τουρκία: Έχει επιτευχθεί επαρκές επίπεδο εμπιστοσύνης;
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουμε λάβει εντολή να αξιολογήσουμε αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε στην ουσιαστική συζήτηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Οι προϋποθέσεις συνδέονται με το περιεχόμενο της συζήτησης, που μπορεί να αφορά μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα, τις γενικές αρχές που θα εφαρμοσθούν για την οριοθέτηση, ήτοι την πλήρη εφαρμογή του ∆ιεθνούς ∆ικαίου, το χρονοδιάγραμμα και τη μορφή του διαλόγου, και την τυχόν παραπομπή σε διεθνή δικαιοδοσία, που θα μπορούσε να είναι το τέλος αυτής της διαδρομής στη βάση συνυποσχετικού. Θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω τα θέματα αυτά με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας σε επίσκεψή του στην Αθήνα, πιθανόν εντός του Νοεμβρίου».
Αυτά είναι ορισμένα από όσα είπε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος μοιάζει σίγουρος για συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών. Παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκε «αποκαλυπτικός» στη συνέντευξη, εντούτοις δεν αποκάλυψε το παραμικρό από όσα έχουν συμφωνηθεί. «Εφόσον υπάρξει σύμπτωση σε σχέση με το πλαίσιο της οριοθέτησης, οι δύο ηγέτες θα δώσουν, εάν το κρίνουν, ειδική εντολή κατά τη διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο στην Άγκυρα, για να αρχίσουν οι ουσιαστικές συζητήσεις. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία των μερών για το πλαίσιο, η συζήτηση για την οριοθέτηση δεν θα προχωρήσει και θα προσπαθήσουμε να συντηρήσουμε το σχετικά καλό κλίμα».
Όσον αφορά τη βάση με την οποία συζητάμε για την ΑΟΖ, «με βάση τα 6, τα 12 μίλια, κάτι ενδιάμεσο;», η απάντηση ήταν η γνωστή… καραμέλα που έχει χάσει την ουσία της, ότι η συζήτηση δεν καταλαμβάνει το θέμα των χωρικών υδάτων.