Οι άνδρες που έκαναν περιτομή από βρέφη είναι πιθανότερο να έχουν ακραία σεξουαλική συμπεριφορά

Κοινοποίηση:
1111.1

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, διαπιστώθηκε πως η περιτομή, συνδέεται με σημαντικές «διαταραχές» στην ψυχολογία, αλλά και στη σεξουαλική ζωή.


Ενώ πραγματοποιείται για θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και ιατρικούς λόγους σε όλο τον κόσμο, τα τελευταία χρόνια η περιτομή σε βρέφη έχει γίνει αντικείμενο… μελέτης όχι μόνο για την ανατομία του ανθρώπινου σώματος, αλλά και για την ψυχική υγεία.

Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα έρευνας, μια διεθνής ομάδα ακαδημαϊκών από το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Αάρχους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η περιτομή σε ένα βρέφος μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία του κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Συγκεκριμένα, οι άνδρες που υποβλήθηκαν σε περιτομή από βρεφική ηλικία είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν συναισθηματική αστάθεια και ακραία σεξουαλική συμπεριφορά.

Αξιολογώντας τις μακροχρόνιες ψυχολογικές επιπτώσεις της συγκεκριμένης επέμβασης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με περιτομή είναι πιο πιθανό να έχουν ισχυρότερες σεξουαλικές ορμές, λιγότερο στρες, αλλά και περισσότερες δυσκολίες να «έρθουν κοντά» με τη σύντροφό τους.
«Θα θέλαμε να αμφισβητήσουμε την υπόθεση ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις από την πρώιμη περιτομή πέρα από τις καθαρά φυσικές» δήλωσε ο Michael Winterdahl, προσθέτοντας: «Γνωρίζουμε από προηγούμενες μελέτες ότι ο συνδυασμός του δεσίματος με μία σύντροφο και της συναισθηματικής σταθερότητας είναι σημαντικός για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης και επομένως της οικογενειακής δομής. Η έλλειψη αυτής μπορεί να οδηγήσει σε απογοητεύσεις και ίσως σε μια ακόμα πιο ακραία σεξουαλική συμπεριφορά».

Σύμφωνα με τον ερευνητή, η μελέτη συνδέει το στρες που προκαλεί η πρώιμη περιτομή σε ένα βρέφος με τη διαταραγμένη συμπεριφορά που εκδηλώνεται για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή.

«Τα ευρήματά μας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για τους μελλοντικούς γονείς που θέλουν να αποφασίσουν αν θα κάνουν περιτομή στα παιδιά τους, ενώ ρίχνουν φως σε ένα θέμα που θεωρείται ταμπού» υπογράμμισε ο Winterdahl.
Παρόλα αυτά, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η μελέτη, στην οποία πήραν μέρος 619 Αμερικανοί, εκ των οποίων οι 408 υποβλήθηκαν σε περιτομή κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους, δεν εστιάζει στις παθολογικές αλλαγές μεταξύ των περιτομημένων ανδρών, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι ως άτομα ποικίλλουν «πάρα πολύ».

Η περιτομή στα αγόρια είναι έθιμο των Μουσουλμάνων, των Εβραίων, ακόμα και κάποιων Χριστιανών, ωστόσο δεν περιορίζεται απαραίτητα σε θρησκευτικούς λόγους. Για παράδειγμα, περισσότεροι από τους μισούς άνδρες στην Αμερική έχουν κάνει περιτομή, ωστόσο ο αριθμός τους μειώνεται συνεχώς.

Τα τελευταία χρόνια, η περιτομή έχει προκαλέσει πάντως έντονες διαμάχες, κυρίως στην Ευρώπη. Το 2018, ένα νομοσχέδιο για την απαγόρευση της περιτομής ανηλίκων ψηφίστηκε στην Ισλανδία, ωστόσο καταργήθηκε μετά από διεθνή κατακραυγή και θύελλα κατηγοριών για αντισημιτισμό.
Το 2020, ένα ευρύ φάσμα κομμάτων της Δανίας, με την υποστήριξη πολλών επαγγελματιών του τομέα της Υγείας, πίεσε για μια γενική απαγόρευση της περιτομής για αγόρια, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ο οποίος έχει απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες.

Η επικείμενη απαγόρευση, ωστόσο, «εξόργισε» την εβραϊκή κοινότητα της Δανίας, η οποία έκανε λόγο για παραβίαση της πολιτιστικής τους αυτονομίας.

Μετά τον σάλο, η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρεντέρικσεν, καταδίκασε το νομοσχέδιο και διαβεβαίωσε ότι οι Εβραίοι πρέπει «να συνεχίσουν να αποτελούν μέρος της χώρας».

Το νομοσχέδιο τελικά απορρίφθηκε παρά την υποστήριξη του 86% των Δανών, ωστόσο η συζήτηση για την ηθική και τα ιατρικά οφέλη της περιτομής παραμένει…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: