Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες κατά μέσον όρο ζουν πέντε χρόνια λιγότερο από τις γυναίκες ενώ προσβάλλονται συχνότερα από πιο σοβαρές ασθένειες και την ίδια στιγμή συχνά συμπεριφέρονται με λιγότερο ευαισθητοποιημένο τρόπο σε σχέση με την υγεία τους, με μεγαλύτερο κίνδυνο της ζωής τους.
Μελέτες δείχνουν πως οι άνδρες δεν επισκέπτονται τόσο συχνά τον γιατρό τους όσο οι γυναίκες ενώ αποφεύγουν τον προληπτικό ιατρικό έλεγχο.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανδρών σήμερα οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στους άνδρες για να αναλάβουν δράση.
Σύμφωνα με μελέτη της Γερμανικής Εταιρίας Ανδρών και Υγείας (DGMG) το 59% των γυναικών κάνουν προληπτικές εξετάσεις, με το ποσοστό στους άνδρες να ανέρχεται μόλις στο 22%. Ο πρόεδρος της DGMG Φράνκ Ζόμμερ αναφέρει πως ενώ οι άνδρες παραδοσιακά διστάζουν να κάνουν προληπτικές εξετάσεις, στις νέες γενιές τα πράγματα αλλάζουν βαθμιαία. Ένα αργό αλλά σταθερό βήμα.
Σοβαροί και μη λόγοι απροθυμίας για να πάνε στο γιατρό
Οι λόγοι αυτής της απροθυμίας: πολλοί. Σε έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 970 άνδρες, το 78% απάντησε ότι ο λόγος είναι η πολλή ώρα αναμονής στο ιατρείο, δηλώνει ο Ζόμμερ, καθηγητής ανδρολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αμβούργου – Έππεντορφ.
Περίπου 1 στους 4 φοβάται τα δυσάρεστα νέα και ένας στους πέντε εξέφρασε την ανησυχία του για τον πιθανό πόνο της εξέτασης.
Ο καθηγητής Ζόμμερ υπογραμμίζει την ανεπαρκή ενημέρωση πολλών ανδρών αναφορικά με υψηλούς παράγοντες κινδύνου όπως το υψηλό σάκχαρο στο αίμα αλλά και τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων αντίστοιχα.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Τα στοιχεία ωστόσο μιλάνε από μόνα τους. Στην ηλικιακή ομάδα ειδικά των 40 έως 60 ετών οι άνδρες προσβάλλονται πολύ περισσότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις από ότι οι γυναίκες.
«Μερικές φορές πέντε φορές περισσότεροι άνδρες από ότι γυναίκες σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έχουν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο» σημειώνει ο καθηγητής Ζόμμερ. Ο καρκίνος είναι επίσης πιο πιθανόν να επηρεάσει τους άνδρες ενώ προηγείται η επαγγελματική εξουθένωση.
Η πρόληψη είναι σημαντική, τονίζει ο καθηγητής, δίνοντας το παράδειγμα της στυτικής δυσλειτουργίας και των αιτίων που την προκαλούν. Εάν θέλει κανείς να διευκρινίσει τα αίτια, μπορεί να ανιχνεύσει ένα αγγειακό πρόβλημα, το οποίο με την σειρά του θα μπορούσε να υποδείξει μια γενικευμένη αγγειακή νόσο που θα προκαλούσε λίγα χρόνια αργότερα ένα καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Μια τέτοια ανακάλυψη μπορεί να είναι σωτήρια για τη ζωή ενός ανθρώπου.
Περί της υγείας του «ισχυρού» φύλου
Η Γερμανική Εταιρία Υγείας Ανδρών προειδοποιεί πως οι άνδρες θα πρέπει να παρακινούνται ώστε να δείχνουν υπευθυνότητα με την υγεία τους, να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους και να υιοθετούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Σωματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη είναι απαραίτητη.
Σύμφωνα με την εταιρία, διπλάσιος αριθμός ανδρών από ότι γυναικών πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ η Γερμανία κατέχει το υψηλότερο ποσοστό ανδρών που πάσχουν από κατάθλιψη.
Το 62% των Γερμανών είναι υπέρβαροι, η κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών είναι πολύ πιο συχνή στους άνδρες, ενώ οδηγούν και πιο επικίνδυνα από τις γυναίκες συνιστώντας το 75% των νεκρών από τροχαία ατυχήματα.
Η παραδοσιακή εικόνα του άτρωτου άνδρα, όπως καθορίζεται από τα κοινωνικά στερεότυπα, αποτελεί έναν ακόμη λόγο που οι άνδρες δεν δείχνουν τόσο έντονο ενδιαφέρον για την υγεία τους.
Πάντως εκπρόσωπος της Γερμανικής Εταιρίας Υγείας Ανδρών αναφέρει πως μεταξύ των νέων ένα αυξανόμενο ποσοστό δείχνει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στα θέματα υγείας.
Ωστόσο το ερώτημα παραμένει: γιατί οι άνδρες έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής; Έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες, άλλες σχετίζονται με γενετικούς και άλλες με εξωγενείς παράγοντες, εξηγεί ο καθηγητής ανδρολογίας Zόμμερ.
Όσον αφορά τη γενετική: Κάθε γυναίκα έχει δύο χρωμοσώματα Χ ενώ κάθε άνδρας έχει ένα χρωμόσωμα Χ και ένα χρωμόσωμα Υ, στο οποίο κωδικοποιούνται σημαντικά λιγότερες γενετικές πληροφορίες από ότι στο χρωμόσωμα Χ.
Το αποτέλεσμα: εάν το χρωμόσωμα Χ υποστεί βλάβη, το χρωμόσωμα Υ δεν μπορεί να αναλάβει όλες τις πληροφορίες.
«Εμείς οι άνδρες είμαστε όντως το πιο αδύναμο φύλο από άποψη υγείας» εξομολογείται ο καθηγητής Ζόμμερ.