Οι άνθρωποι που μισούμε: Τρώνε… αλλά έχουν γονίδιο και δεν παχαίνουν! Τι ποσοστό κατέχουν οι «τυχεροί»;

Κοινοποίηση:
food66-burger-fridays-cheese-e1482393564662

Σύμφωνα με ισπανική έρευνα την οποία επικαλείται η γερμανική Bild, το 60% των Ευρωπαίων βρίσκεται στην κατηγορία των ανθρώπων που λατρεύουμε να… μισούμε.

Με άλλα λόγια, τρώνε και δεν παχαίνουν χάρη σε ένα «μαγικό γονίδιο».

Για την ακρίβεια, αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια γονιδιακή μετάλλαξη η οποία κρίνει την ποσότητα λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα. Χάρη σε αυτή κάποιοι τρώνε πολύ, ασκούνται ελάχιστα και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, αλλά δεν παίρνουν πολλά κιλά.

Πέρα από τους αστεϊσμούς, ερευνητές από το Ισπανικό Εθνικό Κέντρο Έρευνας Καρκίνου (CNIO) και το Ινστιτούτο Τροφίμων «IMDEA», που εδρεύει στη Μαδρίτη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, όσοι άνθρωποι έχουν αυτή τη γονιδιακή μετάλλαξη, αποθηκεύουν στο σώμα τους λιγότερο λίπος.

Στην αναζήτηση για γονιδιακές μεταλλάξεις που επηρεάζουν την παχυσαρκία και τις σχετικές μεταβολικές αλλαγές, οι ερευνητές συγκέντρωσαν γενετικό υλικό και δεδομένα – σωματικό βάρος, Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ποσοστό λίπους, μυϊκή μάζα, περιφέρεια μέσης – από 790 εθελοντές.

Οι ομάδες των επιστημόνων ανέλυσαν τις πιθανές διασυνδέσεις αυτών των τιμών με 48 διαφορετικές γονιδιακές μεταλλάξεις. Τότε ανακάλυψαν με έκπληξη ότι υπάρχει σχέση με μία από τις μεταλλάξεις του γονιδίου FNIP2 και της παχυσαρκίας.

Τι διαπιστώθηκε από πειραματόζωα

Ωστόσο, οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της γονιδιακής μετάλλαξης σε τρωκτικά που είχαν προηγουμένως τροποποιηθεί γενετικά. «Διαπιστώσαμε ότι τα πειραματόζωα με την γονιδιακή αυτή μετάλλαξη, έχουν από 10 έως και 15 % λιγότερο λίπος», εξηγεί ο Aλέτζιο Εφεγιάν, ένας εκ των συντακτών της μελέτης.

Όμως, η επίδραση της γονιδιακής μετάλλαξης δεν μπορεί εύκολα να αποτυπωθεί στον άνθρωπο, επομένως είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς πόσο ισχυρή είναι η επίδραση του γονιδίου στην αποθήκευση λίπους και τη σωματική διάπλαση. Οι ερευνητές λοιπόν κάνουν λόγο για προδιάθεση.

«Δεν ισχύει δηλαδή ότι όσοι είναι φορείς αυτής της γονιδιακής μετάλλαξης μπορούν να τρώνε υπερβολικά χωρίς να παχαίνουν», διευκρινίζει ο Αλέτζιο Eφεγιάν.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος διευκρινίζει, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Genome Biology», θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην κατανόηση των γονιδιακών μεταλλάξεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία και, κατά συνέπεια, στην καταπολέμησή της.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: