Οι έξι μαγικές φράσεις που μπορούμε να απευθύνουμε στο παιδί μας για να το απελευθερώσουμε

Κοινοποίηση:
exi-magikes-fraseis-1110x626

Η γονεϊκότητα είναι μια πρόκληση, κάτι που έχουμε κατανοήσει πλήρως. Αποτελεί μια σειρά από αμέτρητα καθημερινά διδάγματα και βήματα που πρέπει να κάνουμε μαζί με τα παιδιά μας, ώστε να τα καθοδηγήσουμε προς την ανεξαρτησία και την ενήλικη ζωή με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Υπάρχουν έξι μαγικές λέξεις που όλοι έχουμε στη διάθεσή μας, οι οποίες μπορούν να κάνουν τη διαφορά: «Ας προσπαθήσουμε να το πούμε ξανά». Κάποιες φορές, τα παιδιά εκφράζονται με ένταση, χρησιμοποιούν λανθασμένες λέξεις ή φωνάζουν, εκφράζοντας έτσι λανθασμένα τις ανάγκες ή τις σκέψεις τους, όπως συμβαίνει και στους ενήλικες. Μια από τις πιο πολύτιμες συμβουλές είναι να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να επαναδιατυπώσουν αυτό που ήθελαν να πουν, ώστε να κατανοήσουν ότι όλοι έχουν δικαίωμα σε μια δεύτερη ευκαιρία.

Συχνά, τα παιδιά, ιδιαίτερα όταν είναι μικρότερα, δεν έχουν ιδέα πώς να εκφραστούν σωστά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να τα υποστηρίξουμε και να τους δείξουμε πώς μπορούν να εκφράσουν την ίδια επιθυμία με διαφορετικά λόγια.

Εκφράζοντάς τους ακριβώς αυτή τη φράση:

Τους παρέχουμε τη δυνατότητα να διορθώσουν το σφάλμα τους.
Τους δείχνουμε ότι είμαστε παρόντες για να τα υποστηρίξουμε και ότι δεν είναι μόνα τους σε αυτή την προσπάθεια.
Τους αποδεικνύουμε με πράξεις την εμπιστοσύνη μας ότι είναι ικανά να εκφράσουν ξανά αυτό που ήθελαν να επικοινωνήσουν.
Για να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα, θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο και εμείς. Εάν, λοιπόν, εκφραστούμε με ένταση ή δεν μιλήσουμε σωστά για οποιονδήποτε λόγο, μπορούμε να ζητήσουμε συγγνώμη και να ρωτήσουμε τα παιδιά: «Μπορώ να το δοκιμάσω ξανά;». Με αυτό τον τρόπο, τους δείχνουμε στην πράξη ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα και ότι όλοι μπορούν να κάνουν λάθη, αλλά έχουν τη δυνατότητα να τα διορθώσουν αναγνωρίζοντας ότι δεν ήταν ο πιο σωστός τρόπος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response