Οι ανθρώπινες ζωές στη δίνη του πολέμου: Το 2025 σύμφωνα με μελέτες οργανισμού

Κοινοποίηση:
polemos-stin-oukrania

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Armed Conflict Location and Event Data» (ACLED) έχει ανακοινώσει ότι η παγκόσμια βία αναμένεται να αυξηθεί κατά 20% το 2024. Η ACLED, η οποία είναι γνωστή για την καταγραφή και ανάλυση των συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές του κόσμου, υπογραμμίζει ότι οι πόλεμοι και οι ένοπλες συγκρούσεις έχουν σημειώσει αύξηση κατά τη διάρκεια του 2024.

 

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ACLED, η τάση αυτή δεν φαίνεται να σταματά, καθώς για τις αρχές του 2025 αναμένεται περαιτέρω αύξηση της βίας κατά 15%. Αυτές οι προβλέψεις δείχνουν μια ανησυχητική κατεύθυνση στην παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.

Οι δύο πιο σημαντικές περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις το 2024 είναι η Ουκρανία και η Γάζα. Αυτές οι περιοχές συνεχίζουν να αποτελούν εστίες έντασης και βίας, με τις διεθνείς κοινότητες να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Επιπλέον, η κατάσταση στη Συρία προκαλεί ανησυχία καθώς οι εξελίξεις εκεί μπορεί να επηρεάσουν τη συμπεριφορά χωρών όπως η Τουρκία, το Ιράν και ο Χεζμπολάχ, ειδικά με την άνοδο του αλ Τζολάνι.

Όπως αναφέρει στην ανάλυσή της η ACLED, το 2024 η πολιτική βία αυξήθηκε κατά 25% παγκοσμίως σε σύγκριση με το 2023, με έναν στους οκτώ ανθρώπους να εκτίθεται στους πολέμους και 223.000 ανθρώπους να σκοτώνονται.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι υπήρξε διπλασιασμός των παγκόσμιων πολέμων τα τελευταία 5 χρόνια.

«Τα πρόσφατα επίπεδα βίας ήταν υψηλά άνευ προηγουμένου, με αρκετούς μήνες να υπάρχουν αριθμοί – ρεκόρ σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο. Τι μπορούμε να περιμένουμε το 2025; Στις αρχές του 2025, τα ποσοστά συμβάντων συγκρούσεων αναμένεται να αυξηθούν κατά 15% λόγω περισσότερων βομβαρδισμών και μαχών και να έχουν ως αποτέλεσμα περίπου 20.000 θανάτους το μήνα», αναφέρει η ανάλυση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, η ACLED θα αξιολογεί εάν οι συγκρούσεις συνεχίζουν να αυξάνονται ή εάν οι ένοπλες ομάδες θα επανέλθουν σε υψηλό, αλλά σταθερό, μέσο ποσοστό βίας.

«Αυτό θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο συγκεκριμένοι φορείς συγκρούσεων εμπλέκονται σε πολλά μέρη», εξηγείται.

«Η πρόσφατη δραστηριότητα στη Συρία είναι μια δοκιμαστική περίπτωση για το εάν η εμπλοκή εξωτερικών μερών (π.χ. Ιράν, Ρωσία, Χεζμπολάχ, Τουρκία) μειώνει τις συγκρούσεις στις οποίες εμπλέκονται αυτοί οι παράγοντες αλλού», αναφέρεται επίσης.

Κατά τη διάρκεια του 2025, τα επίπεδα βίας αναμένεται να παραμείνουν πολύ υψηλά σε σχέση με τον πρόσφατο ιστορικό κανόνα και είναι πιθανή μια ετήσια αύξηση 20%.

Ωστόσο, τα μέρη, οι διεκδικητές και οι μορφές αυξημένης σύγκρουσης το 2025 θα μπορούσαν να διαφέρουν δραστικά από το μοτίβο του 2024.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response