Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του χυμού ντομάτας μπορούν να σκοτώσουν τη σαλμονέλα

Κοινοποίηση:
ntomata1-782x440-1

Ο χυμός ντομάτας μπορεί να σκοτώσει τη Salmonella Typhi και άλλα παθογόνα του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος των ανθρώπων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Microbiology Spectrum. Το S. Typhi είναι ένα θανατηφόρο παθογόνο για τον άνθρωπο που προκαλεί τυφοειδή πυρετό.

«Ο κύριος στόχος σε αυτή τη μελέτη ήταν να ανακαλύψουμε εάν η ντομάτα και ο χυμός ντομάτας μπορούν να σκοτώσουν εντερικά παθογόνα, συμπεριλαμβανομένου του S. Typhi, και αν ναι, ποιες ιδιότητες έχουν και πώς να λειτουργούν», δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Jeongmin Song, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μικροβιολογίας & Ανοσολογίας, στο Πανεπιστήμιο Cornell.

Αρχικά, οι ερευνητές, σε εργαστηριακά πειράματα, έλεγξαν αν ο χυμός ντομάτας σκοτώνει πραγματικά τη Salmonella Typhi. Μόλις το διαπίστωσαν, η ομάδα εξέτασε το γονιδίωμα της ντομάτας για να βρει τα αντιμικροβιακά πεπτίδια που εμπλέκονται. Τα αντιμικροβιακά πεπτίδια είναι πολύ μικρές πρωτεΐνες που βλάπτουν τη βακτηριακή μεμβράνη των βακτηρίων.

Οι ερευνητές επέλεξαν τέσσερα πιθανά αντιμικροβιακά πεπτίδια και εξέτασαν πόσο καλά λειτούργησαν κατά του S. Typhi. Αυτό τους βοήθησε να βρουν δύο αντιμικροβιακά πεπτίδια που ήταν αποτελεσματικά.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε περισσότερες δοκιμές σε παραλλαγές S. Typhi που εμφανίζονται σε μέρη όπου η ασθένεια είναι κοινή. Έκαναν επίσης μια μελέτη υπολογιστή για να μάθουν περισσότερα για το πώς τα αντιβακτηριακά πεπτίδια σκοτώνουν τη S. Typhi και άλλα εντερικά παθογόνα. Τέλος, εξέτασαν πόσο καλά λειτούργησε ο χυμός ντομάτας ενάντια σε άλλα εντερικά παθογόνα που μπορούν να βλάψουν την υγεία του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος των ανθρώπων.

Η πιο σημαντική ανακάλυψη ήταν ότι ο χυμός ντομάτας είναι αποτελεσματικός στην εξάλειψη της S. Typhi, των υπερμολυσματικών παραλλαγών του και άλλων βακτηρίων που μπορούν να βλάψουν την υγεία του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος των ανθρώπων. Συγκεκριμένα, δύο αντιμικροβιακά πεπτίδια μπορούν να εξαλείψουν αυτά τα παθογόνα βλάπτοντας τη βακτηριακή μεμβράνη τους, το προστατευτικό στρώμα που περιβάλλει το παθογόνο.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η ντομάτα και ο χυμός ντομάτας μπορούν να απαλλαγούν από εντερικά βακτήρια όπως η σαλμονέλα», είπε ο Song.

Οι ερευνητές είπαν ότι ελπίζουν πως όταν το ευρύ κοινό -ιδιαίτερα τα παιδιά και οι έφηβοι- μάθει για το αποτέλεσμα της μελέτης, θα θέλει να φάει περισσότερες ντομάτες καθώς και άλλα φρούτα και λαχανικά, επειδή παρέχουν φυσικά αντιβακτηριακά οφέλη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: