Μία προτομή του στρατηγού Σαρλ ντε Γκολ στην κοινότητα Οτμόν, στη βόρεια Γαλλία, έπεσε θύμα βανδαλισμού, με τους δράστες να βάφουν την κεφαλή του με φωσφορίζουσα πορτοκαλί βαφή και να γράφουν με την ίδια μπογιά στο βάθρο του τη λέξη “οπαδός της δουλείας”, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της Οτμόν.
Ο βανδαλισμός τούτος εντάσσεται στο τεταμένο κλίμα που επικρατεί στη Γαλλία, η οποία έγινε θέατρο πολλών διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, που έχει αναζωπυρώσει μεγάλη συζήτηση στην κοινή γνώμη για τα δύο αυτά θέματα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε στο χθεσινό του διάγγελμα πως η Γαλλία θα παραμείνει “αδιαπραγμάτευτη” απέναντι στον ρατσισμό, όμως τόνισε πως “δεν πρόκειται να διαγράψει κανένα ίχνος ή κάποιο όνομα από την ιστορία” της χώρας, ή “να ξεβιδώσει κάποιο άγαλμα”.
Η βεβήλωση της προτομής του ντε Γκολ πραγματοποιείται επίσης λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από την ιστορική του έκκληση στις 18 Ιουνίου 1940, μετά την ήττα της Γαλλίας απέναντι στα ναζιστικά στρατεύματα και την επέτειο των 50 ετών από τον θάνατό του.
Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της Οτμόν Ζοέλ Βιλμότ ήσαν οι δημοτικές αρχές εκείνες που διαπίστωσαν το πρωί το τι είχε συμβεί. Στη συνέχεια, οι δημοτικές τεχνικές υπηρεσίες καθάρισαν το άγαλμα, το οποίο στέκει στο σημείο αυτό περίπου μία 20ετία.
“Είναι πέρα για πέρα σκανδαλώδες”, αντέδρασε ο Βιλμότ, καταγγέλλοντας την “απαράδεκτη τούτη συμπεριφορά” και το “συνονθύλευμα” που κυριαρχεί στον “διάλογο στα μέσα ενημέρωσης” γύρω από τον ρατσισμό και τις επιθέσεις στα αγάλματα. Η δημαρχία άσκησε μήνυση κατά αγνώστων.
“Λίγες ημέρες πριν από τον εορτασμό της έκκλησης της 18ης Ιουνίου, την ώρα που όλοι μας οφείλουμε να θυμόμαστε ότι ο στρατηγός ντε Γκολ άναψε τη δάδα της Αντίστασης, ο βανδαλισμός του αγάλματος αυτού στην Οτμόν είναι σκανδαλώδης”, έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Ζαβιέρ Μπερτράν. “Αυτό επισύρει σοβαρές κυρώσεις!”.
Μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό που είχε γονατίσει πάνω του προκαλώντας του ασφυξία στη διάρκεια της σύλληψής του, στις 25 Μαΐου, αντιρατσιστικές διαδηλώσεις διοργανώθηκαν σε όλον τον κόσμο, ενώ ακολούθησαν και καθαιρέσεις, ή βανδαλισμοί πολλών αγαλμάτων, που απαθανάτιζαν αμφιλεγόμενες ιστορικές προσωπικότητες–όπως του διάσημου εξερευνητή Χριστόφορου Κολόμβου.